Последни новини
Home / Законът / Парламентът обяви за престъпление радикалния ислям. Съдии и прокурори: И сега се наказва!

Парламентът обяви за престъпление радикалния ислям. Съдии и прокурори: И сега се наказва!

Defakto.bg

 

Парламентът прие на първо четене поредните промени  в Наказателния кодекс, с които в чл. 108 от Наказателния кодекс бе записано, че проповядването на „радикалния ислям” става престъпление.  Поправките бяха приети със  106 гласа „за”, „против” – 3, 10 гласуваха „въздържал се”.  Според промените „радикален ислям” се проповядва , когато едно лице призовава за създаването на „Халифат”,  налагане на законите на „Шериата” над светските, както и за насилствено въвеждане на религиозни принципи и норми.  Проповядването на „радикален ислям” ще се наказва с до 3 години затвор и 5000 лева глоба.

Досега разпространителите на крайния ислямизъм  у нас можеха да бъдат съдени пак по чл. 108 от НК,  но за  „антидемократична дейност”.  Законът не е пречка  в  Пазарджик да се води дело срещи 14 имами, обвинени в разпространението на „радикален ислям”, но обвиненията срещу тях са за „антидемократична дейност”.

Не е ли излишно НК да се тъпче с нови разпоредби след като действащите не са пречка за  преследване?   Според Патриотичния фронт, вносител на законопроекта криминализирането на радикалния ислям е необходимо заради разпространението му в  цял. Красимир Каракачанов заяви, че  “Антидемократична идеология е едно, а проявите на радикален ислям и свързаните с него тероризъм и екстремизъм са по-различни. За това е хубаво да се дефинира и да е ясно и по-лесно на цялата правосъдна система и цялото българско общество да се бори с радикален ислям”, каза той.

„Радикален ислям е когато искаш или подкрепяш терористични и екстремистки организации, които проповядват джихат или проповядват шириата като основно право”, уточни той и посочи, че според новите промени в НК ще бъдат наказвани  лицата, които проповядват, събират пари и вербуват членове на такива организации. По думите на Каракачанов трябва да се направи разлика, че радикалния ислям, не е исляма като религия.  Според него радикалния ислям в последните 10 години се е превърнал в идеология в лицето на организации, които искат замяната на светската държава с религиозна такава в основата на Корана.
Патриотичните подбуди на патриотите обаче напълно се  разминават  с мнението на експертите по наказателно право, които най-добре знаят дали е нужно изрично криминализиране на радикалния ислям, както и дали по действащото законодателство той би останал без санкции.

Според Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС няма нужда от  специална норма в НК срещу радикалния ислям.  „Начинът, по който сега е формулирана правната норма, е всеобхватен и включва противозаконното проповядване на антидемократични идеологии, породени не само в миналото и разпространявани в настоящето, но и такива, които биха могли да възникнат в бъдеще“, казват спецовете. И още:   „Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС не е в състояние да изрази становище за понятието „радикален ислям“. За правилното дефиниране на това понятие е нужно сериозно и задълбочено сравнително-правно проучване в други юрисдикции, които имат опит и знания при разграничаването на идеологическото от религиозното му съдържание“, казват в становището си съдиите от ВКС. Те предупреждават, че преди да се приеме такъв текст в закона, „престъпното поведение“ трябва да е пределно ясно и точно формулирано, за да могат гражданите да са информирани за състава на престъплението и последиците от нарушаването на правилата.

Становището на Върховната касационна прокуратура съвпада с това на съдиите от ВКС.  „Считаме, че нормата на чл.108 от НК не се нуждае от допълнения или изменения, тъй като в сегашната си редакция тя обхваща всички форми на противодържавна агитация и пропаганда“, в прав текст заявяват прокурорите.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.