Последни новини
Home / Без категория / Великобритания на изхода на ЕС. Срамота!, крещят британци.Страхове и възторзи (обновена )

Великобритания на изхода на ЕС. Срамота!, крещят британци.Страхове и възторзи (обновена )

Defakto.bg

adda1a46e6d35e6020ba454fa5c522c9[1]

24 юни, 09,30 ч.,

Великобритания гласува да напусне Европейския съюз след 43 години членство. Малките градове в Англия успяха  да изтеглят напред кампанията за напускане на Европейския съюз с 51,9% срещу 48,1 % за оставане. Резултатите от референдума сочат, че  16,141,241 души, или 48.11%, са гласували за оставането на Обединеното кралство в ЕС. Останалите 17,410,742  (51.89% от всички)са дали вота си за напускане на ЕС.

Всички градове в Шотландия и Северна Ирландия са гласували за оставане, заедно с Лондон. Големият въпрос, на който сега ще трябва да отговори премиерът Дейвид Камерън, е какво ще стане със страната му: ще напусне ли ЕС и ще има ли референдуми за независимост в Шотландия и Северна Ирландия. Единственото съобщение досега от Даунинг стрийт е, че се влиза в „непознати води“.

Избирателната активност на вчерашния референдум за британското членство в ЕС е 72,1 процента, съобщи британската агенция Прес асосиейшън, цитирана от ТАСС. Тази цифра отразява данните от всичките 382 избирателни окръга в Обединеното кралство.
Това е най-високият процент на избирателна активност от 1997 г., когато на фона на очакване на големи промени се проведоха общи избори и лейбъристите смениха консерваторите след 18 г. на власт.

Въпреки резултатите, към момента Обединеното кралство все още е част от ЕС.  Досега нито една страна членка не е напускала общността, а член 50 от Лисабонския договор, който указва как една държава може да излезе от блока, не дава много подробности. Напускането на Великобритания ще е голям удар за ЕС, тъй като страната осигурява значителна част от брутния продукт и е един от основните стълбове на съюза в качеството си на ядрена държава и с правото си да налага вето в Съвета за сигурност на ООН.

Очертават се тежки и непредвидими преговори за излизането на Великобритания, като лидерите на Европейския съюз обявиха, че са подготвени за лошия сценарий. Европа ще настоява Великобритания по най-бързия начин да задейства процедурата, като уведоми ЕС за решението си за напускане. Очаква се обаче Великобритания да търси най-подходящия момент и най-изгодните за себе си условия за напускане на общността, към която се присъедини преди 40 години.

Дори Лондон да стартира процедура за напускане на ЕС, тя ще продължи поне две години последвани от още 7 преходен период, коментират анализатори. Липсата на ясни правила за случаите  на напускане на съюза вещаят златни времена на юристите.

Референдумът няма задължителен характер за британския парламент, но би било политическо самоубийство, ако депутатите пренебергнат вота на избирателите, категорични са анализаторите. На този етап експертите прогнозират, че британския премиер Дейвид Камерън ще подаде оставка и са възможни предсрочни парламентарни избори.

 

10,30 ч.

   Дейвид Камерън подаде оставка. „Не мога да съм повече капитан на нацията“, заяви той. 

„Аз обичам тази страна, имах честта да й служа, ще направя всичко по силите ми в бъдещето тя да преуспее, но след резултатите от референдума на Великобритания е  нужно ново, силно  ръководство“ – с тези думи на „Даунинг стрийт“ 10 в една емоционална реч  пред журналисти британският  премиер Дейвид Камерън обяви оттеглянето си  от министър- председателския пост.  Още три месеца неговото правителство ще остане във властта.

Камерън  поздрави всички, които са участвали във вчерашния вот и специално тези, които са гласували за оставането на страната в Европейския съюз.

Ето част от речта: “ Предстои да се насочим към големите решения и да предоговорим нашето положение в Европейския съюз. Тази кампания беше единствения начин аз да кажа какво мисля и какво чувствам по този въпрос. С главата и със сърцето си не мога да отстъпя нито крачка назад. Смятам,че Великобритания е много по-силна  в рамките на ЕС и именно с тази вяра настоявах за провеждането на референдум.  Но британският  народ направи  едно много важно решение – да поеме по различен път.Аз мисля, че страната се нуждае от ново ръководство, което да я поведе по този път.   Направих всичко, което беше по силите ми като премиер, но това което се случи не ми дава право да съм капитан на нацията си.  Това не е лекомислено решение, ние трябва да се насочим към това да имаме  нов премиер, това трябва да е целта на консерваторите през есента.“

Камерън  увери, че настоящите правила остават в сила до финализиране на процедурата по излизането на страната от ЕС.   Той успокои както гражданите на чужди страни, които работят и живеят в Кралството, така и великобританците, които живеят и работят в други страни, че до съставянето на ново правителство, неговото ще продължи да изпълнява задълженията. „Ще се опитам пред ЕС да обясня какво е решението, което взе британския  народ, както и моето лично решение“.

Решението на хората трябва да бъде уважавано, подчерта  Камерън.

“  Тези които загубиха, включително и аз,  трябва да помогнат решението на мнозинството да бъде приложено. Парламентарната  демокрация  трябва с мирен диалог  да разреши всички проблеми, с които се сблъскваме. Въпреки,че напускаме  ЕС, нещо което аз не препоръчвам, тъй като решението вече е взето, трябва да намерим най-добрия начин по който това трябва да се случи…“

11,00 ч.

   След шока, в ЕС – спешни  разговори

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква спешна среща с участието на лидерите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европарламента Мартин Шулц, както и с премиера на Холандия Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Четиримата ще се опитат да съгласуват обща европейска позиция по резултата от британския референдум. По-късно днес отделно ще се съберат и еврокомисарите.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск увери, че Европа ще запази своето единство въпреки резултатите от британския вот:

Днес от името на лидерите на 27-те страни – членки мога да кажа, че ние сме решени да запазим нашето единство като общност от 27 държави. За всички нас Европейският съюз е рамката за нашето общо бъдеще. Искам да ви уверя, че няма да има законов вакуум и докато Великобритания напусне общността, европейското законодателство ще продължи да се прилага спрямо страната, както и в самата нея.

11,30 ч.

Ефектът на доминото

В първите часове след гръмотевичната новина, ефектът  на доминото се разгаря. Мари льо Пен, лидер на крайната десница във Франция, призова за референдум за излизане от ЕС. Тя заяви намерението си да стартира такава процедура в Туитър скоро след като станаха ясни резултатите от Брекзит.

Подобно искане заяви и депутатът –  социалист  от Холандия  Хари ван Бомел.

Във Великобритания стават стават все отчетливи гласовете от  Шотландия и Северна Ирландия за провеждане на референдум за напускане на Обединеното кралство.

Според британския вестник „Експрес“ в  Италия искане за референдум е отправила извън системната партия „5 звезди“.Само преди няколко дни тази партия спечели кметските избори в Рим и стана фаворит на местните избори.

Датската народна партия също се е обявила за  подобен референдум. Според лидера й , Кристиян Тулесен , ако в ЕС са неспособни да направят реформи, референдумът е шанс страната му да заживее по-достойно.

Междувременно премиерът на   Шотландия Никола Стърджън обяви, че резултатът от референдума е ясен знак, че Шотландия вижда своето бъдеще като част от Европейския съюз.  Във всички 32 района в Шотландия хората са подкрепили оставането в съюза. Общо 72 % от шотландците за били “за“ оставане в ЕС.

Шотландският парламент също обяви намерение наесен  да проведе референдум за отделяне от Великобритания. Това трябва да стане докато страната е още в ЕС, за да не се налага да кандидатства отново. Така разтълкува думите на премиера Никола Стърджън политическият редактор на Би Би Си Норман Смит.
Смит заяви, че е „демократично неприемливо“ страната да бъде изведена от съюза против волята си и че е „силно вероятно“ да се проведе второ допитване.

Брекзит е аргумент и „за“ независимостта на Каталуня, заявиха властите в Барселона

11,37 ч.

Премиерът Бойко Борисов: Лош ден за Европа 

Премиерът Бойко Борисов определи като лош ден за Европа гласуването във Великобритания. По думите му, Европейският съюз става по-слаб:

При всички случаи за мен това е лош ден за Европа. Аз уважавам избора на техния народ, макар че от днес нататък ще е тежко разделен и това, което ще е хубаво или лошо, ще е последствие за тях. Оттук нататък ЕС трябва да покаже, че може и без Великобритания. И поне аз считам, че правилното е, щом така са избрали, да се оставят сами да решават съдбата си. Ние да започваме да мислим за Европа без тях и всякакви преговори за особени статути, за подобни неща не трябва да се водят, защото това ще разбие Съюза. Ще останат България, Румъния и Гърция, ако се получи ефектът на доминото, последствията ще са за всички.

Президентът Росен Плевнелиев изрази разочарование от вота на британците за излизане от Европейския съюз.

Това е един лош ден за Европа, лош ден за европейската демокрация, лош ден за европейската икономика, ясен знак за ненаучен урок от историята. Една велика сила, символ на свободна търговия, една държава със сигурна либерална демокрация реши да се изолира обратно в националните си граници на собствения си остров.

 Дълбоко съм притеснен, че днес националисти и популисти тържествуват по улиците на Европа. Аз съм сигурен, че обединена Европа, със или без Великобритания, трябва да гледа напред.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: „Решението на британските граждани е урок за Европейския съюз и за Европа да започне спешно да се променя в посока да излезе от бюрокрацията, формализма и чиновническото отношение към проблемите и да премине към решаване на реалните въпроси на европейските граждани за икономиката на Европа, за нейната сигурност, за социалната сфера и да отчита националния интерес на всяка държава-членка“. БСП настоява в процеса на преговорите българското правителство категорично да защити интересите на онези 250 000 български граждани, които учат, живеят и работят на територията на Великобритания. В тези преговори да защити националния интерес на България.
Отсега да започне анализ за отражението на това решение за оттегляне върху българската икономика, финанси и бюджет, искат още социалистите.

Мощен стимул за реформи

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова от ГЕРБ прогнозира отрицателен ефект за България и по-малките държави при излизане на Великобритания от Европейския съюз. Според Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт гласуването на британците трябва да бъде мощен стимул за реформи в ЕС:

Лично аз смятам, че този звучен шамар върху европейската бюрокрация ще отпуши онези реформи, за които настояват редица европейски страни. Третата икономика е Великобритания, ако и във Франция тръгне един подобен процес, тя е втората икономика в Европа, няма как да продължи ЕС по този начин. България реално погледнато, за разлика от Великобритания, има повече ползи от членството в ЕС, отколкото търпи загуби.

12,37 ч. Русия подкрепя британците, но предпочита силен ЕС

Председателят на руската Дума Алексей Наришкин възложи на парламентарната комисия по външна политика да подготви постановление в подкрепа на британците след референдума за членството на страната в Европейския съюз. Преди допитването Наришкин коментира, че Москва ще уважи всяко решение на британците, но посочи, че руската страна предпочита силен Европейски съюз.

Влиятелният икономист Алексей Кудрин, който е и заместник-председател на Съвета по икономическа политика при президента от своя страна каза, че излизането на Лондон от Евросъюза няма да повлияе съществено  на Русия, тъй като тя има достатъчно свои проблеми.  Сенаторът от горната камара на руския парламент Константин Косачов смята, че резултатите от вота ще окажат влияние върху отношенията между Москва и Лондон.
Преди седмица и постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, обяви че ако се стигне до излизане на Лондон от ЕС,  Москва ще трябва да изгражда други тип отношения с Великобритания.

12,40 ч

Срамота!

Срамота! – с този възглас британци  посрещат оснивния активист за Брекзит и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън, докато той излиза от дома си в Лондон.

13,35 ч

Президентът Франсоа Оланд: Хората загубиха доверие в европейския проект

Дълбоко съжалявам, но това е техният избор и трябва да го уважим. Той заяви,че според правилата на европейските договори при излизане на страна член ще бъдат задействани бързо. Трябва да си дадем сметка защо хората загубиха доверие в европейския проект, каза той и изрази тревога от възможен възход на популистите.

ЕС не може повече да продължи да работи по този начин, допълни Оланд.

13,40 ч.

Външният министър на Германия Франк – Валтер Шайнмайер покани на извънредна среща 

колегите си от Франция, Белгия, Холандия, Италия и Люксембург.

14 ,00’ч.

Жан Клод Юнкер: Бързи преговори за напускането на  Обединеното кралство  

ЕС поиска от британското правителство да приложи възможно по-скоро решението от референдума за напускане на Съюза. Това гласи съвместното изявление на председателите на Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет и премиера на Холандия, след специална среща в Брюксел.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер представи съвместната им позиция:
Съюзът от 27 държави ще продължи. Обвързани сме заедно от историята, географията, общия интерес и желанието да развиваме сътрудничество на тази основа. Колкото и болезнено и да е, очакваме от правителството да изпълни възможно по-скоро желанието на британския народ. Всяко забавяне излишно ще удължи несигурността. Готови сме бързо да започнем преговори с Обединеното кралство по условията за неговото оттегляне от Европейския съюз.

В съвместно изявление, четиримата ръководители на ЕС обявиха:“ Очакваме правителството на Обединеното кралство да приведе в действие решението на британския народ възможно най-скоро, колкото и болезнен този процес може да бъде. Всяко забавяне би било ненужно удължаване на несигурността. Ние имаме правила, които да регулират тази ситуация. Член 50 от Договора за Европейския съюз определя процедурата, която се следва, ако дадена държава-членка реши да напусне Европейския съюз. Ние сме готови да дадем ход на преговорите с Обединеното кралство по отношение на реда и условията за нейното оттегляне от Европейския съюз. Преди този процес по преговори да е приключил, Великобритания продължава да бъде член на Европейския съюз – с всички права и задължения, които произтичат от това.

 Съгласно договорите, която Обединеното кралство е ратифицирало, правото на ЕС продължава да се прилага в пълнота за и в Великобритания, докато тя не престане да бъде членка. Както беше договорено, „Новото споразумение за Великобритания в рамките на Европейския съюз“, постигнато на Европейския съвет на 18-19 февруари 2016 г., сега няма да влезе в сила и престава да съществува. Няма да има предоговаряне. Що се отнася до Обединеното кралство, ние се надяваме да го имаме като близък партньор на Европейския съюз в бъдеще“.

Очаква се обаче Великобритания да търси най-подходящия момент и най-изгодните за себе си условия за напускане на общността, към която се присъедини преди 40 години. Очертават се тежки и непредвидими преговори.

 Извънредна пленарна сесия във вторник, 28 юни

Заради Брекзита Председателският съвет на Парламента, в който влизат освен председателя и лидерите на политическите групи,   реши да свика извънредна пленарна сесия на 28 юни, от 11.00 ч. българско време. По време на сесията евродепутатите ще гласуват резолюция по въпроса какво да се прави занапред. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и представители на Съвета също ще вземат участие.

14,05 ч.


Лидерът на ПЕС Сергей Станишев:Шокиран съм 

Шокиран съм от резултата от референдума във Великобритания, заяви лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра си. Брекзит е земетресение с огромен магнитуд, смята още президентът на ПЕС.
Резултатът от референдума трябва да бъде уважен. Той показа, че младите британци, Лондон, Оксфорд, Шотландия и Северна Ирландия смело гледат напред, но Великобритания обърна гръб на бъдещето, коментира още той.
„Ние, европейските прогресивни сили, подкрепихме нашата партия-член – лейбъристите – в кампанията им за оставане на Обединеното кралство. Искахме силна Великобритания в силна Европа“, заяви  още президентът на ПЕС

.14,16 ч.

Борис Джонсън:Няма нужда да бързаме

„Няма нужда да бързаме“, заяви основният активист за излизане от ЕС Борис Джонсън, спряган и за бъдещ премиер на кралството.Той каза, че нищо няма да се промени в близкото бъдеще.  Няма нужда през 21 век да бъдем част от федерална система, ситуирана в Брюксел и невиждана никъде по света, допълни Джонсън. ЕС беше благородна идея, но тя вече е ненужна за тази държава, каза той. Той поздрави премиера Дейвид Камерън за „смелостта“, с която е позволил на страната за пръв път от 43 години да гласува за референдум за членството си в ЕС. Някои хора намират това за грешка и твърдят, че народът не бива да се занимава с такива въпроси, каза той, но всъщност няма друг начин да се вземе подобно решение.

14, 05 ч. Мястото на Великобритания в НАТО остава непроменено,

заяви генералният  секретар на алианса Йенс Столтенберг. Преди референдума организацията призова британците  да останат в ЕС.

 14, 14 ч.

1 милион самолетни билети  за 10 паунда 

ClpY298UoAAFzzr[1]Ирландският нискобюджетен превозвач „Райънер“ (Ryanair) пуска от днес за 24 ч. 1 млн. билета, които струват 9.99 паунда в деня, в който се разбраха резултатите от референдума във Великобритания в полза на излизането на страната от Европейския съюз.

До логото на кампанията, която ще трае само 24 ч., са сложени снимките на трима британски политици, които са отявлени противници на оставането в ЕС – бившият кмет на Лондон и евентуален нов премиер на страната Борис Джонсън, националистът Найджъл Фараж и на Майкъл Гоув, министър на правосъдието. Тримата са представени като популярния триптих от маймуни, всяка от които е закрила по нещо – ушите, очите и устата.

        14,30 ч.
  Възможно  обезценяване на рублата 

 Кремъл е заинтересован да има проспериращ ЕС, коментира Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, предаде РБК.

Очаква се по-късно днес Путин да коментира лично темата.

На въпрос какво ще е бъдещето на санкциите срещу Русия след днешния развой на събитията, Песков напомни, че Великобритания няма да излезе от ЕС за един ден. Той изрази надежда, че „новата действителност ще доведе до разбиране на необходимостта от подобряване на отношенията“.

Руският финансов министър Антон Силуанов коментира, че резултатите от референдума за Русия означават спад в цената на нефта, обезценяване на рублата и повишена нестабилност на финансовите пазари. Той обаче допълни, че страната му е преживяла много по-тежки кризи и не се очаква Брекзит да има сериозни последствия.
„Задачата за руската икономика сега е да е подготвена за негативни сценарии за световната икономика, което налага използването на консервативен подход при планирането“, заяви Силуанов.

14, 37 ч

Европейската централна банка (ЕЦБ) „отблизо наблюдава финансовите пазари“, на които цените на акциите в рамките на еврозоната рязко се обезцениха тази сутрин, след като станаха известни резултатите от вота във Великобритания. Това съобщиха от институцията на фона и на поевтиняващото евро.

Банката  е в готовност да осигури допълнителна ликвидност, ако се наложи – както в евро, така и в други валути.

От институцията, цитирана от „Файненшъл таймс“, се посочва и че тя е била подготвена за тази ситуация в тясно сътрудничество с банките, които надзирава. За момента се смята, че банковата система на еврозоната може да издържи на този натиск, имайки предвид капиталовата й адекватност и ликвидността й.

ЕЦБ е една от шестте централни банки, сред които Банк ъф Ингланд и Федералния резерв, включени в обща мрежа, създадена преди осем години – в ранните дни на финансовата криза. Чрез тази мрежа банките по цял свят имат осигурен достъп до евро.
По-рано днес централната банка на Швейцария беше първата, която се намеси на пазара, за да укроти поскъпването на франка. Банк ъф Ингланд също обяви, чее готова да налее ликвидност в размер на 250 млрд. паунда, ако се наложи.

15,15 ч.

Ангела Меркел:Германия има интерес да поддържа обединена Европа

Германия има специфична отговорност и интерес да поддържа обединена Европа, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Би Би Си и в. „Гардиън“. Не забравяйте и не взимайте за даденост идеята за мир и единство в Европа, каза тя.
Канцлерът напомни, че Лондон остава член на съюза с всички произтичащи от това права и задължения, докато преговорите между двете страни не приключат. Лидерите на Франция, Италия и ЕС са поканени в Берлин да обсъдят Брекзит следващата седмица.
„Все по-често се сблъскваме със съмнения за сегашната посока на европейската интеграция“, не само във Великобритания, но във всички страни-членки.
Европейският съюз трябва да се увери, че гражданите му знаят какъв е приносът му. Предизвикателствата пред отделните държави са прекалено големи в глобализирания свят, в който живеем, посочи Меркел и припомни, че ЕС е уникално общество, което е достатъчно силно да намери „правилните отговори“ след напускането на Великобритания.

15,31 ч. Доналд Тръмп : Хората искат да си върнат държавата

 Аз казах, че  това ще се случи и то се случи. Страхотно е!

Президентският кандидат на Републиканската партия коментира референдума за членство в ЕС от Шотландия, където откри свой голф  клуб. „Хората искат да си върнат държавата. Искат да са независими в известен смисъл, казва той.  Донлад Тръмп сравни Брекзит със собствените си идеи за ограничаване на имиграцията и изграждане на стена по границата между САЩ и Мексико, съобщи „Ройтерс“.

  Президентът Владимир Путин:Неизбежно ще има последици за Европа и Русия

  Русия следи подготовката на референдума за членството на Великобритания в ЕС, но не се е намесвала в този процес, заяви президентът Владимир Путин.

Вече казах, че никога не сме се месили и не сме се изказвали по този повод. Следихме какво се случва, но по никакъв начин не сме влияли на този процес“, цитира думите му агенция „Интерфакс“. За резултага от  гласуването, на което британците решиха да сложат край на 41-годишното си участие в ЕС, Путин каза, че „ясно е защо се случи всичко това“.
„Никой не иска да храни и субсидира по-слаби икономики, да издържа други държави и цели народи – това е очевиден факт. Хората са недоволни от решаването на редица въпроси в сигурността, а в наши дни те рязко се изостриха на фона на мощните миграционни процеси“, добави той. „Хората искат да бъдат по-независими.“

Владимир Путин каза още, че неизбежно ще има последици за Европа и Русия – „някои със знак минус, някои със знак плюс“.

Президентът Барак Обама: Специалните отношения между  САЩ и Великобритания остават

След новината за изхода от референдума във Великобритания официален Вашингтон наблегна на запазването на исторически важните взаимоотношения между двете страни. В изявление, разпространено от Белия дом, президентът Барак Обама посочва: “Народът на Обединеното кралство се произнесе и ние уважаваме тяхното решение. Специалните взаимоотношения между Съединените щати и Обединеното кралство са трайни и членството на страната в НАТО остава жизненоважен крайъгълен камък за американската международна политика, сигурност и икономика. Това може да се каже и за взаимоотношенията ни с Европейския съюз, който е постигнал толкова много за стабилността, икономическия растеж и разпространението на демократичните ценности и идеали по целия континент и извън неговите рамки“.

Обама добавя, че Обединеното кралство и Европейският съюз остават крайно необходими партньори на САЩ, дори в момент, в който те започват преговаряне на своите продължаващи взаимоотношения.

17,00 ч.  

Какво губи България 

Напускането от британците на ЕС означава за България много неща, включително загуба на вноските на Лондон от стотици милиони евро за българската икономика и нарушаване на баланса на силите в съюза, пише Дневник.  Ето част от загубите за икономиката ни:

  • България ще изгуби 5% от сумата, която получава съгласно бюджетната рамка на ЕС. Това са около 550 млн. евро, за следващите 7 години. Това е сумата, която българската икономика използва от общо около 8.5 – 9.5 млрд. паунда, които Лондон внася всяка година в периода 2016 – 2019 г.
  • Ще се оскъпи участието на България в общия бюджет, тъй като пропорционално ще трябва да се запълни сумата, която Лондон внася.
  • Предстоят болезнени битки за орязания бюджет между страните членки, които може да доведат до още по-сериозно свиване на бюджета.
  • Най-вероятно ще се промени сегашното ниво на дебата за въвеждане на единна корпоративна данъчна основа, доколкото Лондон е против подобна реформа. В България корпоративният данък е 10%, но за сметка на това данъчната основа е широка. Подходът на много от големите икономики в ЕС (като Германия и Франция) е точно обратният – там има тясна данъчна основа, но за сметка на това ставките са високи. Ако се стигне до унифициране, със сигурност Париж и Берлин няма да приемат подхода на София, което ще доведе до пренаписване на данъчното законодателство у нас.

  Хаос с правата на  милиона чужденци в Кралството

    Бъдещето на три   милиона граждани от ЕС и други държави във Великобритания, както и на британците, живеещи зад граница,  е  изправено пред нормативен хаос със стартиране на процедурите за напускане на ЕС .  Доналд  Туск, специално заяви в петък, че  след референдума няма да има правен вакуум и всички правила и закони на ЕС продължават да действат на територията на Великобритания, но докато се договорят процедурите за раздяла й със съюза.

„Няма да има промяна за граждани на ЕС, които вече живеят законно в Обединеното кралство. Те автоматично ще получат безсрочно право да останат тук и ще бъдат третирани по същия начин, както досега“, се казва на официалната страница на Vote Leave. От кампанията твърдят още, че Виенската конвенция ще защити правата и на хората от ЕС, и на британците в Европа.

„Няма желязна гаранция за автоматично получаване на права в случай, че Великобритания напусне ЕС. Ако това се случи, вече не си член на клуба, който предоставя тези права“, опонира  Синоейд Дъглас-Скот, преподавател по право в лондонския Queen Mary University и специалист по право на ЕС.

„Автоматични права“ се свързва с такива важни въпроси като правото на пребиваване и работа, започване и правене на бизнес, достъп до обществени услуги като здравеопазване и образование и оставане в страна след пенсиониране.

Дъглас-Скот посочва в блога си, че Член 50 на Договора за Европейския съюз, уреждащ какво се случва във всяка страна член, изобщо не споменава подобни права. Така че, изглежда, отговорът е „Не“.

Освен това юристите казват, че не е правилно е твърдението за действието на Виенската конвенция. Дъглас-Скот обяснява, че този документ осигурява защита на държави, а не на конкретни физически лица.  Джейн Голдинг, адвокат от Берлин, допълва: „Не е коректно да се казва, че тази конвенция осигурява солидна защита“ и смята, че понеже тя не е изпробвана в подобна ситуация, документът подлежи на тълкувание от съдилищата.

Десетки хиляди българи, работещи във Великобритания, са с неясен статут, правото на влизане в страната, пребиваване, обучение и правене на бизнес най-вероятно ще се определи с нова система, включваща визи и нови документи, изискващи доказване на доходи или владеене на английски, например. Страната ще бъде с ограничен достъп за нови работници от ЕС и България, които в момента изпращат стотици милиони евро в родината си всяка година.

Последиците от британския референдум ще са многобройни – от политически и юридически до чисто практически,  чи засягащи ежедневието на британците и останалите граждани на ЕС, заяви посланикът на кралството у нас Ема Хопкинс.

Статутът на българските студенти и ученици във Великобритания няма да се промени в следващите години, каза тя.   Те ще запазят начина на финансиране на образованието си, защото кралството е член на европейската икономическа зона, а това членството не е обвързано с ЕС, обявиха и други коментатори. Реалистите обаче остават скептични, защото всички заварени правила завият от бъдещия развод на кралството с ЕС. Ако се състои.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.