Последни новини
Home / Законът / Японският върховен съд одобри тотално наблюдение над мюсюлманите

Японският върховен съд одобри тотално наблюдение над мюсюлманите

Defakto.bg
“Приемат ни като терористи”, оплаква се представител на ислямската общност в страната.
Японският върховен съд е потвърдил искането на правителството за пълно наблюдение над мюсюлманската общност в страната, въпреки постъпилите многобройни жалби от японски мюсюлмани срещу мярката, която те възприемат като противоконституционна инвазия спрямо личния им живот и свободата на религията.

През 2010 г. изтече информация, разкриваща общо 114 полицейски досиета, в които се видя, че властите в страната извършват масово наблюдение над ислямската общност. Файловете разкриха, че мюсюлмански култови места, като халал ресторанти и религиозни сгради на територията на столицата Токио са били следени постоянно.

В рамките на няколко седмици след разкриването на секретните данни те са били изтеглени 10 000 пъти в 20 различни страни чрез сайт за обмен на файлове.

Веднага след това група от 17 японски мюсюлмани, предимно от Близкия изток и страните от Северна Африка, решили да съдят японското правителство за нарушаване на конституционните им права.

Мохамед Фуджита, роден в Япония и приел исляма преди повече от 20 години, е един от 17-те ищци, които се борят срещу наблюдението. Той твърди пред Ал Джазира: „Те ни направиха заподозрени терористи, ние никога не сме правили нищо нередно.“

Върховният съд като последна инстанция най-накрая прекрати делото на 31 май 2016 г. след две проведени заседания.

Ищците са получили компенсация в размер на 880 000 долара заради нарушаване на личния им живот, но не от самото наблюдение, а от изтичането на секретната информация.

 

Въпреки това, заседаващите съдии са счели, че полицията има право да провежда наблюдението с цел профилиране и изготвяне на тактика – нещо, което и предишната съдебна инстанция потвърди като „необходима и неизбежна мярка“, за да се предпази страната от международен тероризъм.
източник : INDEPENDENT

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.