Последни новини
Home / Законът / Частните изпълнители с „рецепта” срещу обира на „малкия” длъжник

Частните изпълнители с „рецепта” срещу обира на „малкия” длъжник

Defakto.bg

Идеята е да се пестят адвокатски хонорари и съдебни такси като в Сърбия и Македония

Има начин при малки задължения за парно, ток, вода, мобилен телефон и прочее гражданите да не бъдат товарени с високи адвокатски и юрисконсултски хонорари и да спестят съдебни такси. Това обяви председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) Георги Дичев на семинар с журналисти. Идеята, заимствана от европрактиката и от законодатели промени в съседните Сърбия и Македония най-общо е в подобни случаи съдебните изпълнители да уведомяват длъжниците за борчовете им, и ако няма възражения от тяхна страна, в тези случаи да не се минава през съд. А директно да започе погасяването на задължението, като може да се сключи и споразумение със съдебния изпълнител за неговото разсрочване. „Рецептата” може и да не сложи край на безобразията на някои колекторски фирми, които събират дългове включително с „принципа на бухалката”, но поне ще ги ограничи.

А ползите ще са очевидни, обясняват от Камарата на ЧСИ Например върху 50 лева задължение в момента минималният адвокатски (а оттам и юрисконсултски хонорар) е 300 лв и още 350 лв. в изпълнителното производство. Към това се прибавят съдебни такси и дългът може да нарасне до 800-900 лв. Идеята е тези пари да се спестят.

Предложенията ще бъдат обсъдени на среща на Камарата на ЧСИ с омбудсмана Мая Манолова. Тя вече поде инициатива срещу начисляването на отделни юрисконсултски възнаграждения (за да не се получават два пъти пари за едно и също нещо – веднъж като заплата за изпълнение на служебните задължения и, втори път като хонорар, който също товари длъжника) и дори сезира Конституционния съд с проблема. „Ще разговаряме с омбудсмана, че има и други решения в европейските държави, добре работещи от години”, каза Дичев.

Това, което обмислят ЧСИ, е в два аспекта. Веднъж изпълнителят да действа като посредник, напомнящ на граждани и фирми, че имат задължения, които трябва да платят. И, при общо съгласие, това да води до извънсъдебно събиране.

„Споделяме това, което знаем и видяхме – в Холандия, Белгия, Франция съдебните изпълнители могат да изпълняват т.нар. извънсъдебно събиране – да уведомяват длъжниците, че имат задължение към някой доставчик и т.н. Подходът е ефективен – хората и компаниите си изплащат борчовете, не се стига до съд, спестяват се огромните разноски”, увери Георги Дичев.

В Сърбия и Македония конкретното решение е за задълженията а комунални услуги– при малки неполучени вземания монополистите се обръщат към съдебния изпълнител, който уведомява длъжника за задължението. При негово съгласие не се отива на съд и директно се пристъпва към събиране на дълга.

Какъв да е прагът на „малкото” задължение тепърва ще се уточнява. В Сърбия например е сложена граница до 2000 евро, в Македония сумата била много по-ниска. Ще се дообмисля и принципът на подход към длъжника – дали той трябва изрично да се съгласи с извънсъдебното изпълнение или е достатъчно само да не възрази срещу него. Целта във всички случаи е при по-малки дългове да не се стига до дисбаланс в крайната сума, която длъжникът трябва да погаси.

ЧСИ започват и информационна кампания из страната, в която ще обясняват на хората какви са правата им и като длъжници, и като кредитори, какво да правят, когато те са осъдили някой монополист и т.н. На срещата с Манолова ще търсят съдействие от нея информацията да стигне до максимален брой граждани.

Горчив „балкански” опит: мине ли границата, длъжникът е недосегаем

На семинара, проведен в Гърция, частните изпълнители от двете съседни страни бяха категорични – в региона на Балканите, ако мине границата, длъжникът на практика става недосегаем. За това председателят на гръцките ЧСИ Георгиос Митсис предлага свикване на балкански форум за решаването на проблема. С акцент върху опростяването на процедурите по връчване на книжа и бърз обмен на информация за имуществата на длъжниците в различните страни. Без връчването изпълнителното производство изобщо не може да започне. В същото време сега процедурата преминава първо през министерствата на правосъдието, които вече ги възлагат за изпълнение. Настояването е за директно връчване от съдебен изпълнител на съдебен изпълнител. А в перспектива – и за директно изпълнение чрез европейска заповед за плащане. В момента за да се пристъпи към съдебно изпълнение в България (а, оказа се и в Гърция), разпоредено от чужд съд, първо задължително се произнася и Софийският градски съд.

Голям проблем е и навременната информация от съседите за имотите на длъжник при тях. Сега се отправят отделни искания до различни ведомства, а докато данните се получат, човекът е прехвърлил капиталите си и няма какво да му се вземе.

В същото време по статистически данни средно годишно около 1 милион българи и 1 милион гърци минават границата. А българската Камара на ЧСИ отчита 100 % нарастване на делата срещу чужди граждани за първото шестмесечие на 2016 г. в сравнение с цялата 2015 г. Така през 2015 г. те са били общо 400, като тази цифра вече е постигната до юни 2016 г., а прогнозата е за нарастване на тези дела.

Примери за трудностите бяха дадени и от двете страни.

Така в Сандански собственици на транспортна фирма имат казус с дългогодишен партньор от Солун, с когото работят от години, но не им се издължава. По сегашните правила за да се насочи изпълнение към имотите в Гърция би трябвало да се образува отделно дело там.

Георгиос Митсис пък даде примери с много гръцки фирми, които се регистрират в България или другаде на Балканите, като оставят огромни дългове по граждански и търговски дела в родината. „В Гърция например има много камиони на гърци и гръцки фирми, които обаче са регистрирани в България и ние не можем да изпълним съдебно решение срещу тях, а връчването на книжата в България много се бави”, каза Митсис.

Предложението е да се направи регистър, в който да влязат съдебните решения от Гърция и България, а и на Балканите (става дума за членовете на ЕС), както и информацията за длъжниците, регистрирали дейност в една или друга от държавите. „За нас е много важно да има такава информация между двете камари и евентуално да се сключи двустранен договор за изпълнение на тези съдебни решения, влезли в сила”, заяви Георгиос Митсис.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.