Последни новини
Home / Законът / След Бойко Борисов, прокуратурата отказа да търси вина на граничен полицай, убил човек на браздата

След Бойко Борисов, прокуратурата отказа да търси вина на граничен полицай, убил човек на браздата

Defakto.bg

След като отказа да разследва премиера Бойко Борисов за откритото му поощряване на „хайките“ по границата, прокуратурата прекрати дело срещу полицай, застрелял човек на браздата. Съобщението направи прокурорският пресцентър.

Правозащитници обявиха, че ще оспорват докрай прокурорското поведение спрямо Борисов. Най-вероятно и днешното съобщение няма да остане без реакции. Още повече, че става дума за нашумял случай, когато миналия октомври в района на Средец граничен полицай застреля невъоръжен афганистански гражданин. Обвинението обаче установило, че действията на полицая Вълкан Харбамлиев били законни, оправдани и правомерни. Пък и смъртта била настъпила от рикошет!

Поради „обществената му значимост“ публикуваме съобщението без съкращения. Всеки да си прави изводите.

Пресцентърът на ПРБ съобщи:

„С постановление на Окръжна прокуратура – Бургас от 24.06.2016 г. е прекратено досъдебното производство, образувано във връзка с прострелването на афганистански гражданин в района на община Средец, поради липса на извършено престъпление от общ характер.

Разследването на прокуратурата е установило следната фактическа обстановка:

През нощта на 13 срещу 14.10.2015 г. петдесет и пет чужди граждани, от които четирима граждани на Ирак и петдесет и един граждани на Ислямска Република Афганистан преминали без разрешение на надлежните органи на властта границата на РБългария с РТурция, в района на 97 гранична пирамида в землището на с.Белеврен,общ. Средец, обл.Бургас.

Придвижвали се пеша на територията на РБългария, като избягвали населените места. Около 21.00 часа  на 15.10.2015 г. достигнали територията на община Средец, в участък на около четири километра от местността „Каиш баир“, в  близост до с.Драчево. В местността, находяща се в  граничната зона на РБългария, към момента се намирал мобилен граничен полицейски взвод на ГПУ Средец, състоящ се от трима гранични полицаи, които водели наблюдение с цел разкриване на опити за нарушение на държавната граница.

Чрез използването на ръчна термовизионна камера служителите  засекли движението на групата и подали сигнал по радиостанцията за констатираното от тяхна страна движение в граничната зона на намиращия се в близост гранично-полицейски наряд, в състава на който бил полицай Вълкан Хамбарлиев и още двама гранични полицаи. В този момент те се намирали в близост до Аврамов мост, община Средец и се отправили пеша в направлението, за което им било съобщено, че се намира групата.

Хараламбиев и колегите му достигнали мост „Рибарска среща“ и разпределили  позициите си от двете страни на моста, с цел да обезпечат задържането на групата лица, а  при необходимост и да предотвратят  възможността да се укрият.

Около 21.50-22.00 часа на 15.10.2015 г. групата от 55 чужди граждани достигнали моста „Рибарска среща“, движейки се в колона се насочили към пространството под свода му. Междувременно шумът от придвижването им  и тихия говор били чути от Хамбарлиев и двамата му колеги, а предвид тъмнината и характера на местността в района около моста – обрасла с тревиста и дървесна растителност и силната акустика под него, служителите на ГПУ възприели единствено факта на присъствие на множество хора, които се движили в тяхна посока.

В изпълнение на вменените им служебни задължения да задържат нарушители на държавната граница, Хамбарлиев и един от неговите колеги, обръщайки се с лице към подмостовото пространство извикали по посока на движещите се срещу тях хора „Стоп! Полиция!“.

Към този момент в подмостовото пространство се намирали 13 чужди граждани, а останалата част от чужденците се движили след тях.

Въпреки издадените със силен глас разпореждания, служителите на ГПУ възприели, че същите не се изпълняват, а хората продължават да се движат срещу тях, викайки на неразбираем език. Отчитайки тези обстоятелства, както и необходимостта  от задържане на лицата, за чието противозаконно пребиваване в граничната зона били налице достатъчно данни и с оглед осигуряване на личната си безопасност, св.Хамбарлиев заредил служебното си оръжие пистолет „Макаров“ и произвел изстрел.

Куршумът, изстрелян в резултат на произведения изстрел, се ударил в свода на моста. При сблъсъка си със железобетонната конструкция на съоръжението в тази му част, проектилът отскочил от повърхността и променил траекторията си на движение в посока надолу, като проникнал в предно-лявата част на шията на един от афганистанските граждани. В резултат на нараняването пострадалият паднал по гръб в реката, а негов спътник и братовчед се опитал да спре кървенето, като притиснал към раната ризата си. Към тях веднага се приближили граничните полицаи, като един от тях предприел действия по оказване на първа помощ и продължил да притиска раната на пострадалия, за да спре кръвотечението. В резултат на огнестрелното нараняване в шията, пострадалият починал.

Вълкан Хамбарлиев и другият му колега успели да настигнат разпръсналите се в местността чужди граждани и да ги задържат.

В хода на  разследването са извършени огледи на местопроизшествие, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи – физикохимични, балистични, съдебно медицински и др. Извършени са и три следствени експеримента.

При анализа на събраните доказателства се установява по безспорен начин, че именно рикошетът  на патрона, изстрелян от Хамбарлиев и отклонението по линията на траекторията му в резултат на удара в дъгата на моста, се намира в причинно – следствена връзка със смъртта на пострадалия афганистански гражданин.

На 15.10.2015 г. Вълкан Хамбарлиев е изпълнявал вменените му съгласно служебните му задължения функции по неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на българската държава. Всичките му действия са били в резултат на функционалната му и служебна компетентност и не разкриват каквито и да е било  подбуди извън тези, свързани със служебното му положение и с изпълнение на задълженията му по охрана на държавната граница.

„В конкретния случай произведеният предупредителен изстрел от страна на Хамбарлиев очевидно е бил в съответствие законовите норми, допускащи използването на оръжие, както за задържане на лица, за които са били налице достатъчно данни, че са извършили престъпление и са се опитвали да избягат, така и за осигуряване на личната му безопасност. Още повече, че и съгласно т.2  b) от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи …“Лишаването от живот не се разглежда като противоречащо на разпоредбите на този член, когато то е резултат от употреба на сила, призната за абсолютно необходима:…..при осъществяването на законен арест ….“  се сочи в постановлението на прокурора.

В конкретния случай, вредоносният резултат е настъпил при изпълнение на конкретна служебна задача – осъществяване на гранично наблюдение и предприемане на незабавни мерки по пресичане на нарушението, установяване и задържане на правонарушителите, налагащи носене и при необходимост използване на огнестрелно оръжие. За да е съставомерно деянието от субективна страна обаче, то резултатът следва да е в причинно следствена връзка с обективирано намерение за лишаване от живот.  В конкретния случай безспорно е установено, че Хамбарлиев е произвел предупредителен изстрел, като е насочил огнестрелното оръжие в посока, перпендикулярна по посоката на движение на пострадалия, което и категорично изключва умисъла за отнемане на живот в действията му или иначе казано искането или допускането от негова страна на смъртния резултат.

Налице е случайно деяние по смисъла на чл.15 от НК, т.е. липса на вина, тъй като в конкретната ситуация Хамбарлиев не е бил нито длъжен, нито е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици от деянието. Същите са настъпили при наличието и под въздействието на обективно непредвидими обстоятелства, които са довели до развитие на причинния процес в резултат от отклонения в неговото развитие, които са стояли изцяло извън съзнателните възможности на дееца, т.е. деянието извършено от Вълкан Хамбарлиев  не представлява престъпление.

С тези мотиви наказателното производство е прекратено.

Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Бургас в 7 дневен срок и ще бъде изпратено на наследниците на пострадалия.“

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.