Последни новини
Home / Законът / Цацаров иска да падне тайната върху европроверката на прокуратурата

Цацаров иска да падне тайната върху европроверката на прокуратурата

Defakto.bg
Главният прокурор се ядоса на „хуманистите“ във ВСС
Както правосъдният министър Екатерина Захариева, така и главният прокурор поиска да отпадне клаузата за конфиденциалност в започналата европроверка на държавното обвинение у нас. Това заяви самият Цацаров днес пред журналисти.
„Тази клауза не ни дава право за каквито и да е изявления. Тази клауза в същото време е предмет на искане от наша страна за отмяна, защото на първо място самият характер на споразумението не може да бъде таен, той не може да бъде таен за вас, той не може да бъде таен за българското общество. Не може да бъде тайна това мнение на експертите, които ще бъдат публикувани дали в крайна сметка ангажират по някакъв начин органите на ЕК или са само експертни мнения”, отбеляза главният прокурор, цитиран от БГНЕС.
Цацаров коментира, че в резултат на мисията ще бъдат продуцирани междинни доклади, както и един окончателен през декември. „Според споразумението и тези доклади са конфиденциални. Ще дойде момент, в който тези доклади трябва да бъда публични, защото в противен случай това обезсмисля мисията на първо място и на второ място я натоварва както нея, така и всичко друго с едни нереализирани очаквания или с някаква секретност, която нито е нужна, нито е потребна, нито има за какво да се прави“, смята Цацаров.
Главният прокурор като цяло оценява разговорите до момента като изключително конструктивни. Стана ясно, че мисията поискала среща с редови прокурори и следователи, но Цацаров не каза кои. „Не защото не мога да ви кажа и защото това е тайна. Първо, защото малко или много аз съм принуден да се съобразя с това споразумение. Второ, защото мисията има пълната свобода да кани и осъществява срещи с колеги прокурори и следователи, без знанието и на ръководството на прокуратурата и тя го прави“, заяви той.
Главният прокурор обаче се ядоса на друг въпрос – дали прокурорската колегия вече е готова с мерките за решаване на проблемите в районите край границата, където има много дела за незаконно преминаване на границата. „Питайте хуманистите във ВСС, нали вчера казаха, че това е хуманитарен проблем!“, обяви Сотир Цацаров. Гневът му явно бе срещу съдиите от ВСС, които подложиха на съмнение законността на роенето на дела срещу хора, потърсили статут на бежанци.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.