Последни новини
Home / Законът / Изборът за шеф на Софийския апелативен съд – отсрочен за 5 юли. Засега

Изборът за шеф на Софийския апелативен съд – отсрочен за 5 юли. Засега

Defakto.bg

Ключовият избор за нов председател на Софийския апелативен съд е отсрочен за 5 юли, става ясно от графика, публикуван в страницата на ВСС. Новата дата идва, след като на 14 юни вотът не се състоя заради заболяване на единствената кандидатка за поста Даниела Дончева, налегната от остър вирус. А наблюдателите на работата на съдебния съвет установиха, че в насрочения ден липсваха трима от мнозинството в съдийската колегия, без които то би се разпаднало. По основни принципни въпроси колегията се разделя в съотношение 8 на 6. Именно с такова мнозинство мина конфликтният вот за председател на Окръжния съд в Благоевград, спечелен в крайна сметка от Катя Бельова, също единствен кандидат. По закон 8 гласа са минимумът за вземане на кадрови решения от съдийската колегия на ВСС.

Що се отнася до вота за Софийския апелативен съд, това ще е петият опит на кадровиците да изберат титулярен началник, ог близо 2 г. ключовият съд се оглавява от и.ф. председател – най-дългогодишният заместник Стефан Гроздев, ръководител на търговската колегия на САС. Самият Гроздев се кандидатира за титуляр, но не получи подкрепа. Отхвърлен бе и предишният председател Веселин Пенгезов. А дори след връщане от Върховния административен съд, ВСС отказа да избере на поста известната съдийка Нели Куцкова.

Така дойде ред на Даниела Дончева, също зам.-председател на САС, ръководител а гражданската колегия. Дотук вотът за нея се отсрочва два пъти – първия път без обяснения. Дончева е съдия от кариерата, става зам.-председател в мандата на Пенгезов, а неправителствената организация БИПИ сигнализира, че в концепцията си за управление на САС на места тя буквално е копирала тази на предишния началник. Според наблюдатели кандидатката този път ще получи подкрепа от 8 гласа “за”.

 

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.