Последни новини
Home / Законът / БХК: Цацаров да заличи две паравоенни организации

БХК: Цацаров да заличи две паравоенни организации

Defakto.bg

 

Български войнски съюз „Васил Левски“ и „Българско национално движение „Шипка” създавали тайни структури за противодържавна дейност, твърдят правозащитниците 

Българският хелзинкски комитет e поискал прокуратурата да подаде иск за прекратяване на дейността на радикалните националистически организации „Български воински съюз „Васил Левски“ и „Българско национално движение „Шипка“. Те са  регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) с идеята да осъществяват бщественополезна дейност.

Искането на БХК е още от юни 2016 г., съобщават от правозащитната организация.

В писмо до Сотир Цацаров БХК е предоставил данни, публично достъпни в Интернет страницата на двете формирования, от които можело да се направи заключение,че дейността им е насочена против републиката, както и че те създават тайни или военизирани структури.  „Налице са данни за съставомерни деяния на лица, свързани тези организации: образуване и ръководене на организация, която си поставя за цел да извършва престъпления по Глава I от Наказателния кодекс (НК) – престъпление по чл. 109 от НК; и приготовление по чл. 110 от НК за престъпление по чл. 95 от НК (опит за преврат, бунт или въоръжено въстание за събаряне на властта), сочат от БХК.  Затова са налице законовите основания за  прекратяването на тези юридически лица, допълва комитетът.

Данните, на които се основава искането, са взети изцяло от собствената Интернет страница на двете сдружения – www.bnoshipka.org, както и от публикации и интервюта, отразяващи дейността на организациите в медиите. От БХК са възмутени, че сдруженията  проповядват, че „институциите са до толкова неграмотни и корумпирани, че действат като вътрешен враг и разложител на държавата и така извършва ГЕНОЦИД над народа“, което пораждало „задължение на национална съпротива и въстание“. Според тях, ако „народът САМ не се самоорганизира в ОПЪЛЧЕНИЕ […], е обречен“. Твърдят, че е нужно „освобождение на Отечеството“ от „престъп[ния] модел за партийно олигархично управление“. Обявяват „мобилизация“ и набират доброволци за организирана от тях „стрелкова подготовка“. Обявено е и създаването на „подразделение за специални операции и антитероризъм“.

Данните за сформиране на паравоенни формирования от организациите били потвърдени през януари тази година от техни представители – Владимир Русев и Красимир Симеонов. В интервю за радио „Дарик“ те заявили, че набират „кандидати за народно опълчение и за подразделение за специални операции“. Отново на сайта си те са обявили българската държава за „нелегитимна“, а партиите – за „незаконни и излишни“.

От общата им Интернет страница се виждало, че двете антисистемни формирования са обединени в „Комитет за Национално Спасение „Васил Левски“ („Комитетът“), който е обявен за „обединено формирование на командването, щабовете и ръководствата на регионалните подразделения на Военният съюз, Българското народно опълчение „Шипка“ […]“. Според сайта на двете организации „Комитетът“ трябва да действа като „преходно общобългарско народно правителство до момента на поемането на властта и съдбините на България от издигнатите от народа най-достойни сред достойните представители на Българската нация“.

По твърдения на техни представители, формированията имат структури във всички областни градове, а общият брой на членовете им надхвърля 24 000 души.

Те са и едни от първите организации, които през 2015 г. сформираха хайки за незаконно задържане на бежанци, пресичащи българо-турската граница, за което БХК е подал сигнал до районната прокуратура  в Бургас, също на 21 юни тази година. През последната седмица те добиха публичност с побой над протестиращи срещу посещението на руската рокерска група „Нощни вълци“ в Бургас, напомнят от БХК.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.