Последни новини
Home / Законът / Европрокурорите са изслушали Христо Иванов и Бойко Атанасов

Европрокурорите са изслушали Христо Иванов и Бойко Атанасов

Defakto.bg

Неизвестни фотографи снимали кой отива на среща с чуждите магистрати

Бившият правосъден министър Христо Иванов, който даде оставка като протест срещу “върховенството на главния прокурор” у нас и изобличителят на “шпицкомандата” Бойко Атанасов са били изслушани от европрокурорите, проверяващи държавното обвинение. Поканата е дошла от евромагистратите.

Това стана ясно от думите на Христо Иванов в предаването “Просто Диков” на BIT.

Лъсна и друг любопитен факт – пред мисията на ЕК на ул.”Раковски” в София в уговорения за срещите час едни и същи млади мъже са фотографирали влизащите в сградата. Иванов влязъл в кадър няколко пъти.  Любителите на снимките бяха показани в предаването, но със замазани лица. Натрапи се аналогия – подобни младежи често са в агитката на организацията “План Б”, известна с протестите си срещу реформата на Иванов, както и със сигналите до прокуратурата срещу него и екипа му в правосъдието.

Бившият министър бе категоричен – отлагането на мисията на прокурорите от Германия, Холандия, Испания и Великобритания с две седмици е било заради настояването на прокуратурата да знае с кого ще се срещат евроекспертите. Това при положение, че още при уточняването на параметрите и технологията на проверката през февруари ясно е било поставено условие за дискретност на срещите като гаранция срещу евентуален натиск върху събеседниците. И това условие е било прието от българската страна.

За себе си Христо Иванов обяви, че не е казал пред европрокурорите нищо, което вече да не е изрекъл публично. Тезата му е известна – прокуратурата трябва да бъде реформирана, съсредоточаването на огромна и безконтролна власт в ръцете на един човек е опасна, а резултатите – видими. Като пример бившият министър посочи факта, че на практика “високата” корупция у нас не се разследва. Христо Иванов бе откровен и в оценката си за Сотир Цацаров – настоящият обвинител №1 не търпи инакомислие. “Но Цацаров не е България!”, категоричен бе юристът. Той е сигурен, че евромагистратите не могат да бъдат заблудени и анализът им ще е обективен. А миналия петък в парламента Бойко Борисов обяви, че България ще изпълни всички дадени препоръки.

Следователят Бойко Атанасов на свой ред съобщи, че е представил на европрокурорите данни за всички свои твърдения за “шпицкомандата” в държавното обвинение.

Първото посещение на чуждите магистрати беше миналата седмица и приключи. Те още три пъти ще идват у нас. Анализът им се очаква в края на годината.

 

заяви, че не е казал на евроверяващите нищо

About De Fakto

Проверете също

Ново двайсе: За “обективност” ще сравняват дали ЕИСС работи лошо само във върховния съд

Да се сравни работата на Единната информационна система (ЕИСС) във Върховния съд с още три …

ВКС осъди прокуратурата да плати 50 081 лева на фирма за непозволено увреждане

С постановления за връщане ПРБ “уредила” собствеността на спорно гориво, без да се произнесе съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.