Последни новини
Home / Законът / Удвояват глобите за превишена скорост

Удвояват глобите за превишена скорост

Defakto.bg

За участие в гонка наказанието ще е една година без книжка и санкция от 3000 лева

Двойни глоби за превишена скорост одобриха вчера депутатите от парламентарната комисия по транспорт. Решението е част от мерките за повишаване на безопасността на движение и за много по-строги наказания за убийците на пътя. Промените в Закона за движение по пътищата предстои да бъдат окончателно одобрени от парламента на второ четене, съобщи в. Сега

Така, ако сега за превишение на скоростта с от 31 до 40 км/ч в населено място глобата е 200 лв., тя ще стане 400 лв. За движение с над 40 км/ч санкцията става 600 вместо 300 лв., а за над 50 км – 700 лв. вместо 350 лв. При движение с над допустимата скорост извън града глобите съответно стават: 300 лв. вместо 150 лв. за превишение с 31-40 км/ч, 400 лв. вместо 200 лв. за над 40 км/ч и 600 лв. вместо 300 лв. за над 50 км/ч. Вдигат се и глобите за превишена скорост от шофьорите на автобуси и товарни автомобили – съответно на 500, 800 и 1000 лв. Без промяна остават паричните наказания само при превишена скорост с повече от 10, 20 и 30 км – съответно 20, 50 и 100 лв. 100 лв. вместо 50 лв. ще се плащат и за незакопчан предпазен колан.

Участниците в нерегламентирани състезания, или гонките по пътищата, също ще отнасят сурови наказания. За организиране или участие в гонка ще се отнема книжката за една година и ще се налагат 3000 лева глоба. При повторно нарушение финансовата санкция се вдига на 5000 лв., а водачът ще остава без книжка за 3 години. Шефът на пътната полиция Бойко Рановски подкрепи по-строгите мерки, но не обясни как точно ще хващат нарушителите. Според него обаче през последните месеци те са намалели, така както и сигналите от гражданите за организиране на опасни незаконни състезания били по-малко.

Промени ще има и при санкциите за пияни шофьори. При положителна проба между 0.5 и 0.8 промила се предвижда отнемане на свидетелството за управление за срок от 6 месеца и глоба от 500 лева. При алкохол между 0.8 и 1.2 промила книжката ще се взема за 12 месеца, а глобата е 1000 лева. В момента в закона е записано, че при алкохол от 0.5 до 1.2 промила наказанието е 6 до 12 месеца без книжка и глоба от 500 до 1000 лв. “Тази мярка е добра, защото сега в практиката се стига до парадокси, при които за по-голямо нарушение се налага по-ниска глоба и обратното. Просто законът допуска това”, коментира пред журналисти Рановски.

Ако водач навлезе в насрещното платно на магистрала, при първо нарушение книжката ще се отнема за 3 месеца, а санкцията ще е 1000 лв. Депутатите приеха този вариант след дълъг спор, в който надделя тезата, че водачът може по грешка да е навлязъл в насрещното. Повторно нарушение обаче ще се приема за доказателство, че става дума за рисков играч, който прави това умишлено – тогава наказанието ще е 4000 лв. и лишаване от право на управление на автомобила за 6 месеца.

Драстичното увеличение на глобите едва ли ще има особен ефект, ако не се увеличи събираемостта, са заявили  депутати. Председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев е съобщил пред “Сега”, че заедно с МВР готвят пакет от промени в тази посока. Една ще е свързана с обвързване на неплатените глоби с административни услуги. Например ако някой има нужда от документ от НОИ, ще го получи само след като се изчисти задължението по неплатена глоба за пътно-транспортно нарушение. В момента събираемостта е едва около 30%, докато в други европейски държави е 80-90%.

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.