Последни новини
Home / Законът / Ген. Кирчо Киров: Защо дават на европейските прокурори „невидимото“ дело срещу мен?

Ген. Кирчо Киров: Защо дават на европейските прокурори „невидимото“ дело срещу мен?

Defakto.bg

В отворено писмо бившият директор на НРС настоява за ясни отговори

Защо на четиримата европейски прокурори, които проверяват работата на родното обвинение, е дадено за проверка едно „невидимо“ за тях дело? Какво точно ще прочетат там, освен присъдите и то без мотивите към тях, защото всички материали са секретни? Така ли се доказва откритостта и ефективността на българската прокуратура?

Тези и други въпроси задава в отворено писмо, цитирано от OFFNews, бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. На две инстанции – военен и военноапелативен съд той бе осъден на 10 г. затвор за присвояване на 4,7 млн.лв. от бюджета на службата.

Делото срещу ген.Киров е сред трите, предложени на европроверяващите от родната прокуратура. Останалите две са  разследването за корупция в Държавната агенция „Автомобилна администрация“ и дело за пране на пари в Пловдив. Евроекспертите пък са избрали да разгледат т.нар. „дело „Сапард“ – за присвояването на близо 7,5 милиона евро от европейската предприсъединителна програма, което, макар да стартира през 2006 година, още не е приключило, както и делото Гуцанов, заради което България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека. Третото дело, изискано от европейските прокурори е за кражба на фирмата на баща и син Мавродийски, което се следи от немското посолство у нас.

Отвореното писмо на Киров: Разбрах от медиите, че европейските прокурори, които започнаха в понеделник проверка на българската правораздавателна система, са получили делото, по което съм обвиняем. Делото срещу мен е в качеството ми на директор на Националната разузнавателна служба и касае дейността на службата по конкретни операции и тяхното реализиране.

Няма да правя предположения защо и как това дело е попаднало в списъка на българската прокуратура и с какво го е заслужило. Благодарен съм, че се дава за външна проверка. Това решение обаче поставя няколко големи въпросителни.

Първият голям въпрос е, какво точно ще могат да прочетат европейските прокурори по дело, което е секретно, защото касае националната сигурност. Видима за тях и за цялата общественост, ще е само постановената присъда, дори без мотивите за нея. Откритостта и ефективността на българската прокуратура няма как да се докажат със засекретени дела и мотиви.

Мисията на прокурорите от Холандия, Германия, Великобритания и Испания е лично предложение на министър-председателя г-н Борисов и част от договорения с Брюксел механизъм за сътрудничество и проверка на страната ни от Европейската комисия. Затова българската прокуратура дължи ясни отговори за подхода, който е избрала.

Делото срещу мен касае операции на Националната разузнавателна служба, затова материалите и доказателствата по него ще бъдат достъпни вероятно след 50 години. Дотогава от него за европейските ни партньори и прокурори, както и българските медии и граждани, ще е видима само присъдата, без да могат да преценят, дали е правилна и дали почива на доказателства.

Надявам се, че българската прокуратура и министърът на правосъдието ще отговорят на тези въпроси пред своите европейски колеги и ще им обяснят мотивите, с които са избрали да им покажат дело, което е „невидимо“ за тях.

Задавам този въпрос и защото не допускам, че прокурори от чужди държави ще четат всички материали по дело, което касае дейността на нашите служби и националната ни сигурност.

Надявам се, че европейските партньори ще бъдат информирани за сроковете, в които се движи това дело. Втората инстанция го разгледа по същество в едно единствено заседание. Това са хиляди страници, които обективно не могат да бъдат прочетени за един следобед или ден. За сравнение, досъдебното производство продължи повече от година.

Съмненията, че не всички магистрати, постановили присъдата, са чели делото, оставям за себе си. Оставям за себе си и оценката на нескритото желание присъдата да бъда потвърдена точно преди началото на мониторинга. Въпросът, който остава обаче е, това дело обективно ли е, или е добре разчетено по график дело за показване и за хвалба?

Надявам се целият доклад от проверката на европейските прокурори да бъде публично оповестен. Това очаквам и като човек, който е даден за пример за прокурорски успех, и като гражданин, който е работил за страната си и очаква правосъдие и върховенство на закона.

Освобождаването на българските медици в Либия, на пленените в Судан български летци, на отвлечената в Сомалия Данка Панчова и други са резултатите от моята дейност, в която съм се ръководил на първо място от интересите на България и гаранциите за националната ни сигурност.

С уважение,

о.р. генерал-лейтенант Кирчо Киров

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.