Последни новини
Home / Законът / ВКС прие правила за избор на членове на КАК, чака номинации до 6 юли

ВКС прие правила за избор на членове на КАК, чака номинации до 6 юли

Defakto.bg

С 45 срещу 30 гласа върховните съдии няма да пращат становище по ЗСВ

Пленумът на Върховния касационен съд стартира изборната процедура за 9 членове на прословутата комисия КАК (комисия по атестирането и конкурсите) към съдийската колегия на ВСС. И ще чака номинации до 6 юли.

Комисиите КАК – различни за съдийската и за прокурорската колегии възникват по силата на вече действащите промени в съдебния закон. Общото правило е, че в тях трябва да влизат както членове на ВСС, така и действащи магистрати, които ще имат мандат от 1 г., с възможност за еднократно удължаване. Комисиите КАК как ще атестират всички магистрати в страната и задължително ще участват в конкурсните процедури.

Тази седмица съдийската колегия определи, че нейната КАК ще е от 17 членове, като 6 от тях са кадровици, а 11 се избират от пленумите на ВКС и на ВАС в съотношение 9 към 2. И за времето на мандата си „външните“ напускат съдийството.

Вчера върховните административни съдии излъчиха своите представители – Александър Еленков и Виолета Главинова. С 9-те, които трябва да избере пленумът на ВКС е по-сложно. Съдийската колегия записа изискване петима от тях да са представители на петте апелативни района – Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, София. Общо законово изискване към всички „външни“ членове на КАК е да имат ранг на върховни съдии.

Ето правилата, гласувани от пленума на ВКС:

  1. Настоящите правила уреждат реда за избор на членовете на Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от Пленума на Върховния касационен съд на основание чл. 37, ал. 5 от Закона за съдебната власт.
  2. Пленумът на Върховния касационен съд избира 9 (деветима) членове на Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на Висшия съдебен съвет измежду съдиите от Върховния касационен съд и съдиите от апелативните, окръжните, военните, специализирания наказателен и районните съдилища с ранг „съдия във ВКС и ВАС”, разпределени по материя – наказателна, гражданска и търговска, и тяхното съотношение.
  3. В срок до 01.07.2016 г. председателят на Върховния касационен съд изпраща до председателите на апелативните, окръжните, военните съдилища и специализирания наказателен съд писма относно възможността за подаване на писмени заявления за участие в процедурата, които да бъдат доведени до знанието на съдиите от съответните съдебни райони. Информация в този смисъл се публикува и на сайта на Върховния касационен съд.
  4. Всеки съдия, отговарящ на изискванията на чл. 37, ал. 4 от Закона за съдебната власт, може да подаде (включително по електронен път или по факс) писмено заявление за съгласие да бъде избран за член на Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от Пленума на Върховния касационен съд, в срок до 06.07.2016 г. включително. Към заявлението се прилага автобиография и декларация за принадлежност/непринадлежност към службите на бившата „Държавна сигурност” на кандидата. В същия срок всеки съдия от Върховния касационен съд може да направи писмено предложение с приложена декларация за съгласие на кандидата.
  5. Всички постъпили заявления и предложения се публикуват незабавно на вътрешния сайт на Върховния касационен съд – папка „Пленум”, а на външния сайт се публикуват имената на кандидатите.
  6. Пленумът на Върховния касационен съд за избор на членове на комисията се провежда, ако присъстват повече от половината от всички съдии, и приема решение за избор с мнозинство повече от половината от присъстващите съдии.
  7. Гласуването се извършва електронно, като кандидатите са подредени по материя и азбучен ред. В случай че повече от деветима от кандидатите са получили необходимото мнозинство, за избрани се считат тези, които са получили най-голям брой гласове. Ако при първото гласуване не е постигнато мнозинство за избор на деветима от кандидатите, се провежда повторно гласуване.

На пленума днес с 45 срещу 30 гласа върховните касационни съдии са отказали да изпращат общо становище по втория пакет промени в ЗСВ, които преди дни бяха приети на първо четене. Съдиите имат различия помежду си по отделни текстове, които са били обобщени в общ доклад.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.