Последни новини
Home / Законът / Два „горещи“ закона – в правната комисия днес

Два „горещи“ закона – в правната комисия днес

Defakto.bg

Тежко заседание чака депутатите от правната комисия днес. В дневния им ред са два възлови закона – за съдебната власт и за адвокатурата. Първият проект е ключов за развоя на прословутата съдебна реформа. Вторият изправи на нокти юридическите гилдии и бе тотално отречен от нотариуси, частни съдебни изпълнители, юрисконсулти, счетоводители заради изземване на техни функции в полза на адвокатите. Защитниците пък се бунят заради отлежаването на проекта в парламента, стигна се до откази на адвокатите да влизат по дела в знак на протест. Днес именно благоевградчани ще са пред парламента, този път като демонстрация на подкрепа за техния закон.

Внасянето на проекта от името на разноцветни депутати начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ наистина се случи преди повече от година. Но той бе „замразен“ след силния отпор на другите правни гилдии. Оттогава проектът не е пипнат. Ако днес правната комисия му каже „да“ за първо четене, ще се наложи да изтъкне сериозни аргументи какво налага преуреждането на същността на изконни професии в полза на една от тях. Подозренията са, че същинската причина е многолюдността на адвокатурата, довела до безработица немалка част от вписаните в регистъра на защитата. Но „социалното“ уреждане на адвокатите за сметка на останалите не звучи обществено убедително.

В самата правната комисия се очаква засилено присъствие на членове на Висшия съдебен съвет за Закона за съдебната власт, който описва принципите на съдийското самоуправление и предвижда децентрализация на прокуратурата. Мнозинството от ВСС каза „не“ на проекта, но тази позиция не се споделя от „опозицията“ в съвета. Така че днес депутатите ще чуят разнообразни аргументи в едната и другата посоки. Проектът е ключов за провеждането на поредната съдебна реформа у нас.

 

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.