Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд на Австрия касира президентския избор заради нередности

Конституционният съд на Австрия касира президентския избор заради нередности

Defakto.bg

Конституционният съд на Австрия безпрецедентно касира втория тур на изборите за президент, проведен на 22 май 2016 г. Тогава с  малко над 31 000 гласа спечели Ван дер Белен, бивш лидер на партията на „Зелените“  пред кандидата на крайната десница  Александер Ван дер Белен .

„Изборите са основа на нашата демокрация. Опазването на тази основа е първо задължение на съда. Решението не прави никого нито губещ, нито победител. То служи само на една цел: да засили доверието в нашата правова държава и по този начин – в нашата демокрация“ – обясни принципите на правовата държава председателят на съда Герхард Холцингер. Съдът, по думите му, е взел решението си, прилагайки най-строгите стандарти на изборните процедури.

„Конституционният съд реши – и ние трябва да приемем това“, заяви Ева Главишник, говорителят на „Зелените“, чиито кандидат Александер Ван дер Белен спечели касирания втори тур.

Магистратите се произнесоха след жалба на крайната десница, чийто кандидат за държавен глава изгуби вота и се размина с възможността да  стане първият крайнодесен държавен глава в ЕС.

На  8 юни АПС подаде в Конституционния съд иск от 150 страници за  преразглеждане на резултатите от гласуването. Според АПС в 117 избирателни секции са констатирани нарушения на закона и тези нарушения може да засегнат вота на над 500 000 избиратели. В 82 случая бе извършено предсрочно преброяване на гласовете, което също противоречи на закона, твърдят в партията.

На 20 юни КС започна изслушването на показанията на представителите на избирателните секции, където според АПС са били извършени въпросните нарушения. Свидетелите потвърдиха, че работата с пристиганите по пощата бюлетини е започнала по-рано от изисквания срок. Освен това наблюдателите от партиите не винаги са присъствали при преброяване на гласовете.

Всъщност, гласовете, изпратени по пощата, наклониха везните в полза на Ван дер Белен. 700 000 души от общо 4.1 милиона избиратели са гласували по пощата.

Пълномощията на действащия държавен глава Хайнц Фишер изтичат на 8 юли, когато трябваше да встъпи в  длъжност новоизбраният президент.  Фишер ще продължи да изпълнява своите функции до тази дата, след което постът му ще бъде поет временно от тримата председатели на австрийския парламент, един от които е претендентът за поста президент Норберт Хофер

В първи изявления за медиите канцлерът Кристиан Керн заяви, че решението на съда е неоспоримо. То доказва, че Австрия е действаща демокрация, подчерта той и изрази увереност, че международният имидж на страната няма да пострада. На въпрос на журналисти дали е възможно разделение на Австрия, Керн отговори, че това не бива да се случва и че касирането на изборите не е повод за проява на емоции.

Австрийският президент Хайнц Фишер заяви, че това е денят, в който австрийската демокрация е издържала своето изпитание. Австрия показа и на света, че в страната съществува институция, която с голяма отговорност е взела своето решение, подчерта Фишер. Това в крайна сметка ще се отрази положително за демокрацията в Австрия, увери Фишер.

Австрийският вицеканцлер Райнхолд Митерленер подчерта, че днешното решение на съда е доказателство за това, че правовата държава функционира, че потвърждава необходимостта от избор по пощата и е необходимо да се промени начинът за провеждане на изборите.

Норберт Хофер, чиято партия Австрийската партия на свободата сезира съда, изрази доверието си към правовата държава, което след днешното решение на съда е станало още по-дълбоко.

Ева Главишник подчерта, че много граждани ще бъдат „разгневени, че трябва да отидат за трети път до урните“, но увери, че партията ще се бори още веднъж за победа на Александер Ван дер Белен.

Датата, на която двамата кандидати –  ще се изправят отново един срещу друг, ще бъде обявена допълнително.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.