Последни новини
Home / Законът / В скорострелно заседание: Прокуратурата “за” регистрацията на ДОСТ

В скорострелно заседание: Прокуратурата “за” регистрацията на ДОСТ

Defakto.bg

Не повече от десет минути – толкова трая съдебното заседание за регистрация на политическата партия “Демократи за отговорност, свобода, толерантност” (ДОСТ).  А съдия Лилия Илиева обяви, че ще се произнесе с решение “в срок” – в случая срокът е до 14 дни.

С интерес се чакаше позицията на прокуратурата за новата партия на Лютви Местан. Пред съда Милен Юпитеров от Софийската градска прокуратура обяви: “Искането за регистрация не противоречи на Закона за политическите партии, нито на Конституцията и трябва да бъде уважено”. Думата на прокуратурата разбира се, не е меродавна, нито задължителна за съда. Но едно отрицателно становище на държавното обвинение би поставило регистрацията под голяма въпросителна, защото в това производство основно се проверява дали целите, поставени от претендиращата регистрация партия, и средствата за постигането им са в съзвучие със законите на Република България.

В залата освен председателят Лютви Местан, бяха двама от зам.-председателите на ДОСТ Хюсеин Хафъзов (депутатът, прочул се с “ваканцуването”) и Мариана Георгиева, бивш министър на младежта и спорта. Имаше и двама адвокати – Добрев и Павлов, както и двама бодигардове – на Местан. Групата внесе и после изнесе от залата куфар с документи – книжата за учредяването на ДОСТ. Обясниха, че същите папки са и в делото, но носят копия “за всеки случай”.

Въпреки предварителните очаквания за проблеми – чу се, че съдия Лилия Илиева не е искала публика в залата, въпреки, че процесът е публичен, нещата протекоха мирно и законосъобразно.

А след заседанието се разбра, че от ДОСТ са искали отвод на съдийката по делото, но тя не го е дала.

След НСДВ, това е втората партийна регистрация в Софийския градски съд, приковала обществения интерес. Каквото и да е решението на съдия Илиева, то може да се оспори пред още две инстанции – Софийският апелативен съд и ВКС.

 

Местан: Бурса е България, Анкара е България!

“Влязох спокоен и съм уверен, че сме подали изрядни документи”, обяви на излизане от залата Лютви Местан. На въпрос какво са написали в поисканите от съдията разяснения на потянията “безусловно установяване” и “дълбока съдебна реформа”, Местан отвърна в собствен стил с препратки към тълковния речник. В крайна сметка се изясни, че под “безусловно установяване” на демократичните ценности от партията разбират “всички български граждани да се гордеят, че са част от българската нация”. А под “съдебна реформа” – разрешаването на колизията с правомощията на Обикновено и Велико Народни събрание по отношение на промените в Конституцията. Но – само с легитимни средства.

Любопитно бе друго съждение на Местан. В отговор на напомнянето, че та учредителната им конференция се чу как “където има турци, там е Турция”, сега той перифразира: “Аз продължавам да твърдя, че България е там, където се говори български, където поне един българин е съхранил любовта към родината. В този смисъл Бурса, където живеят над 100 000 български граждани, е България. Анкара е България!”

За последиците от брекзит, Лютви Местан заяви: “Наблюдавайте много внимателно реакциите на политическите сили у нас, включително и на тези, които зле прикриват политическото си доволство, че може би тръгва процес на разединение на ЕС. Брекзит не е краят на Европейския съюз, не е и началото на края. ЕС е най-мощната и градивна сила“.

На финала се произнесе и за мандата на Плевнелиев: “Беше достоен мандат на достоен президент”.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.