Последни новини
Home / Избрано / Имат ли право на годишен отпуск след майчинство?

Имат ли право на годишен отпуск след майчинство?

Defakto.bg

ВЪПРОС: В предприятието имаме две колежки, на които предстои да се завърнат на работа след 2-годишно ползване на отпуски по майчинство.  И двете работят на безсрочни трудови договори.  Полага ли им се годишен отпуск за времето, през което са отглеждали децата си? Длъжността на едната от двете служителки има вероятност след няколко месеца да бъде съкратена поради закриване на част от производството. Като майка, тя ползва ли се от някаква  законова защита,  запитва Ива Никифорова от София.

ОТГОВОР: Времето, през което вашите служителки са са били в отпуск по майчинство, се зачита за трудов стаж. По тази причина, те имат право  на платен годишен отпуск след завръщането си  на работа, ако поискат писмено разрешение за  това.

По закон за времето на годишния отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни в предприятието. Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението за почивката се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.

В случая това означава, че  базата за  изчисляване на възнаграждението за времето на платения годишен отпуск ще бъде месецът, предхождащ неговото ползване, през който двете служителки са отработили  най-малко 10 работни дни, преди излизането им в отпуск.

    За служителката, която е  застрашена от съкращение е необходимо да се знае, че тя се ползва със закрила при уволнение като майка на дете до три години (чл. 333, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда). Закрилата е меродавна в в случаите на  уволнението поради закриване на част от предприятието или съкращаване на щата, при намаляване обема на работата, при липса на качества и при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността и дисциплинарно уволнение  (чл. 328, ал. 1, точки 2, 3,5,11 и последното основание е по чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ). За да бъде съкратена майката , предприятието трябва да получи предварително разрешение от Инспекцията по труда (ИТ).

Ако такова разрешение не бъде поискано или не бъде  дадено от ИТ,  уволнението ще бъде незаконно с всички последствия за връщане на работа и обезщетяване на служителката – майка с дете до 3 -годишна възраст.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.