Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата атакува връщането на дело срещу депутат

Прокуратурата атакува връщането на дело срещу депутат

Defakto.bg

Прокуратурата е оспорила връщането на делото срещу депутата Светла Бъчварова и твърди, че перфектно си е свършила работата по него.

Миналата седмица като докладчик по делото в СГС председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов прекрати производството заради неясно и незаконосъобразно обвинение и върна случая на прокуратурата.

Днес от Софийската градска прокуратура отговориха със следното съобщение:

„Днес, 20.06.2016 г., Софийска градска прокуратура внесе в Софийски апелативен съд частен протест срещу определението на съдия от СГС за прекратяване на съдебното производство и връщането му срещу народния представител от ПГ на БСП – Светла Бъчварова-Пиралкова за сключена неизгодна сделка в качеството й на председател на УС на Селскостопанската академия. От сделката за академията е настъпила значителна вреда в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък – престъпление  по чл. 220  ал.2 във вр. с ал.1 от НК .  Обвинителният акт срещу Пиралкова бе внесен от СГП на 12 април 2016 г., а на  21 март 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитета на Пиралкова като народен представител.

В протеста на СГП е посочено, че разпореждането на СГС е неправилно и незаконосъобразно и в подкрепа на това са изложени аргументи. Прокуратурата счита, че непосочването на причинно-следствената връзка между инкриминирана сделка и вредата „не води до ограничаване на правата на правоимащите процесуални субекти, поради което не може да се третира като основание за връщане на делото в досъдебна фаза“.

В обвинителния акт е посочен предметът, цената и срока на инкриминирания договор, а на следваща страница е казано по ясен и недвусмислен начин, че съобразно назначените и изготвени комплексна агро-техническа и съдебно-икономическа експертиза, се установява, че по сключения договор има нанесена вреда в бюджета на Селскостопанската академия.

Прокурорът от СГП не споделя и изводите на първостепенния съд относно липсата на съставомерни факти по отношение на правната квалификация „Особено тежък случай“. В обстоятелствената част на обвинителния акт е намерило отражение по отделно описание на съществените признаци, предвидени в закона, а именно високата обществена опасност на деянието, квалифициращите обстоятелства за извършването му – сключване на договора без решение на УС на Селскостопанската академия; сключването на договора в съвсем кратки срокове без проучване и подготовка; сключване на договора без ясни и точни разчети за посочения предмет и очакваната финансова ефективност; наличието на вредни последици в особено големи размери ; качеството на дееца, осъществил деянието с оглед на заеманата от него длъжност.

Изводът на съдията-докладчик, че в обвинителния акт не е изяснена субективната страна на деянието, е необоснован и незаконосъобразен. Обвинението е за съзнателно сключване на неизгодна сделка. На стр. 5 от обвинителния акт е посочено, че деянието е извършено при пряк умисъл.“

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.