Последни новини
Home / Законът / Европрокурорите са изслушали Христо Иванов и Бойко Атанасов

Европрокурорите са изслушали Христо Иванов и Бойко Атанасов

Defakto.bg

Неизвестни фотографи снимали кой отива на среща с чуждите магистрати

Бившият правосъден министър Христо Иванов, който даде оставка като протест срещу „върховенството на главния прокурор“ у нас и изобличителят на „шпицкомандата“ Бойко Атанасов са били изслушани от европрокурорите, проверяващи държавното обвинение. Поканата е дошла от евромагистратите.

Това стана ясно от думите на Христо Иванов в предаването „Просто Диков“ на BIT.

Лъсна и друг любопитен факт – пред мисията на ЕК на ул.“Раковски“ в София в уговорения за срещите час едни и същи млади мъже са фотографирали влизащите в сградата. Иванов влязъл в кадър няколко пъти.  Любителите на снимките бяха показани в предаването, но със замазани лица. Натрапи се аналогия – подобни младежи често са в агитката на организацията „План Б“, известна с протестите си срещу реформата на Иванов, както и със сигналите до прокуратурата срещу него и екипа му в правосъдието.

Бившият министър бе категоричен – отлагането на мисията на прокурорите от Германия, Холандия, Испания и Великобритания с две седмици е било заради настояването на прокуратурата да знае с кого ще се срещат евроекспертите. Това при положение, че още при уточняването на параметрите и технологията на проверката през февруари ясно е било поставено условие за дискретност на срещите като гаранция срещу евентуален натиск върху събеседниците. И това условие е било прието от българската страна.

За себе си Христо Иванов обяви, че не е казал пред европрокурорите нищо, което вече да не е изрекъл публично. Тезата му е известна – прокуратурата трябва да бъде реформирана, съсредоточаването на огромна и безконтролна власт в ръцете на един човек е опасна, а резултатите – видими. Като пример бившият министър посочи факта, че на практика „високата“ корупция у нас не се разследва. Христо Иванов бе откровен и в оценката си за Сотир Цацаров – настоящият обвинител №1 не търпи инакомислие. „Но Цацаров не е България!“, категоричен бе юристът. Той е сигурен, че евромагистратите не могат да бъдат заблудени и анализът им ще е обективен. А миналия петък в парламента Бойко Борисов обяви, че България ще изпълни всички дадени препоръки.

Следователят Бойко Атанасов на свой ред съобщи, че е представил на европрокурорите данни за всички свои твърдения за „шпицкомандата“ в държавното обвинение.

Първото посещение на чуждите магистрати беше миналата седмица и приключи. Те още три пъти ще идват у нас. Анализът им се очаква в края на годината.

 

заяви, че не е казал на евроверяващите нищо

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.