Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът предлага законови промени във Втория стълб на пенсионно осигуряване

Омбудсманът предлага законови промени във Втория стълб на пенсионно осигуряване

Defakto.bg

 

Омбудсманът Мая Манолова внесе днес в Народното събрание и Министерския съвет, с копие  до министъра на финансите Владислав Горанов,  предложения за промени във Втория стълб на пенсионната система.

Повод да инициира законодателните промени са многобройните жалби на граждани, които ежедневно сигнализират за съществени непълноти в създадената нова законодателна уредба на Кодекса за социално осигуряване, в сила от 11 август 2015 г., се казва с съобщение на пресцентъра.

„Новата  уредба на правото на промяна на осигурените лица в допълнителното задължително пенсионно осигуряване и преминаването във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване  предизвика силни вълнения сред осигурените. В администрацията на омбудсмана от м. август 2015 г. и след моето встъпване в длъжност като омбудсман на 20 октомври м.г и до сега продължават да се получават десетки писма, сигнали и предложения. Някои от тях са подписани от над 2 000 граждани, в които настояват да сезирам Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционността на посочените изменения и допълнения на Кодекса за социално осигуряване“, се казва в писмото на омбудсмана.

Според Манолова съществуващите непълноти и неясноти в законовата уредба на осигурените лица в „Универсалния“ и „Професионалния“ пенсионен фонд на допълнителното задължително пенсионно осигуряване могат да бъдат преодолени единствено чрез законодателни промени. Затова, с цел да се гарантира конституционното право на гражданите на обществено осигуряване, тя предлага Народното събрание да завърши започнатите изменения.

В закона трябва изрично да се запише, че изборът за промяна на осигуряването от осигуреното лице в допълнителното задължително осигуряване е свободен, основан на информирано писмено съгласие.

Омбудсманът препоръчва и да се въведе  легално определение в закона, коетода пояснява що е то „информирано съгласие“. Както и да се регламентира задължението на пенсионния фонд в 30-дневен срок от постъпване на писмено искане , осигуреното лице да бъде информирано за набраните средства в „Универсалния пенсионен фонд“ или в „Професионалния пенсионен фонд“ по неговата лична партида.

Омбудсманът настоява  също НОИ да преизчислява пенсията за осигурителен стаж и възраст или по инвалидност и писмено да уведомява гражданите за нейния размер.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.