Последни новини
Home / Законът / Радан Кънев към Бойко Борисов: Сигурен ли сте, че Цацаров не ви лъже?

Радан Кънев към Бойко Борисов: Сигурен ли сте, че Цацаров не ви лъже?

Defakto.bg

Депутати са внесли предложение за независим зам.главен прокурор

Защо, в крайна сметка, европроверката на прокуратурата се забави с две седмици и кой излъга за причините за това – Екатерина Захариева или Сотир Цацаров?

Питането отправи лидерът на ДСБ Радан Кънев към премиера Бойко Борисов по време на парламентарния контрол днес. И обяви, че депутати са внесли предложение за създаване на независим зам.-главен прокурор за борба с корупцията и се надява да бъдат подкрепени.

Официално въпросът на Кънев бе формулиран „относно политиката на правителството за изпълнение на препоръките на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка относно цялостен Независим анализ на дейността на българската прокуратура и продължаване на съдебната реформа”.

От трибуната обаче лидерът на ДСБ ребром постави въпроса за говорящи разминавания в обясненията за забавянето на европроверката и поиска Борисов да му каже кой е излъгал. А оттам и дали е сигурен, че Цацаров не го е заблудил и по други важни въпроси.

„Не ме вкарвайте в подобен коментар”, отвърна премиерът. И избягна въпроса за лъжата.

Не искам да съм в течение, ще изпълним препоръките

Независимият евроанализ на прокуратурата е ключов елемент за съдебната реформа, изпълнение на препоръките на Венецианската коисия, първа стъпка за преодоляване на съветския модел на обвинението и реално противодействие на корупцията по високите етажи на властта, обяви Кънев. За това, според него, е много важно да се разбере кой се е опитвал да забави, а може би и спъне тази проверка. „Отлагането през май беше обяснено с нужда от доуточняване на методиката и на графика на работните срещи, т.е. поради провал или саботаж на организацията на проверката от българска страна. Моята информация е, че правилата за провеждане на анализа отдавна са уточнени в ЕК и неясноти не е имало”, категоричен бе лидерът на ДСБ.

„Експертите днес приключват и си заминават. Вече цяла седмица са тук, провеждат срещи по заданието такова, каквото е от ЕК. Вчера в Брюксел Екатеина Захариева поиска, помоли, препоръките и изводите да са публични, каквито и да са те. Не съм в течение какво са констатирали и какво правят евроекспертите, не искам да съм в течение. Доколкото знам, те се срещат с всички, с които пожелаят. Надявам се на обективен доклад, а препоръчаното ще се постараем да изпълним”, обяви Борисов..

Говори също и за „огромните усилия да приключим с тази съдебна реформа”, мина през надеждата другата седмица „да минем и антитеростичния закон”. Стигна и до станалото с „един от терористите в Турция, което не е никак лицеприятно за нашата съдебна система” (очевидно става дума за Ахмед Чатаев, задържан у нас през 2011 г. ,чието дело за екстрадиция е приключило безславно – б.р.).

Три версии за забавянето

Бойко Борисов обаче даде и своя версия за забавянето на евпроверката на прокуратурата – доколкото той знаел, тя се отложила с две седмици заради искането на още един чужд обвинител да се включи в нея. Детайли не назова.

Така версиите станаха три. Радан Кънев изброи другите две. На Екатерина Захариева от май – че причината е в уточняване на „технически подробности” в методиката на проверката. И на Сотир Цацаров от тази седмица. Той цитира медийните изявления на главния прокурор, че една от причините е била тяхното искане за отпадане на клаузата за конфиденциалност. Т..е. желанието на главния прокурор предварително да знае с кого ще се срещат европроверяващите, разтълкува Кънев.

И понеже „не поставя под съмнение казаното от премиера”, го попита кой от останалите двама е излъгал.

Борисов го прикани „да преглътне закъснението”. „Ние сме поискали публичност и не виждам защо трябва да се вглеждаме с 10 дни разлика в провеждането, да хвърляме тежки обвинения кой лъже, при положение че сме изпълнили това, което сам казвате, че е нещо много добро. Безспорно една такава група прокурори ще дадат безпристрастен доклад. С Жан-Клод Юнкер говорихме, ако има забележки бързо да ги изправим, за да можем догодина май-юни вече да говорим за самия механизъм за наблюдение и какво от него ще остане, ако остане. Една седмица закъснение можем да преглътнем”, обяви премиерът.

Кой саботира реформата?

Отговорът на Радан Кънев бе: „Закъснението го преглъщаме, наистина е важно, че има такава проверка. Но ще се вглеждаме в причините за закъснението, защото е ясно, че в България има сериозна съпротива срещу реформата в прокуратурата. Източникът й е изключително важен, с него трябва да се преборим, дай боже да имаме желанието да се преборим заедно. Не е без значение кой е излъгал – ако е министрът, ще се обърнем към вас с искане за неговата оставка. Но ако е главният прокурор… Ако главният прокурор лъже по такъв важен въпрос, сигурни ли сте, че не ви лъже за успехите в борбата с контрабандата, например, при положение, че сериозни дела за това няма?”.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.