Последни новини
Home / Законът / ВКС прие правила за избор на членове на КАК, чака номинации до 6 юли

ВКС прие правила за избор на членове на КАК, чака номинации до 6 юли

Defakto.bg

С 45 срещу 30 гласа върховните съдии няма да пращат становище по ЗСВ

Пленумът на Върховния касационен съд стартира изборната процедура за 9 членове на прословутата комисия КАК (комисия по атестирането и конкурсите) към съдийската колегия на ВСС. И ще чака номинации до 6 юли.

Комисиите КАК – различни за съдийската и за прокурорската колегии възникват по силата на вече действащите промени в съдебния закон. Общото правило е, че в тях трябва да влизат както членове на ВСС, така и действащи магистрати, които ще имат мандат от 1 г., с възможност за еднократно удължаване. Комисиите КАК как ще атестират всички магистрати в страната и задължително ще участват в конкурсните процедури.

Тази седмица съдийската колегия определи, че нейната КАК ще е от 17 членове, като 6 от тях са кадровици, а 11 се избират от пленумите на ВКС и на ВАС в съотношение 9 към 2. И за времето на мандата си „външните“ напускат съдийството.

Вчера върховните административни съдии излъчиха своите представители – Александър Еленков и Виолета Главинова. С 9-те, които трябва да избере пленумът на ВКС е по-сложно. Съдийската колегия записа изискване петима от тях да са представители на петте апелативни района – Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, София. Общо законово изискване към всички „външни“ членове на КАК е да имат ранг на върховни съдии.

Ето правилата, гласувани от пленума на ВКС:

  1. Настоящите правила уреждат реда за избор на членовете на Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от Пленума на Върховния касационен съд на основание чл. 37, ал. 5 от Закона за съдебната власт.
  2. Пленумът на Върховния касационен съд избира 9 (деветима) членове на Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на Висшия съдебен съвет измежду съдиите от Върховния касационен съд и съдиите от апелативните, окръжните, военните, специализирания наказателен и районните съдилища с ранг „съдия във ВКС и ВАС”, разпределени по материя – наказателна, гражданска и търговска, и тяхното съотношение.
  3. В срок до 01.07.2016 г. председателят на Върховния касационен съд изпраща до председателите на апелативните, окръжните, военните съдилища и специализирания наказателен съд писма относно възможността за подаване на писмени заявления за участие в процедурата, които да бъдат доведени до знанието на съдиите от съответните съдебни райони. Информация в този смисъл се публикува и на сайта на Върховния касационен съд.
  4. Всеки съдия, отговарящ на изискванията на чл. 37, ал. 4 от Закона за съдебната власт, може да подаде (включително по електронен път или по факс) писмено заявление за съгласие да бъде избран за член на Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от Пленума на Върховния касационен съд, в срок до 06.07.2016 г. включително. Към заявлението се прилага автобиография и декларация за принадлежност/непринадлежност към службите на бившата „Държавна сигурност” на кандидата. В същия срок всеки съдия от Върховния касационен съд може да направи писмено предложение с приложена декларация за съгласие на кандидата.
  5. Всички постъпили заявления и предложения се публикуват незабавно на вътрешния сайт на Върховния касационен съд – папка „Пленум”, а на външния сайт се публикуват имената на кандидатите.
  6. Пленумът на Върховния касационен съд за избор на членове на комисията се провежда, ако присъстват повече от половината от всички съдии, и приема решение за избор с мнозинство повече от половината от присъстващите съдии.
  7. Гласуването се извършва електронно, като кандидатите са подредени по материя и азбучен ред. В случай че повече от деветима от кандидатите са получили необходимото мнозинство, за избрани се считат тези, които са получили най-голям брой гласове. Ако при първото гласуване не е постигнато мнозинство за избор на деветима от кандидатите, се провежда повторно гласуване.

На пленума днес с 45 срещу 30 гласа върховните касационни съдии са отказали да изпращат общо становище по втория пакет промени в ЗСВ, които преди дни бяха приети на първо четене. Съдиите имат различия помежду си по отделни текстове, които са били обобщени в общ доклад.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.