Последни новини
Home / Законът / Съдийското самоуправление мина на първо четене в парламента

Съдийското самоуправление мина на първо четене в парламента

Defakto.bg

БСП и ДПС не харесаха промените и се упражниха в реторика

Със 116 гласа “за”, 5 “против” и 10 “въздържали се” парламентът прие на първо четене новия пакет промени в Закона за съдебната власт. Акцент в тях са съдийското самоуправление, децентрализацията на прокуратурата, новите проверки на Инспектората, промени в конкурсите и атестациите на магистратите.

Подкрепа декларираха от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ.На  правна комисия “за” гласуваха и от БДЦ.

Но, естествено, не мина без инакомислещи и зрелищни упражнения в реторика. Запомниха се Чавдар Георгиев от БСП и Четин Казак от ДПС.

“Имаме достатъчно съмнения, че в съдебната власт има достатъчно гнили ябълки, които я правят неефективна. Тази власт вероятно или поне частично не е независима и под влиянието на политическия, олигархическия и престъпния елит”, обяви Георгиев и не изненада никого. После каза, че проектът няма да подобри работата на съдебната власт, нито щял да реши реалните проблеми  и затова неговата група нямало да го подкрепи. „Съдебната власт боледува, както боледува цялото ни общество. Нейното функциониране не е добро. На обикновения гражданин не е осигурено върховенството на закона. Няма еднакво, точно и непротиворечиво прилагане спрямо всеки”, заяви дежурно депутатът.

Както в правна комисия, така и в пленарна зала днес Четин Казак от ДПС яростно атакува въвеждането на съдийското самоуправление като “погрешно” и даже противоконституционно, понеже се изземвали функции на административните ръководители и на ВСС. Във възможността общите събрания да номинират кандидати за свои председатели пък Казак прозря риск от  “неправомерно влияние на съсловните магистратски организации” И настоя за корекции за второ четене.

Намеренията са промените да бъдат окончателно приети преди лятната ваканция на парламента.

About De Fakto

Проверете също

Търсен от САЩ и “пуснат” наркотрафикант изчезнал? Той можеше да умре в затвора, а МВР беше уведомено за “домашния арест”, отговори СГС

Софийският градски съд отговори на поредни нападки срещу решение на магистрат. И, както става обичайно, …

Съветът на САК установи бюджетен дефицит от 241 552 лева, не прие финансовия отчет за 2020-а

През 2020 г. бюджетът на Софийската адвокатска колегия е на дефицит от 241 552 лева. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.