Последни новини
Home / Законът / Парите за съдебната реформа между  „Катeто, Меги и Владо”

Парите за съдебната реформа между  „Катeто, Меги и Владо”

Defakto.bg

 

Парите за реформата в съдебната система е една от конфликтните теми на заседанието на правителството в сряда.  От разпространената стенограма става ясно, че финансовият министър Владислав Горанов е против увеличаване на администрацията на Инспектората към ВСС, независимо от увеличените му правомощия.

Именно при приемането на проекта за промени в Закона за съдебната власт  в сряда, Горанов е поискал от правосъдния министър Екатерина Захариева да даде обяснения за увеличения щат.

Горанов твърди, че не вижда аргументация за такова разрастване на администрацията.  Екатерина Захариева пък горещо защитава тези предложения за ИВСС, въпреки че в последните седмици именно главният инспектор Теодора Точкова критикува министерството, че не е  приело предложените от нея корекции в проекта за ЗСВ.

Министърът иска от Захариева пояснения за увеличаването на норматива на обслужващата администрация на инспектората.

„Няма как общата администрация да остане същата и да бъде свързана с броя на инспекторите, защото се дадоха наистина пет нови правомощия“.

Това му казва Захариева. Отговорът й обаче не е удовлетворителен за Горанов.

„Какво повече ще прави общата администрация?! Повече деловодители, повече шофьори?!“, пита той.

Пред Горанов правосъдният министър е сочи петте нови правомощия на ИВСС и обяснява, че след като специализираната администрация се увеличи, няма как това да не стане и с общата, защото работата е свързана. След това казва, че новите функции на инспектората са свързани и с повече дейности и за общата администрация. „Например, проверките на декларациите, IT, поддържане на система. Това е максималната бройка по закон, тя е фиксирана“, казва Захариева, като има предвид, че администрацията не може да надхвърля 4 пъти броя на инспекторите, но това не означава, че трябва да изпълни бройката.

Тук обаче Горанов репликира: „Моят опит при работата със съдебната власт е, че всичко, което им е опция по закон, го уплътняват, че даже и повече.“

Следва забележка на Захариева, че това зависи от годишния бюджет. „Този дебат не го води правосъдният министър, винаги е лош финансовият, затова всички такива „подобрения“ в законите винаги много подозрително ги гледам от гледна точка на фискалната дисциплина“, отговаря Горанов. По време на дискусията Захариева припомня, че предложението на министерството е било за по-малко увеличение на служителите, но становището на ИВСС било добре аргументирало и се стигнало до тази бройка.

По настоящем според съдебния закон числеността на администрацията не може да надвишава два пъти и половина броя на инспекторите, включително и главния инспектор, които общо са 11. Промените обаче предвиждат администрацията да не надвишава 4 пъти инспекторите. Наскоро главният съдебен инспектор Теодора Точкова заяви , че по техни разчети са необходими още 63 бройки за служители – 19 в общата администрация и 44 експерти.

Финансистът  Горанов обаче очевидно не е впечатлен от новите функции, гласувани на съдебния инспекторат. „Четох становището, не мога да го определя като толкова ясно аргументирано, колкото вие сте го приели, но добре – този дебат ще продължи в друг формат очевидно, защото не приемам, че досега нищо не се е вършило от инспектората и сега едва ли не трябва да се удвои администрацията, за да се реализират функциите. Но да видим.“, казва финансовият министър.

По време на дебата  премиерът Бойко Борисов няколко пъти благодари на Екатерина Захариева за свършената работа, но внимава и да не засегне  Владислав Горанов.  „Още веднъж благодаря, защото знам какви усилия струва да се направи този закон, да се съгласува, да се изговори, да се приеме, да се подкрепи от всичките звена. Аргументите на господин Горанов, разбира се, са правилни, защото имаме горчив опит, обикновено в края на годината, когато десетки милиони се искат повече, не милион или два. Така че, от тази гледна точка го разбирам и него“, казва Борисов.

Правосъдният министър опитва да обясни защо не  приема критиките на Висшия съдебен съвет за съдебния закон, но Борисов я прекъсва с думите:

„Моля ти се, не ни въвличай в тези спорове. Моля ти се!“

След което Захариева заявява, че законопроектът е добър, а Борисов и отговаря:

 „И аз, Кате, ти благодаря, защото всичко това толкова време се чакаше… Огромни усилия бяха положени и ако не беше личното ти участие, не знам как щяхме да се справим с това. Така че още веднъж – благодаря по тази тема!“.

Меги!“

Тук в дебата се включва Меги( вицепремиерът Меглена Кунева). Тя заявява, че законопроектът ще успее да консолидира подкрепа в парламента.  Кунева обаче поставя спорния въпрос с атестирането на инспекторите и дали то да се извършва главния инспектор, или от ВСС.  Екатерина Захариева е, категорична,че това трябва да правят „колегиите във ВСС”.

След края на дискусията по ЗСВ, Министерският съвет приема и допълнителни разходи, като по бюджета на съдебната власт са отпуснати 200 000 лева на прокуратурата за доставка на микробуси с повишена проходимост. По този въпрос обаче финансовият министър не е имал забележки.

От “Правен свят” припомнят, че в края на октомври миналата година,  Висшият съдебен съвет изрази  несъгласие с изготвения  бюджет на Финансовото министерство за 2016 г.  Тогава ВСС  бе поискал малко над 542 млн. лв.за 2016г., а МФ предлагаше около 473 млн. лв.

Кадровиците оспориха и като противоконституционна идеята на МФ в   преходните и заключителни разпоредби на закона за държавния бюджет да се запише,че най-ниската заплата за съдия, прокурор или следовател в системата ще се определя всяка година  със Закона за бюджета за следващата година.

Спорът завърши с частична отстъпка – в  края на октомври правителството отпусна допълнително 45 милиона лева, а тогавашният  министър на правосъдието Христо Иванов отбеляза, че допълнителното финансиране е постигнато след анонса му, че 2016 година е година на реформи и промени.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.