Последни новини
Home / Без категория / Заподозрян за атентата в Истанбул бил освободен у нас, прокуратурата не поддържала искането за екстрадиция

Заподозрян за атентата в Истанбул бил освободен у нас, прокуратурата не поддържала искането за екстрадиция

Defakto.bg

Атентаторът бил интелигентен, обаятелен и много религиозен, твърди адвокатът му

Ахмед Чатаев-Едноръкия, сочен за един от организаторите на терористичния акт на летище „Ататюрк“, през 2011 г. е бил задържан в България, но освободен. А  прокуратурата е отказала  да поддържа искането за екстрадицията му в Русия пред втората инстанция.

Хасковският окръжен съд е уважил искането за екстрадиция на Русия, а  Апелативния съд в Пловдив,  е отменил решението му.

Това стана ясно от обяснения на тогавашния адвокат на чужденеца Веселин Георгиев пред bTV.

Според Москва Ахмед Чатаев финансирал подготвянето и осъществяването на терористични акции в Русия. През 2010-а е бил арестуван в Украйна, но Европейският съд по правата на човека в Страсбург променил 39-и регламент и не позволил на правителството да го екстрадира.

По данни на руското вътрешно министерство, когато Чатаев е задържан в Украйна, в мобилния му телефон са открити снимки на убити хора и инструкции за диверсионна дейност. Още тогава са направени постъпки за екстрадирането му в Русия, но Киев отказва заради дадения му статут на бежанец.

„Ахмед Чатаев имаше статут на политически бежанец и се ползваше с всички права като такъв, каза адвокат Георгиев.  По време на делото в Хасково имало изключителна активност от страна на правозащитни организации. На втора инстанция Половдивският апелативен съд  нямаше думата, защото прокурорът оттегли искането за екстрадиция“,  каза адвокатът.

В крайна сметка през юли 2011 г. пловдивските магистрати отменят решението на Хасковския окръжен съд Чатаев  да бъде екстрадиран в  Русия. В мотивите си съдиите изтъкват, че той е  със статус на политически бежанец в Австрия и ако бъде екстрадиран,  ще се наруши Конвенцията за бежанците.

„Освен това, за да го екстрадираме, трябва да е опасен за държавата, в която е заловен. Не виждам нито една опасност за България“, посочва прокурорът Мариан Попов на делото в Пловдивския апелативен съд.

По думите на адвоката близките и семейството на Чатаев са пишели редовно на различни институции за правата на човека. А Европейският съд за правата на човека е поискал да бъде информиран как протича делото срещу него

„В деня на решението за отказа от екстрадиция ,трябваше да изпратим копие от акта на апелативния съд, за да може да реагира Страсбург“, разказа Георгиев. И Чатаев е бил освободен. По повод делото за екстрадиция у нас през  2011 г., защитникът обясни, че Чатаев е бил в България поне 2 месеца.

Австрия също наблюдавала процеса, тъй като чужденецът бил със статут на политически бежанец там. Може би заради това прокуратурата е отказала да поддържа искането за екстрадиция пред апелативния съд в Пловдив, предположи защитникът.

У нас Чатаев е  бил задържан на  „Капитан Андреево“ при опит да премине нелегално от България в Турция. По това време е бил издирван и със заповед на Интерпол от август 2008 г.

В руската прокуратура срещу него има образувано наказателно дело за това, че от 1999 г. до 18 октомври 2007 г. на територията на Чеченската република и Австрия е участвал във въоръжена групировка. Вербувал хора за терористични актове и сам финансирал с 12 000 долара формирования в Турция. През годините чеченецът се издига до командир на „Ислямска държава“, с най-малко 130 бойци под негов контрол, съобщи в. „Дейли мейл“. Отговарял за специален отряд, който трябвало да организира атаки в Русия и Европа. От западните страни той изпращал екипировка за терористите в Северен Кавказ.

След освобождаването му у нас,  Чатаев е бил арестуван последователно в Швеция, Украйна и Грузия за различни провинения, но всеки път е освобождаван под натиска на правозащитници, вместо да бъде екстрадиран в Русия.

„С Чатаев се запознахме в съдебна зала. Аз чаках своя ред, той беше доведен за предварителна мярка 72 часа. Чух разговора между него и неговата преводачка, която той заподозря, че е руска гражданка. Той отказа тя да го представлява в съда. Попита ме дали съм руснак и оттам нататък каза, че иска аз съм му адвокат”, спомня си Георгиев.

„Чатаев е интелигентен човек, завършил е химия, нефтопроизводство, мисля. Обаятелен, владееш няколко езика. Той ми поиска Коран на руски език и аз, понеже съм в добри отношения с мюфтията, той ми даде Коран и едно молитвено килимче. Чатаев беше много религиозен”, допълни Веселин Георгиев.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.