Последни новини
Home / Законът / 69 нови съдии и прокурори поеха към правосъдието

69 нови съдии и прокурори поеха към правосъдието

Defakto.bg

На официална церемония 37 кандидати за младши съдии и 32 кандидати за младши прокурори от випуск 2015 г. – 2016 г. получиха удостоверения за завършено задължително първоначално обучение по ЗСВ и решения за назначения, съобщиха от ВСС.

И още: „Церемонията се състоя в зала „Тържествена“ в Съдебната палата в София. На нея присъстваха административни ръководители на органи на съдебната власт, представители на посолствата на Кралство Великобритания и Република Португалия, конституционни съдии, членове на Висшия съдебен съвет, председателят на Висшия адвокатски съвет, председателят на УС на Асоциацията на прокурорите в България, председателят на Съюза на съдиите в България, представители на ръководството на Националния институт на правосъдието, постоянни и временни преподаватели в Института, родители и близки на младите магистрати.

DSC_0092-1
Милка Итова

„Всички ние тук, включително младшите съдии и младшите прокурори, които днес встъпват, ще бъдат тези, които в следващите години ще приемат в съдебната система следващите випуски младши съдии и младши прокурори ”, обърна се към младите магистрати г-жа Милка Итова, член на ВСС, член на Съдийската колегия и председател на Комисията по предложенията и атестирането, която откри тържествената церемония.

Г-жа Итова благодари на гостите, които с присъствието си са оказали подкрепата си към младшите съдии и младшите прокурори, на съдиите и прокурорите, участвали в конкурсните комисии и на администрацията на НИП и ВСС, която организира процедурата, започнала през 2015 г.

Председателят на Комисията по правни въпроси при 43-ото НС г-н Данаил Кирилов пожела на младите магистрати „да прилагат закона с чест и достойнство“.

„При нас важи правилото, че силата на експерта е да не знае. Опитвайте се да четете и пишете възможно най-много. Един юрист се изгражда със систематично и постоянно четене и писане“, бяха напътствията му.

Министърът на правосъдието г-жа Екатерина Захариева благодари на преподавателите в НИП. Подчерта, че днес младите магистрати ще получат много съвети, пожелания и напътствия, че такива ще получават и занапред. „Вие сами трябва да направите избора кои съвети трябва да приемате и кои не“, добави министър Захариева. И ги призова ревниво да прилагат закона.

Председателят на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов пожела на младите магистрати професионалният им път да е в служба на справедливостта.

„Бъдете свободни и не робувайте на общественото мнение, когато то не служи на истината, отдайте се да служите на обществото, но никога не се превръщайте в негови слуги“, пожела г-н Панов.

Председателят на Върховния административен съд г-н Георги Колев приветства младшите магистрати, като отправи пожелания за успех и ги предупреди, че оттук нататък  ще бъде по-различно.

„Скъпи младши магистрати, няма по-голяма победа от правдата и истината“, обърна се към младите магистрати представляващият ВСС г-н Димитър Узунов.

От страна на прокуратурата приветствие поднесе заместникът на главния прокурор г-жа Пенка Богданова.  „Да бъдеш магистрат е мисия. Да бъдеш съдия и прокурор изисква много устойчивост и почтеност“, обърна се към младите магистрати г-жа Богданова. Пожела им да работят с разбирането, че справедливостта и независимостта са състояние на духа. Директорът на НИП г-н Драгомир Йорданов също поздрави младите магистрати и посочи, че Институтът остава „в добри ръце“ с новоизбрания директор г-жа Миглена Тачева.

След официалните слова г-н Лозан Панов прочете клетвата за младши съдии по чл. 155 от Закона за съдебната власти, а г-н Румен Боев, член на ВСС, член на Прокурорската колегия и зам.-председател на Комисията по предложенията и атестирането – по чл. 156 от Закона за съдебната власт за младшите прокурори.

От името на младшите съдии Пламена Славова, а от името на младшите прокурори Диана Йорданова благодариха на преподавателите си от името на колегите.“

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.