Последни новини
Home / Законът / Захариева изпрати на Цацаров сигнал на 35 граждани, загубили парите си в „Дупнишката популярна каса“

Захариева изпрати на Цацаров сигнал на 35 граждани, загубили парите си в „Дупнишката популярна каса“

Defakto.bg

 

На 30.06. 2016 г. в Министерството на правосъдието бе получен сигнал от група граждани, които са загубили спестяванията си при неизяснени обстоятелства в „Дупнишката популярна каса“. Някои от тях били клиенти на фирмата повече от 10 години, но в един момент се оказало, че дружеството е обявено в несъстоятелност, а депозитите им в рамките на 100 000 лв. не са гарантирани.

В  сигнала  гражданите се обръщат към министър Екатерина Захариева с молба за помощ и съдействие по случая.

Министерство на правосъдието е изпратило незабавно сигнала, който е подписан от 35 граждани, на Върховна касационна прокуратура, където да бъде разгледан по компетентност, съобщиха от министeрството.

Стотици хора, подлъгани от невероятна лихва, между, 18%, 14%  и 8%, вложили всичките си спестявания, сега се оказват жертва на измама.

 В петък, „Здравей България“ по Нова тв излъчи репортаж за жестоко ожилените хора от  „Дупнишката популярна каса”.

  Ето историята на един от стотиците измамени,  разказана от  репортера  Вероника Димитрова.

 Емил Лазаров е пенсионер. Изгорял е с 50 000 лева. Подвел се по високата лихва.

Случайно минах оттам  и гледам на таблото – годишна лихва – 14 %. По това се подведох”, разказа Емил пред камерата на „Здравей, България”.

Без много да му мисли, пенсионерът внесъл първите 20 000 от спестяванията си. Подписал договор, но не го прочел. После видял, че популярната каса е регистрирана като кооперация, а той е вписан като неин член.

В началото всичко било наред и Емил получавал лихвите си. Затова внася още 30 000 лева. За три години получава над 8000 лева от лихви.

И така до юни тази година, когато офисът затворил и Емил разбрал, че „Дупнишката популярна каса” е фалирала.

На адреса в Пловдив, където е седалището на сдружението, няма никой. Телефонът за връзка е изключен.

Екипът на Нова не откри и собственика на фирмата в апартамента му в Дупница. В районната прокуратура в града са внесени 38 жалби. Засега…

А Емил и другите ужилени са останали без стотинка.

Взимам пенсия 295 лева и съм на чиста нула. Целият ми живот съм спестявам по малко и мислех, дойде ли падежът, да изтегля тези пари и да изкарам, колкото ми остава да живея. Ако няма правосъдие, съм решил да взема една туба, да отида пред президентството и да се запаля”, споделя Емил със свито сърце.

Пред камерата на „Здравей, България” застанаха и други потърпевши. Те казаха, че са загубили суми между 5 000 и 150 000 лева.

Подали са сигнали във всички отговорни институции, които биха могли да вземат отношение по казуса. До момента няма резултат.

Във връзка с депозираните жалби, с постановление на прокурор от Районна прокуратура – Дупница от 13.04.2016 г. на Началника на РУ на МВР – гр. Дупница е възложено извършването на предварителна проверка. Държавното обвинение е дало указания, касаещи изясняване на обстоятелствата. На 01.06.2016 г. е разпоредена допълнителна проверка с определен срок за приключване в рамките на 30 дни, а именно до 01.07.2016 г. Към настоящия момент в Районна прокуратура – Дупница не са постъпили материали от РУ на МВР за извършената проверка„, съобщиха от Районната прокуратура.

Погледите сега са вперени във ВКП, институцията, която е компетентна да следи  разследването и да вземе на отчет случая, за който вече е информирана от министър Захариева.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.