Последни новини
Home / Законът / По дело, заведено от „уважаван професор”: Бургаският съд оправда журналиста Божидар Божков

По дело, заведено от „уважаван професор”: Бургаският съд оправда журналиста Божидар Божков

Defakto.bg

Една „гореща” журналистическа история неочаквано се сдоби с щастлива развръзка. Бургаският районен съд оправда журналиста Божидар Божков по обвиненията за клевета, отправени от един „уважаван професор” (според собственото му определение).

„Не очаквах подобен развой”, заяви репортерът пред De Facto Legal. И изрази надежда с това нещата да приключат.

Божидар е сред журналистите, осъдили България в Страсбург за преследване заради публикация.

Предисторията

Случаят с „уважавания професор” нашумя, след като от Божков бе поискано да заличи всички интернет-следи на публикация от далечната 2001 г. със заглавие „Приключения и интриги в бургаския университет“. Тогава във в.”Сега” Божидар е описал как бившият директор (и последен преди разпадането на групировката) на СИК в Бургас Димитър Вергиев е станал студент в бургаския университет, въпреки че дипломата му за средно образование е 3,27. И, макар да е завършил първи курс с 2,90, за него е изработена програма, предвиждаща да вземе четири семестъра за една учебна година – бонус, предназначен за студенти с много добър успех и нагоре. По един от предметите в тази ударна програма преподавател му е доц. Дитка Димитрова, която въпреки съветите на колегите си да не го дразни, отказва да му пише тройка. И така четири пъти. На четвъртото му явяване при нея пред студентите Вергиев й зашлевява шамар, после и втори. Наместо да го изключат от университета му дават академична справка и той се мести да учи във Висшия химикотехнологичен институт в София. А Дитка Димитрова е пенсионирана принудително.

Историята изглежда забравена до август миналата година, когато Божков получава телефонно обаждане с искане да изтрие материала си, защото Вергиев вече бил „уважаван професор“. Всъщност той е станал доцент и доктор в Техническия университет в София, преподавал е и в туристическия колеж в Благоевград. Журналистът отказва, но в крайна сметка публикацията е изтрита от сайта на в. „Сега”. Като мотив се спрягаше „правото да бъдеш забравен” – сиреч след години човек да не бъде свързван с факти от миналото.

Журналистът описа случката в свой пост във фейсбук, препечатан от ред медии. А Вергиев му заведе наказателно дело за клевета и гражданско дело за непозволено увреждане. Случайният избор му определи за съдии двама зам.-председатели – Ана Щерева по гражданското дело и Светлин Иванов по наказателното. Първото бе спряно до приключването на второто.

В делото за клевета журналистът трябваше да отговаря за израза „бяха му обещали (на Вергиев – б.р.) да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно“.
Перипетии с Темида
По време на наказателното дело журналистът е изправен пред ред перипетии, за които уведомяваше своевременно – Божидар Божков не е от хората, които мълчат.

Така се разбра, че съдия Светлин Иванов отхвърля всички негови искания по делото, но за сметка на това приема тези на защитата на Вергиев, включително и за водене на свидетели, които неясно какво ще доказват. Искането на журналиста да доведе като свидетел доц. Дитка Димитрова, пряк участник в онези събития обаче е отхвърлено, защото тя нямала връзка с настоящото дело. Без уважение е оставено и настояването на Божков съдията да прецени дали поведението на адвоката на Вергиев Йордан Мичев, който крещи и се кара в залата, не прекрачва добрия тон и трябва да бъде глобен. Емблематичен стана съдийският отговор: „Г-н Божков, няма да ми казвате какво да правя. Аз не се чувствам обиден. Разигравайте си коня във вашата поляна“.

Обуздайте колегата

За последно журналистът бе изпратил сигнал до Бургаската адвокатска колегия и Висшия адвокатски съвет да обуздаят колегата Дичев. Поводът е предстоящият разпит на пенсионираната преподавателка Дитка Димитрова. В сигнала, цитиран от „Флагман”, се казва: „Опасявам се, че ако адвокат Дичев повтори тази язвителна тоналност или приложи друг от своите обичайни методи в нейно присъствие, тя може да получи сериозен емоционален срив и душевни страдания, а не е изключено и нещо по-тежко. Твърдя, че учен и преподавател от нейния ранг и с нейната  чувствителност, не заслужава и не би понесъл подобно отношение. При нейните здравословни проблеми състоянието й би било изложено на сериозен риск, ако присъствието й в залата бъде използвано за поредно нарушаване на добрия тон от страна на адв. Йордан Дичев“.

Е, днес доц. Димитрова все пак е дала показания пред съда и, според „Флагман”, е разкрилапотресаващи факти от студентския живот на Вергиев през 1998-2000 година”.

Адвокат Йордан Дичев пък е заявил, че вече не защитава Вергиев и е излязъл от адвокатската колегия, тъй като е спечелил конкурс за прокурор в апелативна прокуратура-Бургас и му предстои да встъпи в длъжност.
Дано наистина това да е финалът. Зависи от опонента – дали ще обжалва присъдата на районния съд. Както и дали ще оттегли иска си за непозволено увреждане.

Но както и да приключи сагата между доцента доктор Вергиев и журналиста Божков, равносметката не е в полза на „уважавания професор“. Завеждайки дела срещу репортера, той загуби онова, на което най-много държеше – „правото да бъде забравен“. Битието му задълго ще се запомни.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.