Последни новини
Home / Законът / Наши спецове трупат опит на конференция на шефовете на затворите в Съвета на Европа

Наши спецове трупат опит на конференция на шефовете на затворите в Съвета на Европа

Defakto.bg

Заместник-министър Филипова: Работим за утвърждаване на европейските стандарти при изпълнение на наказанията в България

 

Заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова и директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Гергана Георгиева са взели участие в 21-вата годишна конференция на директорите на затворнически администрации и корекционни служби от страните-членки на Съвета на Европа, която се проведе в Заандам, Холандия, съобщи пресцентърът на правосъдието. Ето какво още се казва в съобщението:

Темата на конференция бе „Включването на общността в затворническата и пробационната работа“. Домакин на събитието бе холандското Министерство на сигурността и правосъдието и холандската Агенция за лишаване от свобода. Целта на конференцията е да обедини високопоставени представители на затворите и пробационните служби на държавите-членки на организацията, както и представители на гражданското общество, като постави акцент върху актуални теми.

“Трябва да обединим усилията си, за да минимизираме риска от рецидив във всички държави-членки на Съвета. Знам колко трудна и емоционална е работата на всички вас всеки ден, но намаляването на броя на лицата, които се връщат в затвора, е най-сигурният гарант, че сме си свършили работата добре. Убедена съм, че работим за утвърждаване на европейските стандарти при изпълнение на наказанията в България”, каза Филипова по време на международния форум на високо равнище.

В хода на работните срещи бяха обсъдени редица казуси, около чието решаване се обединяват държавите-членки на Съвета на Европа. Сред тях бяха пренаселеността на затворите, начините за справяне с радикализацията на лишени от свобода, способите за превъзпитание и ресоциализация, както и ролята на общността и семейството в целия процес. Представено бе и развитието на електронния мониторинг в Холандия и Северна Ирландия като бяха откроени пречките, възможностите за въвеждане и ползите от контрола при използването му.

След форума заместник-министър Филипова проведе извънредна работна среща с главния директор на Норвежката корекционна служба Мариан Волан и директора на отдела за международно сътрудничество Харолд Фьоскер. Основна тема на разговорите бяха конкретните двустранни инициативи между двете държави в рамките на следващия програмен период на Норвежкия финансов механизъм. Друга тема бе възможността България да бъде домакин на една от следващите годишни срещи на Корекционните служби на затворническите администрации на страните-членки на Съвета на Европа.

“За предишния програмен период България разполагаше с над 10 милиона евро. Надявам се за следващия период средствата да са повече, защото наистина оправдахме доверието и сътрудничеството ни е от изключителна важност. В лицето на Норвегия ние виждаме не просто партньор, но и приятел, на когото можем да разчитаме както за решаване на проблеми, така и за извоюване на общи успехи”, каза заместник-министър Филипова.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.