Последни новини
Home / BREXIT / Доц.Атанас Семов*: Сега е време Брюксел мъдро да спаси Лондон.. И себе си

Доц.Атанас Семов*: Сега е време Брюксел мъдро да спаси Лондон.. И себе си

Defakto.bg

На България спешно й е нужен министър по европейските въпроси, който да помага на българите в Кралството, смята юристът

Три дни след референдума в Обединеното кралство настъпи време за спасяване на империи. Застрашено е самото Обединено кралство, което неизбежно ще се разпадне, застрашен е и Европейският съюз. Този съюз, ако не промени радикално политиката си на пухкаво, безлично и двулично говорене, както и на излишна свръх регулация по малките въпроси и пълна безпомощност по големите, е обречен на разпад.

Това ще стане много бързо, ако Брюксел не заговори човешки. Проблемите са много дълбоки и самодоволно брюкселско пренебрежение повече е  недопустимо.

Недопустимо е Брюксел да показва надменност, каквато си позволи да демонстрира пред противниците на ЕС в Англия. И така причини най-голямата беда на британската империя за последните два века.

Дали Брюксел е виновен за резултатите от  референдума в Обединеното кралство?!

Разбира се, че е виновен, та именно Брюксел дава непрекъснато поводи да бъде критикуван Европейският съюз. Като казвам Брюксел, имам предвид на първо място Европейската комисия, но и Европейския съвет. Държавните глави на 27 държави са се подредили в сянката на един вече спорен политик, като г-жа Меркел. Повечето не смеят да заемат позиция, а тя направи  поредица от сериозни грешки по мигрантския и турския въпрос.  В този смисъл Брюксел е много виновен.

Антиевропейските настроения в Англия, не са настроенията на дълбоката провинция срещу градските новобогаташи.

Това са настроенията на старата аристокрация срещу прекомерната намеса на Брюксел във вътрешните им работи по дребни въпроси и грешките му по големите въпроси.

Ако англичаните  гласуваха на 23 юни в стил „Гордост и предразсъдъци”,  Брюксел не бива да отговаря по същия начин. Загубите от напускането на  Обединеното кралство са чудовищни, както за самото него, така и за цяла  Европа.

Затова Брюксел е длъжен да помогне на англичаните да поправят белята.

Дали е възможен повторен референдум?

Трудно  е да се каже, защото  англичаните нямат писана конституция и тяхното конституционно право почива на прецеденти и политики. Шокът от резултата на референдума вече доведе до паника, която предполагат наистина бързо търсене на нови решения.

Самият ход на премиера Камерън да поддаде оставка, „но някой друг път”, през октомври,  когато консерваторите избират нов лидер, а следващото правителство да задвижи процедурата по напускане, е ясен знак, че до тогава ще се търсят други решения. За да не стане октомври един „Червен Октомври”!

Цената на напускането е толкова голяма, че  всичко е възможно. Ако трябва кралицата може да стане министър на европейските въпроси…

Но разумният управленец в Лондон или Брюксел не е бива да допуска да се доведе до край това самоубийствено за Кралството и тежко за  Европа решение.

Всички възможни механизми трябва да се използат, а ако няма – да се сътворят! Самата британска правна система (основана на прецедента) допуска да се създават механизми, незаписани в норма преди това. Например: Шотландски референдум за напускане на Обединеното кралство, който поставя нещата в друг конституционен контекст, а именно коя държава е Обединеното кралство, кой напуска и кой не. Това, евентуално, може да е основание за нов референдум в цялото Обединено кралство. Виждаме, че вече има сериозна инициатива Лондон да бъде обявен за автономен, да стане град-държава. Разбира се, до това едва ли ще се стигне, но е показателно колко много британците вече не искат да изядат и солта, и тоягите, и жълтиците да платят. А става дума за стотици милиарди загуби само за първите 5-10 години. За един ден британците загубиха 15 % от спестяванията си, а световната икономика – няколко трилиона.

На България спешно й е нужен самостоятелен министър на европейските въпроси. Нужен е отговорен и  компетентен човек, който да се занимава на правителствено равнище с две важни задачи.

  Първата: ежедневна и ефективна защита на българските граждани в Обединеното кралство, които заедно с румънците бяха представяни крайно негативно от глупавата, но въздействаща фразеология на Найджъл Фарадж. За мен няма съмнение, че  българите там ще имат реални проблеми и трябва да  бъдат защитавани!

Второ, един министър по европейските въпроси трябва да подготви българското председателство на ЕС, което след година се очертава да е в  най-сложния  период от историята на  ЕС. Това ще е време, когато или ще се сключва договора за напускане на Кралството, или се прилагат механизми за спасяване на членството.

Необходимо е българският министър-председател да отиде утре на заседанието на Европейския съвет с ясна позиция: трябва да помогнем на британците да оправят белята!

Защото колкото и да е груб в момента изказът на европейските лидери към Лондон, то е за да бъде притиснат Камерън (и бъдещият премиер) да отстъпи максимално, а Лондон спешно да взима правилните про-европейски решения.

За мен европейското говорене „Англия бързо да си ходи”, на практика иска да предизвика бързи мерки това да не се случи.

Защото ако и ЕС има „вечни интереси”, един от тях несъмнено е да запази Лондон! При това – един вече неизбежно по-смирен и сговорчив Лондон..

  • *Авторът е ръководител на Международната магистърска програма „Право на ЕС” в СУ и Носител на Катедра „Жан Моне” на ЕС
  • Статията е  написана специално за Dе Facto Legal

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Хронология на една предизвестена непроверка

Иван Брегов, ИПИ Множество факти излизат наяве около паралелната българска държава, намерила едно от проявленията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.