Последни новини
Home / Законът / Еврокомисията с надежда: Без драстични промени в съдебния закон на второ четене

Еврокомисията с надежда: Без драстични промени в съдебния закон на второ четене

Defakto.bg

Да няма драстични промени в съдебния закон на второ четене, се надяват от Еврокомисията. Това е било заявено на среща на министър Екатерина Захариева с генералния секретар на ЕК Александер Италианер и зам.-генералния секретар Параскеви Миху.

Опасенията не са напразни – и пред правната комисия, и при приемането на проекта на първо четене в парламента, от ДПС силно възроптаха срещу въвеждането на съдийското самоуправление, като провидяха в него противоконституционност, както и залог за диктат върху административните ръководители.

Ето какво съобщиха от Министерството на правосъдието за визитата на Захариева в Брюксел:

„Генералният секретар на Европейската комисия Александер Италианер оцени високо пред правосъдния министър Екатерина Захариева приемането на първо четене в парламента на промените в Закона за съдебната власт и на Законопроекта за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Захариева, която е на еднодневно работно посещение в Брюксел, информира Италианер и за внесените от екипа на министерството изменения в Търговския закон, които въвеждат т.нар. производство по стабилизация на предприятията, което да предхожда процедурата по несъстоятелност. Тя съобщи и че до две седмици ще бъдат публикувани за обществено обсъждане промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да се справят с формализма при връщането на делата. Връщането на делото в досъдебна фаза ще може да стане само в разпоредителното заседание на първоинстанционния съд, а не както в момента може да бъде върнато дори от въззивния съд.

„Надявам се усилията, които полагате, да дадат резултат. Продължавайте в същата посока“, каза пред Захариева и зам. ген. секретар Параскеви Миху.

„Моите планове са преди лятната ваканция на парламента Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт да бъде приет и на второ четене. Партньорите ни от Европейската комисия нямаха никакви забележки към текстовете, напротив беше подчертано, че сме в правилната посока – коментира пред български журналисти в Брюксел министър Екатерина Захариева. – От ЕК даже изказаха надежда, че няма да има съществени промени на второ четене и проектът ще бъде одобрен  във вида, предложен от МС. Отбелязана бе и силната политическа воля на правителството да се върви с бързи темпове за довършване на реформата.“

 

About De Fakto

Проверете също

Законопроект на ГЕРБ – СДС приключва радикално и „веднъж завинаги“ носталгията по комунизма

  Ще има глоби, ако сградите в България нямат табели, че комунистическият режим е престъпен …

След 18 – часово заседание, мнозинството в НС въведе смесено гласуване и сложи точка на машинния вот

Мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП гласува окончателно, че в големите секции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.