Последни новини
Home / Законът / ВСС решава: Ще има ли проверка на дограмите и делата в благоевградските съдилища

ВСС решава: Ще има ли проверка на дограмите и делата в благоевградските съдилища

Defakto.bg

Как се разпределят търговските дела в Благоевградския окръжен съд? Защо рулетката на случайния подбор от години се върти все от магистрата Петър Узунов (брат на представлящия ВСС Димитър Узунов), който дори не е зам.-шеф на съда? Оправдани ли са съмненията за корупционни практики? Дали кандидат за председател на районния съд в Благоевград е „прегрешил“ с поръчка за смяна на дограмата на съда, спечелена от негов шурей?

Съдийската колегия на ВСС да потърси отговора на тези и други избуяли и горещи теми за правосъдието в региона, като излъчи временна комисия „за цялостна проверка на изнесените по време на изслушването на съдия Катя Бельова факти“, предлагат кадровиците Калин Калпакчиев и Соня Найденова.  На 7 юни Бельова застана пред съдийската колегия като единствен кандидат за председател на Окръжния съд в Благоевград и бе избрана с 8 срещу 6 гласа. Но много въпроси останаха без отговор.

Предложението на Калпакчиев и Найденова е в дневния ред на съдийската колегия за утрешното й заседание. Преди две седмици мнозинството реагира повече от скептично на призивите да се провери правосъдието в Благоевград. А в края на миналата седмица бившият председател на районния съд Екатерина Николова в писмо до медиите с факти и документи разби на пух и прах твърденията за „съмнителната“ поръчка с дограмите.

Отново Калпакчиев и Найденова са предложили утре съдийската комисия да вземе решение за състава на своята Комисия по атестирането и конкурсите (с прочутата абревиатура КАК), защото през юли изтича законовият срок за това. А, според последните приети поправки в Закона за съдебната власт в съдийската комисия КАК занапред освен членове на ВСС трябва да влизат и действащи магистрати, избрани на общи събрания на върховните съдилища. Преценката от колко членове да е КАК е оставена на преценката на колегията. Но до лятната съдебна ваканция „външните“ членове трябва да бъдат избрани, смятат Калпакчиев и Найденова.

В колегията има и друго мнение – въпреки предписаните в действащия закон срокове да се изчакат и новите промени в ЗСВ, свързани с конкурсите и атестациите и едва тогава да се избира нова комисия.

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.