Последни новини
Home / Законът / Цацаров обещава обвиняеми за АЕЦ „Белене“

Цацаров обещава обвиняеми за АЕЦ „Белене“

Defakto.bg

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за това, че след решението на предишното правителство на ГЕРБ да се спрат всички плащания по проекта за строеж на АЕЦ „Белене“,  те са продължили да се извършват периодично и в немалки размери. „Мисля, че и скоро ще има привлечени лица под отговорност“, цитира Медиапул главния прокурор Сотир Цацаров от  заседание на правната комисия в сряда в отговор на въпрос на Петър Славов от  Реформаторския блок.

Славов се възползвал от случая  и е попитал дали прокуратурата работи по темата, след като НЕК бе осъдена миналата седмица от арбитраж да плати 620 млн. евро за произведено оборудване на спрения строеж на атомната централа.

„Не ми приписвайте вината и за АЕЦ „Белене“. Прокуратурата си има достатъчно вини. Прокуратурата не може да има отношение към решението на арбитражен съд. Ние не можем да носим отговорността за решение, които са били политически, икономически и на колективни органи и които са били трупани и вземани през годините“, казва Цацаров пред депутатите.

Той обяснил, че няма право да говори по текущи разследвания и дела, но че отговорността за плащанията по АЕЦ „Белене“ е колективна.

В средата на октомври 2013 година прокуратурата повдигна обвинения за длъжностно присвояване покрай проекта за строеж на АЕЦ „Белене“ срещу двама бивши шефове на „Националната електрическа компания“ – Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Заедно с това бяха привлечени като обвиняеми още управителят на инженеринговия консултант на ядрения проект „УорлиПарсънс“ Събин Събинов и Богомил Манчев, собственик на „Риск Инженеринг“, която бе подизпълнител на „Уорли“ и строителен надзорник на площадката на „Белене“.

На Богомил Манчев бе наложена и рекордна парична гаранция от 1 млн. лева, която после бе намалена наполовина. Той бе заподозрян, че е подпомогнал и подбудил шефа на НЕК да присвои над 8 млн. лева държавни пари. Манчев още тогава обяви, че срещу него се води „политическа акция от този, който управлява държавата“, но отказа да отговори на въпроса „кой“. Той и защитниците му отхвърлиха обвиненията като напълно несъстоятелни и се заканиха да заведат контраискове.

На 1 октомври 2015 г. обаче стана ясно, че Софийската градска прокуратура е прекратила „поради липса на доказателства“ делото срещу Манчев и Събин Събинов. Разследването срещу Анастасов и Лефтеров, които бяха начело на НЕК от август 2012 до април 2013 г. обаче продължи и много вероятно е те д аса сред обещаните от Цацаров обвиняеми.

В рамките на сформираната от доминираното от ГЕРБ 41-о Народно събрание анкетна комисия за разследване на злоупотребите с АЕЦ „Белене“ обвинявани в нарушения бяха още двама директори на НЕК – Любомир Велков и Мардик Папазян, които бяха начело на НЕК от ноември 2005 до август 2009 г., но за тях не се е чуло да са разследвани.

Сред основните виновници за поръчването и авансовото плащане на оборудването на АЕЦ „Белене“ се сочи и друг сред множеството директори на НЕК от времето на първото правителство на ГЕРБ. Красимир Първанов бе начело на държавната компания от февруари 2010 г. до април 2011 г., когато бе уволнен, защото без разрешение на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков подписа обвързващо споразумение за строежа на АЕЦ „Белене“,

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.