Последни новини
Home / Законът / Съдът отказа да спре поскъпването на билета в София

Съдът отказа да спре поскъпването на билета в София

Defakto.bg

Административен съд – София-град отказа да спре решението на общината за поскъпването на билета за градски транспорт в София. С определение съдиите Евгения Иванова, Весела Цанкова и Луиза Христова заявяват, че не е доказано засягането на особено важен интерес, което би довело до значими и труднопоправими вреди за обжалващия. Определението е от 22 юни.

Както е известно, 42 граждани и юридически лица оспориха пред административния съд решението на столичните общинари от април, с което цената за еднократно пътуване в градския траспорт скочи от 1 лв. на 1,60 лв. По случая в съда са образувани две дела, в едното от тях са обединени четирийсетина жалби срещу промените в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт, приети с решение на Столичния общински съвет на 14 април. В една от жалбите на гражданин има изрично искане поскъпването да спре до окончателното решаване на делото от съда.

Според Административнопроцесуалния кодекс обжалването не спира изпълнението на решението, освен ако съдът не постанови друго. А съдът спира изпълнението, ако се докаже настъпването на значителна или трудно поправима вреда за оспорващия, сочат магистратите. В случая това не било сторено – изтъкнатото твърдение за ограничаване правата на гражданите на свободно придвижване в рамките на населеното място не сочели на засягането на личен и значим интерес.

Извън това производството е оставено без движение за отстраняване на нередовности по жалбите. Става дума за невнесена държавна такса от 10 лв., уточниха от съда.

Другото дело е прекратено.

Пълният текст на определението – тук.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Един коментар

  1. Бездушни, формалистични съдии, живеещи извън времето и пространството!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.