Последни новини
Home / Законът / Най-сетне – и съдиите избраха своя КАК

Най-сетне – и съдиите избраха своя КАК

Defakto.bg

След компромис – с атестирането ще се занимават общо 17 човека

Макар и със закъснение и след неколкократни отлагания, съдийската колегия си избра своята КАК (Комисия за атестирането и конкурсите, по променения закон).

Традиционно, членовете на колегията трудно стигнаха до съгласие и за малко тотално да се разделят и по този въпрос. Мирът бе спасен от една почивка, в която явно бяха проведени преговори, довели до компромис. Цената му този път имаше име – Калин Калпакчиев, който въпреки че оглавява „близка” на атестационната комисия – тази за натовареността и съдебната карта, не бе избран за член на КАК. Така Калпакчиев остана единственият кадровик, който работи само в една комисия. До други не бе допуснат.

След екилибристики избраха шестима от ВСС

Комисията КАК е особена – тя е различна за съдийската и прокурорската колегии, но най-вече е със смесен състав – освен членове на ВСС в нея по закон трябва да влязат и действащи магистрати. Които се избират на пленуми на ВКС и ВАС и трябва да са поне с ранг на апелативни съдии. Определянето на броя и съотношението законът остави на преценката на колегиите.

Колебанията започнаха още по въпроса за бройката, предвидливо разделен от председателстващия Лозан Панов на два въпроса – за бройката на кадровиците веднъж, и за тази на „външните” магистрати, втори път. Занапред те заедно трябва да правят атестациите на всички съдии в страната, както и да участват във всички конкурсни комисии за тях. Милка Итова направи преглед на очакваната в близката година работа с уточнението, че някои цифри са под въпрос. По нейни изчисления общо за остатъка от тази година и за 2017 г. по новите правила се очакват 132 атестации, като 50 от тях са под въпрос Последваха възражения че работата може да се окаже и много повече и бе даден пример как ако занапред един участник в конкурс е атестиран по новата процедура, всички останали претенденти трябва също да минат по нея.

Първоначално Георги Колев предлагаше общо 10-членна КАК, в която двете квоти да се поделят 5 на 5. Милка Итова също искаше 10 члена общо, но в съотношение 6 на 4 в полза на ВСС. Като настоя в новата комисия да влязат съдиите от старата плюс Юлия Ковачева.

Камен Иванов предложи КАК от 7 „вътрешни” и 7 „външни” членове. Калин Калакчиев поиска по-широко представителство на действащите магистрати и сложи на масата разделение 6 на 15. Галина Карагьозова настоя за 7 на 12, като изрично предложи за седми „вътрешен” член именно Калпакчиев заради връзката и зависимостта работата а комисията по атестациите и тази по натовареността. Милка Итова заяви, че ако „вътрешните” станат повече, тя ще предложи алтернатива на Калпакчиев.

Като тръгна гласуването, колегията изпадна в цайтнот – предложенията за 6 и 7 членове от състава на ВСС получиха равен брой гласове. И последва почивка. После – съгласие от съвета в КАК да влязат шестима, самоотвод а Светла Петкова заради заетост в други комисии, алтернативно предложение мястото й да заеме Каролина Неделчева и резултатно гласуване.

Така в КАК от съдийската колегия влизат:

Милка Итова (избрана с 11 на 1 гласа, Светла Петкова бе „против”).

Камен Иванов (единодушно с 12 на 0).

Галя Георгиева (гласуване 11 на 1, Галина Карагьозова „против”).

Даниела Костова (също с 11 на 1, „против” бе Лозан Панов).

Каролина Неделчева ( с 10 срещу 2 гласа – на Камен Иванов и Соня Найденова).

Юлия Ковачева (гласуване 9 на 3. Димитър Узунов, Светла Петкова и Галя Георгиева „против”)

Калин Калпакчиев като седми остана извън класацията с равен брой гласове 6 на 6.

„Външните” да напускат работа за срока на мандата

Принципен въпрос за външните членове на КАК постави Лозан Панов – дали те трябва да продължат да работят като магистрати или да бъдат командировани във ВСС за срока на мандата им – 1 година, който може да се удължава максимум с още една.

Първоначално настроенията клоняха към съвместяването на съдийството с атестирането на колегите.

Поне първоначално да няма откъсване от пряката работа настояваха Камен Иванов, Милка Итова, Каролина Неделчева. Изложен бе и мотив, че така или иначе поне наказателните съдии ще трябва да довършат започнатите дела, което ще отнеме от няколко месеца до година.

Надделя другото съображение – нужни са хора посветени и отдадени, ако не се откъснат временно от съдийството няма как старателно, добросъвестно, обективно да обикалят страната и да се вглеждат в делата на съдиите, за да им направят атестация. Зад това застанаха Лозан Панов и Калин Калпакчиев.

По предложение отново на Панов колегията в крайна сметка гласува: „външните” членове на КАК ще са общо 11, като 9 от тях ще са от „общите” съдилища и ще ги избира пленумът на ВКС, а двама ще са административни съдии, избирани от ВАС.

По настояване на Милка Итова в решението бе записано и друго – от 9-те граждански и наказателни съдии, петима ще са представители на всеки от апелативните райони в Пловдив, Варна, Велико Търново, Бургас и София.

На финала на нешното заседание съдийската колегия одобри и искането на „опозицията” всеки месец да бъде информирана за образуването и хода на водените дела срещу съдии, дори и без да са им повдигнати обвинения.

Такъв регистър бе създаден още с решение на общия ВСС след като заради липса на информация бяха пропуснати давностните срокове за образуване на дисциплинарно производство срещу съдийката от Пазарджик Майа Попова.

Заради разделението обаче тази информация трябва да стига до колегиите и то по ясен регламент, настоя Калпакчиев. Тя е важна както за авторитета на правосъдието и държането под око делата да приключват в разумни срокове, така и с оглед на  временното отстраняване от длъжност и образуването на дисциплинарно дело срещу провинилия се магистрат.

С 6 на 5 гласа колегията реши: дирекция „Дисциплинарна дейност” на ВСС да внася ежемесечно справка за наказателните производства срещу съдии, което включва всички етапи – от разследването до развоя в съда.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.