Последни новини
Home / Законът / От 11 ч. извънредна сесия на Европейския парламент за последиците от британския референдум

От 11 ч. извънредна сесия на Европейския парламент за последиците от британския референдум

Defakto.bg

От 11. 00 ч. българско време във вторник започва извънредна пленарна сесия на евродепутатите в Брюксел заради британския референдум за членство в ЕС, съобщи пресцентърът на ЕП. Лидерите на политическите групи ще обсъдят последиците от вота с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и представител на нидерландското председателство на Съвета. В 13.00 ч. българско време те ще гласуват необвързваща резолюция, с която ще допринесат за дискусиите на лидерите на ЕС по същия въпрос в сряда.

В съвместен проект на резолюция, изготвен от ЕНП, С&Д, АЛДЕ и Зелените, се казва, че волята, изразена от народа на Обединеното кралство, трябва да бъде изцяло и напълно зачетена чрез бързо и последователно прилагане на процедурата за оттегляне, за да се избегне вредната за всички несигурност. Групите на ЕКР, ЕОЛ/СЗЛ и ЕНС представиха свои собствени резолюции.

Парламентът ще трябва да одобри, каквото и да е споразумение за оттегляне, постигнато с Обединеното кралство, както и за новите форми на взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС.

В понеделник, обаче британският премиер Дейвид Камърън охлади надеждите на Брюксел за скорошно решение на въпроса за оттеглянето на Великобритания от ЕС. На този етап няма да отваряме глава 50 от Лисабонския договор, заяви вчера той пред депутатите от собствената си страна.

Това означава, че засега правителството няма да иска от Брюксел да започнат преговори по излизане на Острова от ЕС. Министър-председателят уточни, че право да започнат преговорите по „Брекзит“ има само Лондон.

Гледайте дебата на живо по ЕП Live и EbS +

За да вградите живото предаване на дебата във Вашия уебсайт, кликнете тук.

Бележка за редакторите

Член 50 на Договора за Европейския Съюз (дословно)

1. Всяка държава-членка може да реши, в съответствие със своите конституционни изисквания, да се оттегли от Съюза.

2. Държавата-членка, която реши да се оттегли, нотифицира за намерението си Европейския съвет. В съответствие с насоките, дадени от Европейския съвет, Съюзът договаря и сключва споразумение с тази държава, с което се определят редът и условията за нейното оттегляне, като се вземат предвид рамките на бъдещите ѝ отношения със Съюза. Това споразумение се договаря в съответствие с член 218, параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Съветът сключва споразумението от името на Съюза, като действа с квалифицирано мнозинство след одобрение от Европейския парламент.

3. Договорите престават да се прилагат спрямо засегнатата държава от датата на влизане в сила на споразумението за оттегляне, или при липса на такова, две години след нотификацията, посочена в параграф 2, освен ако Европейският съвет в съгласие със засегнатата държава-членка не реши с единодушие да продължи този срок.

4. За целите на параграфи 2 и 3, членът на Европейския съвет и на Съвета, който представлява оттеглящата се държава-членка, не участва нито в обсъжданията, нито в решенията на Европейския съвет и на Съвета, които се отнасят до нея.

Квалифицираното мнозинство се определя в съответствие с член 238, параграф 3, буква б) от Договора за функционирането на Европейския съюз.

5. Ако оттеглилата се от Съюза държава поиска да се присъедини отново, по отношение на нейната молба се прилага процедурата, посочена в член 49.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.