Последни новини
Home / Законът / Грозен скандал тотално открои разделението във ВСС

Грозен скандал тотално открои разделението във ВСС

Defakto.bg

Сотир Цацаров обвини Соня Найденова, че е „озлобена”. Тя му отвърна, че вкарва личните си антипатии в работата

Грозен скандал, съпроводен с лични обиди, избухна във Висшия съдебен съвет. Сотир Цацаров обвини Соня Найденова в „озлобление по лични и семейни причини, което никога няма да прескочи” и демонстративно напусна заседанието. „Съжалявам, че г-н Цацаров прехвърля лични, човешки симпатии и антипатии в работата”, отвърна Найденова. Кое е точно „личното” остана зад кадър, но то е публично известно – съпругът на Найденова Веселин Найденов работи във Върховната административна прокуратура, където оглавяваше отдел. Но бе свален като началник от Цацаров след като съпругата започна да не се съгласява с мнозинството във ВСС .

А развихрилите се емоции тотално откроиха пълното разделение в съдебния съвет. Не само по колегии.

Драмата тръгна покрай предложението на Цацаров за „спешни мерки” за укрепване на граничните съдилища и прокуратури заради бежанския поток. То бе оповестено от прокурорския пресцентър в понеделник, но е стигнало до всички от ВСС днес, когато бе гласувано като извънредна точка в дневния ред на пленума на съвета.

Главният прокурор предлага да се формира работна група от представители на двете колегии, която до 15 юли да извърши бърз анализ на натоварването и осигуреността на районните прокуратури и съдилища, „подложени на силно натоварване с наказателни дела поради миграционния натиск по южната ни граница с Република Турция и Република Гърция”. Днес каза, че начело на групата можел да застане представляващият Димитър Узунов и са нужни бързи мерки за кадрово, техническо и финансово осигуряване.

Даде и пример – за един ден в районния съд в Царево са били разгледани 27 бързи производства за нелегално преминаване на границата при наличието на двама съдии там. Производствата са били приключени за 48 часа от един разследващ полицай и трима прокурори.

Георги Колев настоя в анализа да се включат и административните съдилища в региона – в Хасково и в Ямбол.

Соня Найденова отвърна, че няма нужда от работна група. Защото по закон това е работа на двете колегии, комисията по натовареността на съдийската колегия вече се е „самосезирала” с проблема, в ход е анализ на натовареността в пет места и идната седмица ще има готовност да се предложи решение. Вероятно командироване на магистрати, където се налага в момента. В изявлението си Найденова даде да се разбере, че Цацаров е прескочил съдийската колегия и това може би не е случайно.

И главният прокурор избухна. „Очаквах, че поне по този абсолютно прагматичен проблем, свързан с работата на колегите ни ще успеете да прескочите дребнотемието и озлоблението си, госпожо Найденова. Никога няма да успеете да го направите! Живеете в свят на комисии, стратегии, планове, това не е живият живот. Тези хора по места работят с такова натоварване, стратегиите и плановете са толкова далеч от тях, че не можете да си представите. Проблемът ви е, че предложението е направено от главния прокурор. След като това ви е проблемът, нямам друг изход, освен да кажа: изпитвам безкрайно уважение към труда на колегите ни, които в момента също гледат дела. Заявявам ви, че прокурорската колегия има всички възможности да си реши проблема сама. Всеки път за прагматично общо решение е предварително миниран в зависимост от това кой внася предложението. Живейте си в света, в който съдийската колегия е доминирана от Колев, прокурорската от Цацаров. Оттеглям предложението. Прокурорската колегия ще се справи с проблема, на съдийската колегия пожелавам успешна работа. Низко е, госпожо Найденова, защото имате лични и семейни причини за това и отново трябва да развиете тезата, че главният прокурор се намесва в работата на съдилищата!” След това Цацаров демонстративно си тръгна въпреки опитите на Димитър Узунов да го спре.

„Никога не съм си позволявала лични нападки и квалификации към г-н Цацаров в качеството му главен прокурор, защото уважавам поста, който заема. Съжалявам, че прехвърля човешки и лични симпатии и антипатии към членове на ВСС, в случая към мен. Това е недопустимо. Не съм аз тази, която е предложила анализ. Главният прокурор именно предлага да се извърши анализ, но от работна група. Аз смятам, че тя е излишна”, отвърна Найденова след затръшването на вратата.

Елка Атанасова от прокурорската колегия призова по такива проблеми ВСС да не се дели на колегии и е нужно спешно командироване. А Светла Петкова от съдийската колегия заяви, че въпреки оттеглянето на точката за нея тя си остава в дневния ред и трябва да се гласува. Така смяташе и Узунов. Въпреки протестите на останалите, че при оттегляне точката изчезва, беше дадена почивка. После и Узунов се съгласи, че вече няма какво да обсъждат.

Показателни бяха реакциите по избухването на Цацаров.

Галя Георгиева от съдийската колегия обвини съдиите от комисията за натовареността (единствената, в която „опозицията” получи мнозинство), че работи много мудно. И че е стопирала и осуетила провеждането на конкурси в окръжните съдилища. Светла Петкова се присъедини.

„Не виждам какво предизвика този изблик от гняв срещу госпожа Найденова. Въпросите, които г-н Цацаров отправи със злъчта, която приписва на г-жа Найденова, би трябвало да са как тази работна група ще свърши по-добра работа от онези, които се занимават с проблема. Моля ви, без драматизъм, проблем има, но той ще бъде решен по реда, предписан в закона”, включи се Галина Карагьозова.

Калин Калпакчиев заключи: „Хубавото в тези грозни ситуации е, че хората се саморазкриват и изваждат наяве скритите си мисли – имам предвид главния прокурор и Галя Георгиева, която ни иронизира, че обичаме дебатите. Ами в демократичните общества се дебатира. А главният прокурор огласи собствените си демони. Никой не го е обвинявал, че иска да се меси в работата на съдиите, той сам заговори за това”.

На фона на тези страсти остава да се надяваме, че членовете на ВСС и от двата лагера ще намерят хладнокръвие, за да предложат навременно и ефективно решение на проблема с магистратите по границата. Без самоизтъкване, опити за диктат, прехвърляне на топката на другия. Защото заседанията на ВСС все по-често оставят горчиво усещане – че кадровиците са подгонили собствените си опашки.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.