Последни новини
Home / Законът / Промени в закона ще убеждават, че затворите в България не са за тормоз

Промени в закона ще убеждават, че затворите в България не са за тормоз

Defakto.bg

Сериозни промени в режима за предсрочно освобождаване на ефективно осъдените  предвиждат поправки в  Закона за изпълнения на наказанията и задържането под стража, подготвени от Министерството на правосъдието.  Те се налагат заради пилотно решение срещу България на Европейския съд по правата на човека, според което страната нарушава Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

До 01 декември 2016 г. препоръките  трябва  да бъдат изпълнени заради констатацията, че в  България съществува системен проблем с лошите условия в местата за лишаване от свобода и липсват ефективни правни средства за защита срещу тези условия,е записано в мотивите на законопроекта.

Работата по изменение на нормативната уредба започна още от екипа на бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Тогава стана ясно, че като участник в Работната група по измененията са привлечени дори представители на неправителствената организация на лишените от свобода у нас, ръководена от осъдения за убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман, съобщи  БГНЕС.

В проекта е записно, че лишените от свобода, според европейските изисквания щке разполагат с минимум 4 кв.м. при изтърпянне на наказанието си.  Наред с това, занапред съдът няма да определя типа затворническо заведение, в което осъдените ще изтърпяват наказанието си, а единствено първоначалния режим за това.   Тези правомощия ще бъдат поети от ръководството на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, предлага проектът.  С оглед по-рационалното използване на капацитета на местата за лишаване от свобода и тяхната пренаселеност се предлага и по-гъвкав режим за преместване на лишени от свобода, както от един затвор в друг, така и в рамките на един затвор (от затвор към затворническо общежитие и обратно), .

Преустановява се съществуването на Комисията по изпълнение на наказанията към всеки един затвор, а правомощията й  се поемат от началника на съответния затвор. Дава се право на осъдения с добро поведение да поиска от началника на затвора преместването му в затворническо общежитие от открит тип след изтичане на определен минимален срок на изтърпяване на наказанието в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Важна нововост е възможността на затворниците да получат право да искат от Административния съд да се произнася за наличие на лоши условия в местата за  задържане и пренаселеност в затворите. При решение на съда в полза на осъденото лице, ръководството на съответния затвор ще трябва да предприеме бързи мерки за подобряване на условията на лишения от свобода.

Според друга промяна занапред  служителите на ГД “Изпълнение на наказанията” ще  доказват пред съда, че не са нарушили правата на лишен от свобода, ако той е  предявил иск.  Затворниците вече ще могат да провеждат свиждания не само със съпруг/а, но и с лица, с които са били във фактическо съжителство. Изрично се подчертава, че администрацията на затворите няма право да нарушава правото на тайна на кореспонденция на лишените от свобода.

Администрацията на местата за лишаване от свобода ще може да налага изолация само за “най-сериозните нарушения или системност при извършването на останалите нарушения”.  Медицински специалист  всеки ден ще трябва  да посещава изолатора, за да проверява какво е здравословното състояние на буйстващите затворници.

Особено внимание е отделено на института на предсрочното освобождаване.

Предлага се занапред  затворниците да могат директно да комуникират със съдебните власти, без опеката на  затворническата администрация.  Ако на осъден,    молбата за предсрочно освобождаване бъде удовлетворена, но след освобождаването извърши  ново престъпление и пак попадне  зад решетките,  той отново ще има право да поиска предсрочно освобождаване , но след изтърпяване на определен срок.  След определен срок това право ще има и при отказ на съда за предсрочното освобождаване.

Предвижда се да отпадне  ограничението за минимален остатък от наказанието, когато престъплението е  извършено при условията на опасен рецидив.  В този случай натежава убеждението, че повече тежест има  не срокът, а поведението му по време на изтърпяване на наказанието. Осъдените преди да навършат 21 години пък ще имат възможност да искат предсрочно освобождаване при намаляване на минималния срок на фактически изтърпяното наказание. Новост в проекта е  възможността за затворниците да искат директно от съда разглеждане на молбите им за предсрочно освобождаване, като отпадне досегашното изискване това да става след решение на затворническата администрация.  Според министър  Захариева, така щял да се намали “корупционния натиск” върху служителите на затвора, които имали отношение към предсрочното освобождаване на затворниците.

Правосъдното министерство предлага също и  осъдените на доживотен затвор да искат директно от съда да замяна  на доживотната им присъда с 30 години затвор. Осъдените  на доживотен затвор не следва да бъдат поставяни в неравнопоставено положение в сравнение с останалите лишени от свобода от гледна точка на достъпа до съд, който да прецени има ли основания за евентуална замяна на  доживотната им присъда с лишаване от свобода” ,пише в мотивите на законопроекта.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Един коментар

  1. Велислав Велков

    Но това сигорнолие или са,само прикаски кой може да каже и от кой зависи наи вече

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.