Последни новини
Home / Законът / 69 нови съдии и прокурори поеха към правосъдието

69 нови съдии и прокурори поеха към правосъдието

Defakto.bg

На официална церемония 37 кандидати за младши съдии и 32 кандидати за младши прокурори от випуск 2015 г. – 2016 г. получиха удостоверения за завършено задължително първоначално обучение по ЗСВ и решения за назначения, съобщиха от ВСС.

И още: „Церемонията се състоя в зала „Тържествена“ в Съдебната палата в София. На нея присъстваха административни ръководители на органи на съдебната власт, представители на посолствата на Кралство Великобритания и Република Португалия, конституционни съдии, членове на Висшия съдебен съвет, председателят на Висшия адвокатски съвет, председателят на УС на Асоциацията на прокурорите в България, председателят на Съюза на съдиите в България, представители на ръководството на Националния институт на правосъдието, постоянни и временни преподаватели в Института, родители и близки на младите магистрати.

DSC_0092-1
Милка Итова

„Всички ние тук, включително младшите съдии и младшите прокурори, които днес встъпват, ще бъдат тези, които в следващите години ще приемат в съдебната система следващите випуски младши съдии и младши прокурори ”, обърна се към младите магистрати г-жа Милка Итова, член на ВСС, член на Съдийската колегия и председател на Комисията по предложенията и атестирането, която откри тържествената церемония.

Г-жа Итова благодари на гостите, които с присъствието си са оказали подкрепата си към младшите съдии и младшите прокурори, на съдиите и прокурорите, участвали в конкурсните комисии и на администрацията на НИП и ВСС, която организира процедурата, започнала през 2015 г.

Председателят на Комисията по правни въпроси при 43-ото НС г-н Данаил Кирилов пожела на младите магистрати „да прилагат закона с чест и достойнство“.

„При нас важи правилото, че силата на експерта е да не знае. Опитвайте се да четете и пишете възможно най-много. Един юрист се изгражда със систематично и постоянно четене и писане“, бяха напътствията му.

Министърът на правосъдието г-жа Екатерина Захариева благодари на преподавателите в НИП. Подчерта, че днес младите магистрати ще получат много съвети, пожелания и напътствия, че такива ще получават и занапред. „Вие сами трябва да направите избора кои съвети трябва да приемате и кои не“, добави министър Захариева. И ги призова ревниво да прилагат закона.

Председателят на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов пожела на младите магистрати професионалният им път да е в служба на справедливостта.

„Бъдете свободни и не робувайте на общественото мнение, когато то не служи на истината, отдайте се да служите на обществото, но никога не се превръщайте в негови слуги“, пожела г-н Панов.

Председателят на Върховния административен съд г-н Георги Колев приветства младшите магистрати, като отправи пожелания за успех и ги предупреди, че оттук нататък  ще бъде по-различно.

„Скъпи младши магистрати, няма по-голяма победа от правдата и истината“, обърна се към младите магистрати представляващият ВСС г-н Димитър Узунов.

От страна на прокуратурата приветствие поднесе заместникът на главния прокурор г-жа Пенка Богданова.  „Да бъдеш магистрат е мисия. Да бъдеш съдия и прокурор изисква много устойчивост и почтеност“, обърна се към младите магистрати г-жа Богданова. Пожела им да работят с разбирането, че справедливостта и независимостта са състояние на духа. Директорът на НИП г-н Драгомир Йорданов също поздрави младите магистрати и посочи, че Институтът остава „в добри ръце“ с новоизбрания директор г-жа Миглена Тачева.

След официалните слова г-н Лозан Панов прочете клетвата за младши съдии по чл. 155 от Закона за съдебната власти, а г-н Румен Боев, член на ВСС, член на Прокурорската колегия и зам.-председател на Комисията по предложенията и атестирането – по чл. 156 от Закона за съдебната власт за младшите прокурори.

От името на младшите съдии Пламена Славова, а от името на младшите прокурори Диана Йорданова благодариха на преподавателите си от името на колегите.“

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.