Последни новини
Home / Законът / В скорострелно заседание: Прокуратурата “за” регистрацията на ДОСТ

В скорострелно заседание: Прокуратурата “за” регистрацията на ДОСТ

Defakto.bg

Не повече от десет минути – толкова трая съдебното заседание за регистрация на политическата партия “Демократи за отговорност, свобода, толерантност” (ДОСТ).  А съдия Лилия Илиева обяви, че ще се произнесе с решение “в срок” – в случая срокът е до 14 дни.

С интерес се чакаше позицията на прокуратурата за новата партия на Лютви Местан. Пред съда Милен Юпитеров от Софийската градска прокуратура обяви: “Искането за регистрация не противоречи на Закона за политическите партии, нито на Конституцията и трябва да бъде уважено”. Думата на прокуратурата разбира се, не е меродавна, нито задължителна за съда. Но едно отрицателно становище на държавното обвинение би поставило регистрацията под голяма въпросителна, защото в това производство основно се проверява дали целите, поставени от претендиращата регистрация партия, и средствата за постигането им са в съзвучие със законите на Република България.

В залата освен председателят Лютви Местан, бяха двама от зам.-председателите на ДОСТ Хюсеин Хафъзов (депутатът, прочул се с “ваканцуването”) и Мариана Георгиева, бивш министър на младежта и спорта. Имаше и двама адвокати – Добрев и Павлов, както и двама бодигардове – на Местан. Групата внесе и после изнесе от залата куфар с документи – книжата за учредяването на ДОСТ. Обясниха, че същите папки са и в делото, но носят копия “за всеки случай”.

Въпреки предварителните очаквания за проблеми – чу се, че съдия Лилия Илиева не е искала публика в залата, въпреки, че процесът е публичен, нещата протекоха мирно и законосъобразно.

А след заседанието се разбра, че от ДОСТ са искали отвод на съдийката по делото, но тя не го е дала.

След НСДВ, това е втората партийна регистрация в Софийския градски съд, приковала обществения интерес. Каквото и да е решението на съдия Илиева, то може да се оспори пред още две инстанции – Софийският апелативен съд и ВКС.

 

Местан: Бурса е България, Анкара е България!

“Влязох спокоен и съм уверен, че сме подали изрядни документи”, обяви на излизане от залата Лютви Местан. На въпрос какво са написали в поисканите от съдията разяснения на потянията “безусловно установяване” и “дълбока съдебна реформа”, Местан отвърна в собствен стил с препратки към тълковния речник. В крайна сметка се изясни, че под “безусловно установяване” на демократичните ценности от партията разбират “всички български граждани да се гордеят, че са част от българската нация”. А под “съдебна реформа” – разрешаването на колизията с правомощията на Обикновено и Велико Народни събрание по отношение на промените в Конституцията. Но – само с легитимни средства.

Любопитно бе друго съждение на Местан. В отговор на напомнянето, че та учредителната им конференция се чу как “където има турци, там е Турция”, сега той перифразира: “Аз продължавам да твърдя, че България е там, където се говори български, където поне един българин е съхранил любовта към родината. В този смисъл Бурса, където живеят над 100 000 български граждани, е България. Анкара е България!”

За последиците от брекзит, Лютви Местан заяви: “Наблюдавайте много внимателно реакциите на политическите сили у нас, включително и на тези, които зле прикриват политическото си доволство, че може би тръгва процес на разединение на ЕС. Брекзит не е краят на Европейския съюз, не е и началото на края. ЕС е най-мощната и градивна сила“.

На финала се произнесе и за мандата на Плевнелиев: “Беше достоен мандат на достоен президент”.

About De Fakto

Проверете също

Генералният адвокат Михаил Бобек: Директивата за услугите се прилага за дисциплинарни производства срещу адвокати

Директивата за услугите се прилага за дисциплинарни производства, образувани срещу адвокати, чийто резултат може да …

“Градус” съди Светослав Илчовски за милиони, собственикът Иван Ангелов завел и наказателно дело за обида и клевета

Искове и срещу втория бизнесмен, свидетелствал пред комисията “Манолова” Шокиращите свидетелства на бизнесмена Светослав Илчовски …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.