Последни новини
Home / Законът / ВСС решава: Ще има ли проверка на дограмите и делата в благоевградските съдилища

ВСС решава: Ще има ли проверка на дограмите и делата в благоевградските съдилища

Defakto.bg

Как се разпределят търговските дела в Благоевградския окръжен съд? Защо рулетката на случайния подбор от години се върти все от магистрата Петър Узунов (брат на представлящия ВСС Димитър Узунов), който дори не е зам.-шеф на съда? Оправдани ли са съмненията за корупционни практики? Дали кандидат за председател на районния съд в Благоевград е “прегрешил” с поръчка за смяна на дограмата на съда, спечелена от негов шурей?

Съдийската колегия на ВСС да потърси отговора на тези и други избуяли и горещи теми за правосъдието в региона, като излъчи временна комисия “за цялостна проверка на изнесените по време на изслушването на съдия Катя Бельова факти”, предлагат кадровиците Калин Калпакчиев и Соня Найденова.  На 7 юни Бельова застана пред съдийската колегия като единствен кандидат за председател на Окръжния съд в Благоевград и бе избрана с 8 срещу 6 гласа. Но много въпроси останаха без отговор.

Предложението на Калпакчиев и Найденова е в дневния ред на съдийската колегия за утрешното й заседание. Преди две седмици мнозинството реагира повече от скептично на призивите да се провери правосъдието в Благоевград. А в края на миналата седмица бившият председател на районния съд Екатерина Николова в писмо до медиите с факти и документи разби на пух и прах твърденията за “съмнителната” поръчка с дограмите.

Отново Калпакчиев и Найденова са предложили утре съдийската комисия да вземе решение за състава на своята Комисия по атестирането и конкурсите (с прочутата абревиатура КАК), защото през юли изтича законовият срок за това. А, според последните приети поправки в Закона за съдебната власт в съдийската комисия КАК занапред освен членове на ВСС трябва да влизат и действащи магистрати, избрани на общи събрания на върховните съдилища. Преценката от колко членове да е КАК е оставена на преценката на колегията. Но до лятната съдебна ваканция “външните” членове трябва да бъдат избрани, смятат Калпакчиев и Найденова.

В колегията има и друго мнение – въпреки предписаните в действащия закон срокове да се изчакат и новите промени в ЗСВ, свързани с конкурсите и атестациите и едва тогава да се избира нова комисия.

About De Fakto

Проверете също

Задържан и обвинен е мъж за смъртта на 46 -годишна жена вследствие на побой  

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С, на 56 г., по досъдебно производство за причиняване …

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.