Последни новини
Home / Законът / Експерти: У нас популярните каси са извън всякакъв контрол

Експерти: У нас популярните каси са извън всякакъв контрол

Defakto.bg

За да се предотвратят случаи като тези с популярните каси в Дупница и Сливен законодателството трябва ефективно да се синхронизира с европейското в посока влогово-кредитна дейност на кредитните кооперации, които имат взаимо-спомагателни каси (ВСК). Тези структури работят в селски райони и малки населени места и финансират малкия и среден бизнес. Това обясни в предаването „Преди всички“ Иван Попов, изпълнителен директор на Българската асоциация на кредитните кооперации и на организациите за микрокредитиране. По думите му причината за липса на регламент за влогово-кредитната дейност е политическа, защото навсякъде в развитите страни тези структури предоставят ресурс на малкия и средния бизнес.

Кооперациите с ВСК не са финансови пирамиди, увери Попов и се позова на Закона за кооперациите, който определя какви са източниците на средства и как се разпределят вноските на членовете. Това са структури от затворен тип, които по регламент не могат публично да привличат средства и би трябвало подобни случаи да са привлекли вниманието на съответните органи, категоричен бе Попов. Той допълни, че въпреки че повечето хора гледат на парите в тези каси като влог, всъщност това е заем, който те предоставят на касата, а повечето случаи парите се инвестират или се предоставят като заеми на други членове на кооперацията.

Касите, които станаха медийно известни покрай загубата на пари на вложители в тях, не са членове на съюза и са частни случаи. При единият от тях всички средства са инвестирани в един обект, докато в нашите кооперации по 150 кредита минимум се въртят и се предоставят, каза още Попов.

Запитан защо лихвите в известните като популярни каси кооперации са многократно по-високи от банковите, той отбеляза, че в оглавявания от него съюз например има 10 подобни кооперации с ВСК към тях, а лихвите се одобряват от общото събрание на всяка от тях:

Учудвам се как може такива големи суми да се внесат като заеми. Хората, предоставили такива средства явно са знаели, че това финансиране отива някъде. Шансът да си върнат парите е в ръцете на разследващите.

Популярните каси не подлежат на държавен контрол, обобщи Иван Попов и изтъкна, че кооперациите, в които могат да бъдат създадени взаимоспомагателните каси, подлежат на регистрация в БНБ. По закон контролен съвет за вътрешен контрол в самата кооперация извършва контрола на първо ниво, а за кооперациите, регистрирани към БНБ подобни проверки може да извършва и съюзът, в който членуват.

  По повод ужилените вложители в популярните каси в Дупница и Сливен, за които съобщи Нова телевизия, финансистът Емил Хърсев заяви, че в чужбина било пълно с популярни каси , но там контролът бил завишен. В България обаче никой не контролира дейността им, каза той.
  Собственото разследване на депутатите от РБ Петър Славов и Мартин Димитров показало, че в България функционират над 20 подобни „популярни каси“.  Двамата попитали министъра на финансите, проверявана ли е дейността им, съответства ли тя на закона и дали не става дума за схема, при която свързани лица източват спестяванията на хората?!

„За съжаление, след внасяне на парламентарния ни въпрос, част от отговорните институции вместо да се задействат незабавно, започнаха да си прехвърлят топката и да се обясняват, защо не са ги проверявали и как тези каси-кооперации не подлежали на регулация“, написа във Фейсбук Славов

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.