Последни новини
Home / Законът / ВСС реши: Без проверка на правосъдието в Благоевград. Там проблеми няма

ВСС реши: Без проверка на правосъдието в Благоевград. Там проблеми няма

Defakto.bg

Емблематично замитаме съмнения за корупция, обвини опозицията

Правосъдието в Благоевград няма проблеми, то цялото е в бяло. Напрежения между съдиите там също няма – къде са, някой да ги е видял?! С тези аргументи мнозинството в съдийската колегия на ВСС отхвърли предложението за обхватна и комплексна проверка в региона, по подобие на проверката в Софийския градски съд. Решението бе взето със 7 срещу 5 гласа днес. В гласуването не участва Милка Итова.

Резултатът идва на фона на оглушаващият от години скандал между съдиите от районния и окръжния съд и сигнали за „странности“най-вече по търговски дела.

„Няма проверка, няма проблем”, обобщи Лозан Панов. Но макар резултатът да изглеждаше предизвестен, „опозицията” не се даде без бой. И, страстите, разбира се, се разгоряха.

Защо за СГС може, а за окръжния съд в Благоевград – не?

Поводът – Соня Найденова и Калин Калпакчиев от „малцинството” бяха предложили да се създаде временна комисия от членовете на колегията „за цялостна проверка на изнесените твърдения по двете процедури за избор на председател на окръжния съд в Благоевград” – през януари и през юни т.г. И двата пъти кандидатът бе един – досегашният председател Катя Бельова. Първия път един глас не й стигна за избор, но от втори път спечели вота. И двата пъти във ВСС се повдигаха проблеми за „случайното” разпределение на конкретни търговски дела, за това кой и защо върти рулетката по тези преписки, за загърбването на сигнали, „номерата”, за кухите дисциплинарни дела, инициирани от шефа на окръжния съд Бельова срещу доскорошния председател на районния съд Екатерина Николова, та чак до дограмата в съдебната палата на града. Въпросите не получиха отговори.

„Очевидно е напрежението между двата съда и съдийската колегия трябва да вземе някакво отношение. В последния план за действие, който изпратихме в Брюксел, изрично заложихме като мярка проверки за системни проблеми, подобни на тази в Софийския градски съд”, мотивира се Соня Найденова. Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев додадоха аргументи за „идентичност” – обхватната проверка в СГС, след която последваха дисциплинарни дела и оставка на председателя Владимира Янева, тръгна след изслушване на съдии на заседание на ВСС. А предметът й бе формулиран по същия начин – да се изяснят изнесените факти.

Ама ситуацията е съвсем различна, реагираха от мнозинството. Тогава имаше сигнали, имаше изказване на френския посланик, изслушвахме магистрати, а сега само един кандидат, обяви Каролина Неделчева. „Имало напрежение? Къде е напрежението, не виждам такова”, додаде Георги Колев.

Да не дава господ пак да се обади някой посланик, та да реагираме, скочи Галина Карагьозова.

Криви може и да има, но само в районния съд

А в дебата се включиха едни „интересни документи” и становища, получени в последния миг.

Даниела Костова обяви за някакво становище на етичната комисия на Софийския апелативен съд, потвърдено вчера от блюстителите на етиката на съдийската колегия. Преписката била образувана по сигнали на Екатерина Николова срещу Катя Бельова, а двете комисии заключили: нарушения на Етичния кодекс няма. Ставало дума за преназначенията на служители от единия съд в другия, инициираното дисциплинарно производство срещу Николова, приключило безславно, забавената близо две години атестация на същия магистрат по вина на окръжния съд, което я отряза от участие в конкурса за втори мандат. Това вече е проверено, какво още да проверяваме, запита Костова.

Галя Георгиева пък представи цял наръч „интересни документи”, според собственото й определение. Оказа се, получени мълниеносно по нейно запитване до Катя Бельова. Запитването е от миналия петък, „писмените доказателства” (пак по определение на Георгиева) пристигнали в същия ден.

Поради липсата на време книжата дори не бяха качени в компютрите на кадровиците и се наложи Георгиева да ги изрежда. Те били: копие от административно дело от 2013 г. и справка за сигнал от Екатерина Николова срещу един от членовете на състава. Кореспонденцията, водена между Николова и Бельова по договора за прословутата дограма на районния съд (за да не разводняваме сюжета – това е „коз” срещу Николова, понеже шуреят на нейния заместник бил шеф на фирмата, слагала дограмата. Оказа се, че действията са напълно съгласувани с Окръжния съд, провел същата процедура, избрал същата фирма и благодарил за добрата работа. А заместникът на Николова по онова време е бил редови съдия). Сред „интересните документи” са също одитен доклад за проверка на районния съд, извършена през 2016 г. и наказателно дело за опасен рецидив, отложено за ноември поради неявяване на адвоката, понеже адвокатската колегия в града е стачкувала.

„Нямам никакво съмнение, че проверка в Благоевградския районен съд трябва да бъде извършена и да се сложи край на конфликтите в региона. Те са грозни и пречат на нормалната работа”, заключи Георгиева. Но с важното уточнение – проверката да се извърши не от ВСС, а от Инспектората и одита на съдебния съвет. Като им се предоставят всички добити от нея документи.

Кой работи за задкулисието?

Правомощията на Инспектората са ограничени – по движението на делата, на одита да не говорим, опонира опозицията. И напомни, че един от скандалните случаи, за които сигнализира ОББ по търговско дело, „случайно” попаднало от шести път на доклад на Катя Бельова, вече е проверявано от инспекторите. А те се задоволили с обясненията на самата Бельова и заместничката й. И дотам.

„Документите на г-жа Георгиева не са доказателства, но показват ясната цел – да стоварим проблемите в районния съд. Т.е. ние вече сме решили къде са проблемите. Най-вероятно резултатът от гласуването също ще е обичайният. Но ако прехвърлим топката на Инспектората или на одита, случаят става емблематичен как ВСС прикрива съмнения за корупция”, обяви Калин Калпакчиев. „Ние искаме проверка по фактите, г-жа Георгиева иска проверка на районния съд, всичките й материали са за това. Значи ще проверяваме единствено Екатерина Николова, за да кажем – този, който говори за проблеми, е маскара. Много е елементарна играта, подценявате нашата интелигентност”, категоричен бе Калпакчиев.

„Проверявахме СГС независимо от проверките на Инспектората. Нищо по-различно не се очаква от съдийската колегия сега. Разбиването на парче би ни лишило от цялостната картина. Наша работа е комплексно да изследваме работата в тези две съдилища и да установим дали има някакви системни проблеми. Няма да се съглася да принизим напрежението до черти на характера или до поколенчески различия. Трябва да погледнем истината в очите и да не си заравяме главите в пясъка, защото резултатът няма да ни хареса”, включи се Соня Найденова.

Никой от нас на тази маса няма за цел да прикрива корупционно поведение, доказали сме го с работата си досега. Но ако някой като Калпакчиев иска да си прави пиар и да е популист на гърба ни, нека продължава”, разгневи се Галя Георгиева..

„Не чувам за първи път, че видите ли, трябвало да разкриваме истината, но зад това се крият други цели и интереси”, обвини Георги Колев.

„Искам да знам кои са „другите цели”, които ще бъдат постигнати с такава проверка? Да ги разбера. И дали няма наистина други задкулисни цели у яростно противопоставящите се на тази проверка? Фактите вече са публично известни, защо трябва да ги отричаме, да ги затаяваме, вместо да извършим очевидното – да отидем, да ги проверим и да кажем верни ли са или не. Но ако се окаже, че са верни, какво правим?”, атакува Галина Карагьозова. Не получи отговор.

Всички са равни, но не съвсем

След гласуването и отхвърлянето на проверката от ВСС, Юлия Ковачева сложи на масата принципен проблем: могат ли поединично членовете на колективния орган ВСС да извършват „свои” проверки” и да се снабдяват с книжа от институциите, без мандат от самия съвет.

„Мога ли в качеството на член на ВСС да попитам двете съдилища в Благоевград какви дела са възлагани на определени магистрати, как се разпределят делата на отсъстващите, как се формира тяхната натовареност? Мога ли да поискам информация за т.нар. виртуални дела, за преназначаването на служителите, за случайното разпределение в гражданска и търговска колегия, да изискам кореспонденцията между двете съдилища, както и справка за всички извършени проверки, за да формирам собствено становище? Защото изборът за окръжния съд приключи, но този за районния съд предстои и искам да направя информиран вот”, попита Ковачева. Сиреч – дали ако тя мине по пътя на Георгиева, ще получи същия резултат.

Всеки член на ВСС може да иска всички неща и ако отсреща имат добрата воля, могат да ги предоставят”, отвърна й Георги Колев.

„Явно всички сме равни, но някои са по-равни. Информацията на мен вероятно ще ми бъде отказана”, заключи Ковачева.

Галина Карагьозова бе по-остра. „Висшият съдебен съвет е колективен орган. Въпреки това отдавна отделни членове на ВСС без мандат са вземали участие и са представяли личното си мнение за становище на колективния орган на ред форуми, включително за съдебната реформа. Без мандат от ВСС никой няма право да се самонатоварва с проверяващи, разследващи или други функции”, категорична бе Карагьозова. Май никой не я чу.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.