Последни новини
Home / Законът / Адвокат Маргарита Илиева: Един премиер трябва да знае какво приказва

Адвокат Маргарита Илиева: Един премиер трябва да знае какво приказва

Defakto.bg

Правозащитници и граждани обжалват отказ на СГП да образува производство срещу  Борисов за възхваляване на

phphgybyb[1]
Авторът на карикатурата, Чавдар Николов, плати скъпа цена за свободомислието си, а началниците в Нова, като прокуратурата, взеха страна на премиера Борисов, който имал право на лична сръдня. Знаменити подмазвачи!
хайките за хора

Правозащитници и граждани  обжалват отказа на Софийската градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство срещу министър-председателя Бойко Борисов по сигнал на  Българския Хелзински комитет, подкрепен от 41 граждани, за прякото му поощрение на групи, които незаконно задържат по границите лица. Става дума за чужденци, търсещи убежище в страната, срещу които се  упражнява  насилие  от т.нар. „хайки“ за бежанци.  Това се казва в съобщение на БХК, който е оказвал правна помощ за завеждане на делото.

СГП бе сигнализирана заради следните изявления на Борисов пред журналисти на 10.04.2016 г.

„Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за „Гранична полиция“ и за държавата, е добре дошла […] Но лично разговарях […] разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях така, че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне, само едно „Благодаря“ заслужава. Така, че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на „Гранична полиция“, те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така, че само помощ е това“.

В сигнала БХК и 41 граждани твърдят, че са налице данни за извършено престъпление по чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК), тъй като с посоченото изявление Борисов подбужда към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище. Налице са и данни за друго престъпно деяние – явно подбуждане към престъпление по чл. 320 НК. Престъпленията, към които премиерът подбужда, са тези по чл. 162, ал. 2-4 НК – употреба на насилие спрямо лица поради тяхната етническа принадлежност; образуване, ръководство и участие в организации и групи, които си поставят за цел или системно допускат такова насилие. Борисов подбужда и към извършване на престъпления по чл. 163 НК – участие в тълпи, събрани за нападение на граждани във връзка с националната и етническата им принадлежност, както и към престъпления по чл. 143, ал. 1 НК – принуда над другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, посредством сила или заплашване.

На 14.05.2016 г. СГП отказа да образува досъдебно производство. Според СГП не е налице престъпление по чл. 162 НК, тъй като използваните от Борисов слова не били „в състояние да предизвикат отрицателни чувства в широк кръг адресати“; Борисов нямал за цел да „налага чувства на вражда, омраза или неравноправно отношение“, а изразил „своя лична позиция“. Не било налице и престъпление по чл. 320 НК, тъй като „не е налице подбуждане към престъпление чрез проповед пред множество хора“.

„Прокуратурата изглежда вижда министър-председателя като неадекватен човек, щом го оправдава с това, че нямал „желанието и целта“ да подбужда към престъпления“, коментира адв. Маргарита Илиева, правна директорка на БХК. „Това означава, че според нея той нито знае какво говори, нито знае, че незаконното задържане, принудата и насилието са престъпления в Република България, още повече – когато са расистки мотивирани. Един министър-председател обаче следва да осмисля какво говори и следва да се предполага, че е така“, допълни тя. ♦

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Един коментар

  1. Атанас

    Тези хора са толкова объркани, не си струва да бъдат коментирани. Само ще напомня на топ адвокатката им, че след отказа на прокуратурата да започне наказателно преследване подлежат на търсене на отговорност за набедяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.