Последни новини
Home / Законът / Японският върховен съд одобри тотално наблюдение над мюсюлманите

Японският върховен съд одобри тотално наблюдение над мюсюлманите

Defakto.bg
“Приемат ни като терористи”, оплаква се представител на ислямската общност в страната.
Японският върховен съд е потвърдил искането на правителството за пълно наблюдение над мюсюлманската общност в страната, въпреки постъпилите многобройни жалби от японски мюсюлмани срещу мярката, която те възприемат като противоконституционна инвазия спрямо личния им живот и свободата на религията.

През 2010 г. изтече информация, разкриваща общо 114 полицейски досиета, в които се видя, че властите в страната извършват масово наблюдение над ислямската общност. Файловете разкриха, че мюсюлмански култови места, като халал ресторанти и религиозни сгради на територията на столицата Токио са били следени постоянно.

В рамките на няколко седмици след разкриването на секретните данни те са били изтеглени 10 000 пъти в 20 различни страни чрез сайт за обмен на файлове.

Веднага след това група от 17 японски мюсюлмани, предимно от Близкия изток и страните от Северна Африка, решили да съдят японското правителство за нарушаване на конституционните им права.

Мохамед Фуджита, роден в Япония и приел исляма преди повече от 20 години, е един от 17-те ищци, които се борят срещу наблюдението. Той твърди пред Ал Джазира: “Те ни направиха заподозрени терористи, ние никога не сме правили нищо нередно.”

Върховният съд като последна инстанция най-накрая прекрати делото на 31 май 2016 г. след две проведени заседания.

Ищците са получили компенсация в размер на 880 000 долара заради нарушаване на личния им живот, но не от самото наблюдение, а от изтичането на секретната информация.

 

Въпреки това, заседаващите съдии са счели, че полицията има право да провежда наблюдението с цел профилиране и изготвяне на тактика – нещо, което и предишната съдебна инстанция потвърди като “необходима и неизбежна мярка”, за да се предпази страната от международен тероризъм.
източник : INDEPENDENT

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.