Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата атакува връщането на дело срещу депутат

Прокуратурата атакува връщането на дело срещу депутат

Defakto.bg

Прокуратурата е оспорила връщането на делото срещу депутата Светла Бъчварова и твърди, че перфектно си е свършила работата по него.

Миналата седмица като докладчик по делото в СГС председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов прекрати производството заради неясно и незаконосъобразно обвинение и върна случая на прокуратурата.

Днес от Софийската градска прокуратура отговориха със следното съобщение:

„Днес, 20.06.2016 г., Софийска градска прокуратура внесе в Софийски апелативен съд частен протест срещу определението на съдия от СГС за прекратяване на съдебното производство и връщането му срещу народния представител от ПГ на БСП – Светла Бъчварова-Пиралкова за сключена неизгодна сделка в качеството й на председател на УС на Селскостопанската академия. От сделката за академията е настъпила значителна вреда в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък – престъпление  по чл. 220  ал.2 във вр. с ал.1 от НК .  Обвинителният акт срещу Пиралкова бе внесен от СГП на 12 април 2016 г., а на  21 март 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитета на Пиралкова като народен представител.

В протеста на СГП е посочено, че разпореждането на СГС е неправилно и незаконосъобразно и в подкрепа на това са изложени аргументи. Прокуратурата счита, че непосочването на причинно-следствената връзка между инкриминирана сделка и вредата „не води до ограничаване на правата на правоимащите процесуални субекти, поради което не може да се третира като основание за връщане на делото в досъдебна фаза“.

В обвинителния акт е посочен предметът, цената и срока на инкриминирания договор, а на следваща страница е казано по ясен и недвусмислен начин, че съобразно назначените и изготвени комплексна агро-техническа и съдебно-икономическа експертиза, се установява, че по сключения договор има нанесена вреда в бюджета на Селскостопанската академия.

Прокурорът от СГП не споделя и изводите на първостепенния съд относно липсата на съставомерни факти по отношение на правната квалификация „Особено тежък случай“. В обстоятелствената част на обвинителния акт е намерило отражение по отделно описание на съществените признаци, предвидени в закона, а именно високата обществена опасност на деянието, квалифициращите обстоятелства за извършването му – сключване на договора без решение на УС на Селскостопанската академия; сключването на договора в съвсем кратки срокове без проучване и подготовка; сключване на договора без ясни и точни разчети за посочения предмет и очакваната финансова ефективност; наличието на вредни последици в особено големи размери ; качеството на дееца, осъществил деянието с оглед на заеманата от него длъжност.

Изводът на съдията-докладчик, че в обвинителния акт не е изяснена субективната страна на деянието, е необоснован и незаконосъобразен. Обвинението е за съзнателно сключване на неизгодна сделка. На стр. 5 от обвинителния акт е посочено, че деянието е извършено при пряк умисъл.“

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.