Последни новини
Home / Законът / Еврокомисията с надежда: Без драстични промени в съдебния закон на второ четене

Еврокомисията с надежда: Без драстични промени в съдебния закон на второ четене

Defakto.bg

Да няма драстични промени в съдебния закон на второ четене, се надяват от Еврокомисията. Това е било заявено на среща на министър Екатерина Захариева с генералния секретар на ЕК Александер Италианер и зам.-генералния секретар Параскеви Миху.

Опасенията не са напразни – и пред правната комисия, и при приемането на проекта на първо четене в парламента, от ДПС силно възроптаха срещу въвеждането на съдийското самоуправление, като провидяха в него противоконституционност, както и залог за диктат върху административните ръководители.

Ето какво съобщиха от Министерството на правосъдието за визитата на Захариева в Брюксел:

“Генералният секретар на Европейската комисия Александер Италианер оцени високо пред правосъдния министър Екатерина Захариева приемането на първо четене в парламента на промените в Закона за съдебната власт и на Законопроекта за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Захариева, която е на еднодневно работно посещение в Брюксел, информира Италианер и за внесените от екипа на министерството изменения в Търговския закон, които въвеждат т.нар. производство по стабилизация на предприятията, което да предхожда процедурата по несъстоятелност. Тя съобщи и че до две седмици ще бъдат публикувани за обществено обсъждане промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да се справят с формализма при връщането на делата. Връщането на делото в досъдебна фаза ще може да стане само в разпоредителното заседание на първоинстанционния съд, а не както в момента може да бъде върнато дори от въззивния съд.

„Надявам се усилията, които полагате, да дадат резултат. Продължавайте в същата посока“, каза пред Захариева и зам. ген. секретар Параскеви Миху.

„Моите планове са преди лятната ваканция на парламента Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт да бъде приет и на второ четене. Партньорите ни от Европейската комисия нямаха никакви забележки към текстовете, напротив беше подчертано, че сме в правилната посока – коментира пред български журналисти в Брюксел министър Екатерина Захариева. – От ЕК даже изказаха надежда, че няма да има съществени промени на второ четене и проектът ще бъде одобрен  във вида, предложен от МС. Отбелязана бе и силната политическа воля на правителството да се върви с бързи темпове за довършване на реформата.“

 

About De Fakto

Проверете също

БАПЧ призовава прокурорите да не подкрепят единствения изборен кандидат за член на ВСС

Управителният съвет на  фондация „Български адвокати за правата на човека“ отправи призив  към прокурорите по …

Гешев е уведомил Външно, че двама руски дипломати шпионирали армията ни (допълнена)

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.