Последни новини
Home / Законът / Манолова към депутатите: Подкрепете ме срещу „пародията на правосъдие” в арбитража

Манолова към депутатите: Подкрепете ме срещу „пародията на правосъдие” в арбитража

Defakto.bg

Депутатите от правната комисия, независимо от политическата им принадлежност, да „припознаят” и да внесат подготвените от омбудсмана поправки в три закона, които да сложат край на „пародията на правосъдие”, извършвана от арбитражните съдилища у нас. С този призив се обърна Мая Манолова към членовете на комисията днес.

Става дума за промени в ГПК, Закона за международния търговски арбитраж и Закона за защита на потребителите, които изключват потребителските спорове от правомощията на арбитражните съдилища.

„В България съществува мрежа от частни съдилища, арбитражните, които обслужват силните на деня. Засипана съм от жалби на граждани, които твърдят, че са осъдени за несъществуващи задължения. Прави са – колекторски фирми, фирми за бързи кредити, агенции за недвижими имоти прибягват към арбитражните съдилища, защото твърде бързо са разбрали удобството да съдят без обичайния съдебен процес”, мотивира се Манолова.

Даде и конкретни примери – само в едно от тези съдилища загодина са осъдени 102 000 български граждани, докато в най-натоварения административен съд София-град има 14 000 дела годишно.

В едно село в Кюстендилско от 800 души от началото на годината има вече 60 осъдени.

„Това е пълна пародия правораздаване, но си осъден с окончателно решение, което не подлежи на обжалване. Гражданите спешно се нуждаят от защита, затова се обръщам към вас проектите да се внесат от членове на правната комисия. Това е единственият начин тези законопроекти да не се използват за партийна дъвка преди изборите”, заяви омбудсманът.

Призивът й бе разбран от правната комисия и нейни членове, включително Данаил Кирилов се ангажираха с предложените от Манолова проекти.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.