Последни новини
Home / Законът / Съдийското самоуправление мина на първо четене в парламента

Съдийското самоуправление мина на първо четене в парламента

Defakto.bg

БСП и ДПС не харесаха промените и се упражниха в реторика

Със 116 гласа „за“, 5 „против“ и 10 „въздържали се“ парламентът прие на първо четене новия пакет промени в Закона за съдебната власт. Акцент в тях са съдийското самоуправление, децентрализацията на прокуратурата, новите проверки на Инспектората, промени в конкурсите и атестациите на магистратите.

Подкрепа декларираха от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ.На  правна комисия „за“ гласуваха и от БДЦ.

Но, естествено, не мина без инакомислещи и зрелищни упражнения в реторика. Запомниха се Чавдар Георгиев от БСП и Четин Казак от ДПС.

„Имаме достатъчно съмнения, че в съдебната власт има достатъчно гнили ябълки, които я правят неефективна. Тази власт вероятно или поне частично не е независима и под влиянието на политическия, олигархическия и престъпния елит“, обяви Георгиев и не изненада никого. После каза, че проектът няма да подобри работата на съдебната власт, нито щял да реши реалните проблеми  и затова неговата група нямало да го подкрепи. „Съдебната власт боледува, както боледува цялото ни общество. Нейното функциониране не е добро. На обикновения гражданин не е осигурено върховенството на закона. Няма еднакво, точно и непротиворечиво прилагане спрямо всеки”, заяви дежурно депутатът.

Както в правна комисия, така и в пленарна зала днес Четин Казак от ДПС яростно атакува въвеждането на съдийското самоуправление като „погрешно“ и даже противоконституционно, понеже се изземвали функции на административните ръководители и на ВСС. Във възможността общите събрания да номинират кандидати за свои председатели пък Казак прозря риск от  „неправомерно влияние на съсловните магистратски организации“ И настоя за корекции за второ четене.

Намеренията са промените да бъдат окончателно приети преди лятната ваканция на парламента.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.