Последни новини
Home / Законът / “РискМонитор” подкрепи кандидат за шеф на спецпрокуратурата

“РискМонитор” подкрепи кандидат за шеф на спецпрокуратурата

Defakto.bg

Един от кандидатите за шеф на специализираната прокуратура – Андрей Андреев, получи подкрепа от гражданското общество.

Прокурор Андреев, в момента и.ф. ръководител на спецпрокуратурата, е “изключително отговорен, организиран и коректен в отношенията си, успешно прилага екипния принцип на работа и утвърждава престижа на българската прокуратура пред европейските и международните партньори”, се казва в становище на Фондация “РискМонитор” до прокурорската колегия на ВСС. Неправителствената организация активно проучва проблемите на организираната престъпност.

В битката за нов шеф на спецпрокуратурата, който да заеме местото на освободения Светлозар Костов, се включиха двама – Андреев, който е в спецструктурата от самото й създаване и прокурорът по КТБ Иван Гешев. От октомври м.г. Андреев временно управлява спецпрокуратурата и отзивите за работата му са много добри. Включително че е сложил край на наследените от Костов неравнопоставеност между магистратите, влошени служебни отношения, изнервен работен климат.

Иван Гешев стана известен с работата си по делото срещу Цветан Василев и още 13 човека – банкери, квестори, одитори, счетоводители. Миналата седмица това разследване прерасна в дело срещу организирана престъпна група и мнозина свързаха желанието на Гешев да се прехвърли там като неин шеф именно с “довършването” на КТБ. Прокурорът бе и сред посочените от Бойко Атанасов членове на създадената в прокуратурата шпицкоманда за поръчки по знакови дела. Гешев много се обяви от това определение и на шеговита реплика във ВСС, че шпицът е мило куче привързано към стопанина, избухна: “Видно, че не съм куче!”

Изборът за шеф на спецпрокуратурата е насрочен за 13 юли.

About De Fakto

Проверете също

И Иван Гешев е наредил проверка на затворите

Освен министъра на правосъдието, и главният прокурор Иван Гешев е разпоредил проверки в затворите и …

Днес е Международен ден на справедливия процес

За първи път днес 14 юни се чества като Международен ден на справедливия процес в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.