Последни новини
Home / Законът / Парламентът обяви за престъпление радикалния ислям. Съдии и прокурори: И сега се наказва!

Парламентът обяви за престъпление радикалния ислям. Съдии и прокурори: И сега се наказва!

Defakto.bg

 

Парламентът прие на първо четене поредните промени  в Наказателния кодекс, с които в чл. 108 от Наказателния кодекс бе записано, че проповядването на „радикалния ислям” става престъпление.  Поправките бяха приети със  106 гласа „за”, „против” – 3, 10 гласуваха „въздържал се”.  Според промените „радикален ислям” се проповядва , когато едно лице призовава за създаването на „Халифат”,  налагане на законите на „Шериата” над светските, както и за насилствено въвеждане на религиозни принципи и норми.  Проповядването на „радикален ислям” ще се наказва с до 3 години затвор и 5000 лева глоба.

Досега разпространителите на крайния ислямизъм  у нас можеха да бъдат съдени пак по чл. 108 от НК,  но за  „антидемократична дейност”.  Законът не е пречка  в  Пазарджик да се води дело срещи 14 имами, обвинени в разпространението на „радикален ислям”, но обвиненията срещу тях са за „антидемократична дейност”.

Не е ли излишно НК да се тъпче с нови разпоредби след като действащите не са пречка за  преследване?   Според Патриотичния фронт, вносител на законопроекта криминализирането на радикалния ислям е необходимо заради разпространението му в  цял. Красимир Каракачанов заяви, че  „Антидемократична идеология е едно, а проявите на радикален ислям и свързаните с него тероризъм и екстремизъм са по-различни. За това е хубаво да се дефинира и да е ясно и по-лесно на цялата правосъдна система и цялото българско общество да се бори с радикален ислям”, каза той.

„Радикален ислям е когато искаш или подкрепяш терористични и екстремистки организации, които проповядват джихат или проповядват шириата като основно право”, уточни той и посочи, че според новите промени в НК ще бъдат наказвани  лицата, които проповядват, събират пари и вербуват членове на такива организации. По думите на Каракачанов трябва да се направи разлика, че радикалния ислям, не е исляма като религия.  Според него радикалния ислям в последните 10 години се е превърнал в идеология в лицето на организации, които искат замяната на светската държава с религиозна такава в основата на Корана.
Патриотичните подбуди на патриотите обаче напълно се  разминават  с мнението на експертите по наказателно право, които най-добре знаят дали е нужно изрично криминализиране на радикалния ислям, както и дали по действащото законодателство той би останал без санкции.

Според Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС няма нужда от  специална норма в НК срещу радикалния ислям.  „Начинът, по който сега е формулирана правната норма, е всеобхватен и включва противозаконното проповядване на антидемократични идеологии, породени не само в миналото и разпространявани в настоящето, но и такива, които биха могли да възникнат в бъдеще“, казват спецовете. И още:   „Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС не е в състояние да изрази становище за понятието „радикален ислям“. За правилното дефиниране на това понятие е нужно сериозно и задълбочено сравнително-правно проучване в други юрисдикции, които имат опит и знания при разграничаването на идеологическото от религиозното му съдържание“, казват в становището си съдиите от ВКС. Те предупреждават, че преди да се приеме такъв текст в закона, „престъпното поведение“ трябва да е пределно ясно и точно формулирано, за да могат гражданите да са информирани за състава на престъплението и последиците от нарушаването на правилата.

Становището на Върховната касационна прокуратура съвпада с това на съдиите от ВКС.  „Считаме, че нормата на чл.108 от НК не се нуждае от допълнения или изменения, тъй като в сегашната си редакция тя обхваща всички форми на противодържавна агитация и пропаганда“, в прав текст заявяват прокурорите.

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.