Последни новини
Home / Законът / Решено: Съдиите и прокурорите във ВСС няма да си ходят „на гости“ по колегии

Решено: Съдиите и прокурорите във ВСС няма да си ходят „на гости“ по колегии

Defakto.bg

Съдиите от съдийската колегия на ВСС няма да могат да присъстват на заседанията на прокурорите от прокурорската колегия и обратното. Това реши днес пленумът на съвета при обсъждане на новия общ правилник за дейността си. „Гостуването“ в чужда колегия и включването в обсъждането на „чуждите“ кадрови въпроси освен че ще пречи на работата, вече не е позволено от закона, а и от конституцията, реши мнозинството.

Въпросът бе повдигнат от адвоката Васил Петров, член на прокурорската колегия. Той, например имал желание на присъства на заседанието на съдийската колегия този вторник, на което трябваше да се избере нов председател на Софийския апелативен съд. Но не го направил, защото не знаел може ли. А пътьом и ключовият избор бе отложен. „Все пак може ли да се правят такива посещения? Според мен би трябвало да е позволено“, заключи Петров.

Не е съвсем така, опонира му Юлиана Колева. В нейния прочит допускането на „чужди“ на заседанието на колегия може да става само със съгласието на нейните членове.

Не е редно, включи се и Ясен Тодоров. С аргумента: „На практика обезсмисляме разделението на ВСС, чийто радетел не съм бил. Обратното означава да си направим три пленума, защото съдиите ще влизат при прокурорите и обратното, ще се започнат едни разговори и дебати…“

По-категорични бяха Юлия Ковачева и Галина Карагьозова.

„Гостуването“ трябваше да го обсъдим при дебата за първите промени в съдебния закон. Той вече е отговорил какви са правомощията на отделните колегии и кои са лицата, които присъстват на заседанията. Разделението имаше точно тази цел – съдиите да вземат решение за съдиите, прокурорите – за прокурорите. Късно е сега да си говорим колко хубаво си работим заедно и какво пречи да си чуем становищата. С правилника не можем да дописваме закона“, заяви Ковачева. А, според Карагьозова, подобно решение няма да е в унисон и с последните конституционни промени.

В правилника на ВСС обаче се записва, че всеки член на съвета може да присъства на заседание на трите общи комисии – бюджетната, правната и по управление на съдебните сгради. Разрешения за разделените по колегии комисии ще се дава от техните членове.

Сериозна промяна в правилника след разделението на ВСС е, че отпада ограничението за броя на комисиите, в които може да участва всеки кадровик. Досега член на съвета можеше да се включва в до 4 комисии, целта бе да се постигне равномерна натовареност и едни от ВСС да не бъдат дискриминирани за сметка на други. Сега това правило вече не важи, а последиците са налице – представляващият ВСС Димитър Узунов например е член на почти всички комисии на съвета – и общи, и само на съдийската колегия. А Соня Найденова от „опозицията“ бе „допусната“ едва до една.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.