Последни новини
Home / Законът / Тръгна европейска мисия за независим анализ на българската прокуратура (обновена)

Тръгна европейска мисия за независим анализ на българската прокуратура (обновена)

Defakto.bg

Проверяват делата срещу Кирчо Киров, Борислав Гуцанов, „САПАРД“

Днес официално започва работа европейската мисия за независим анализ и оценка на българската прокуратура.

„Техническата и експертна мисия от прокурори, пристигна в София и вече провежда своите срещи по програма“, съобщиха по обяд от Министерството на правосъдието.

В мисията участват прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, които провеждат интервюта с представители на различни институции. Прокурорите бяха излъчени от Европейската комисия след консултации между изпълнителната и съдебната власт на съответната изпращаща държава.Задачата на експертите е да съберат мнения за структурния и функционалния модел на държавното обвинение – йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността.

Техническата помощ се организира от Службата за подкрепа на структурните реформи – звено към Генералния секретариат на Европейската комисия.

 Впечатленията им ще бъдат обобщени в доклад, който ще стане готов в края на годината. Началото на европейската мисия досега бе отлагано два пъти.

Мисията ще продължи пет дни и ще бъде последвана от още поне четири работни визити в следващите месеци.
В понеделник европейските магистрати и експерти първо ще разговарят с правосъдния министър Екатерина Захариева, а по-късно ще имат среща и с ръководството на прокуратурата, начело със Сотир Цацаров.
Знае се, че четиримата прокурори ще се запознаят с шест дела – три посочени от държавното обвинение и три, избрани от тях. Според информация на БНР тези, които са посочени от прокуратурата, са делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, който беше осъден на две инстанции на 10 години затвор за присвояването на 5 милиона лева, разследването за корупция в Държавната агенция „Автомобилна администрация“ и дело за пране на пари в Пловдив. Евроекспертите пък са избрали да разгледат т.нар. „дело „Сапард“ – за присвояването на близо 7,5 милиона евро от европейската предприсъединителна програма, което, макар да стартира през 2006 година, още не е приключило, както и делото Гуцанов, заради което България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека. Третото дело, изискано от европейските прокурори е за кражба на фирмата на баща и син Мавродийски, което се следи от немското посолство у нас.

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.