Последни новини
Home / Законът / Сидеров осъден на две години пробация и 25% удръжка от заплатата

Сидеров осъден на две години пробация и 25% удръжка от заплатата

Defakto.bg

Две години пробация и 25% удръжка от заплатата в този период. Това е общото наказание, което Софийският градски съд (СГС) определи във вторник на лидера на „Атака“ Волен Сидеров за петте му присъди за хулиганство, за които той се споразумя с прокуратурата досега.

Това означава, че в следващите две години депутатът ще трябва да се среща с пробационен служител два пъти седмично и да се разписва по постоянен адрес. Присъдата му все още не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.
Волен Сидеров  използва случая да призове иронично медиите да уведомят Европейската комисия, че вече има осъден български депутат и наблюдението на механизма за сътрудничество и оценка в сферата на правосъдието и вътрешния ред може да бъде свалено.

Във вторник прокуратурата поиска на Сидеров да бъде наложено наказание от 3 години пробация, но съдът отхвърли това, припомняйки, че до петте му присъди се стигна след споразумение между защитата и държавното обвинение. Мотивът бе, че ако прокуратурата е искала по-тежко наказание за лидера на „Атака“, е трябвало да го договори още като  е сключвала споразумението.
До момента Сидеров пет пъти се споразумя с прокуратурата като призна вината си. За петте случая той получи наказание – пробация. Последното е от края на април, когато лидерът на „Атака“ бе осъден на пробация за срок от година и два месеца, в които той ще трябва задължително да се регистрира в пробационната служба по настоящ адрес, както и да се среща с пробационен служител. Освен това от заплатата му ще бъдат удържани 15 %.

Делото за инцидента на летище Варна е единственото, което стигна до съдебна фаза и по него се проведоха десетки заседания.

Още преди да започне съдебното производство, Сидеров сключи четири споразумения с прокуратурата по други производства, като наложеното му наказание и за тях бе пробация.

Лидерът на „Атака“ и съпартиецът му Десислав Чуколов бяха осъдени, след като се признаха за виновни за нападениетопред магазина на столичната улица „Г. С. Раковски“ през октомври миналата година. Наказанието бе пробация за 2 г.Те ще трябва да се регистрират задължително в пробационната служба по настоящия им адрес, както и да се срещат с пробационни служители. Освен това от заплатите им ще бъдат удържани по 25% за двегодишния срок.

Другото споразумение на Сидеров и Чуколов с прокуратурата, което съдът одобри, бе за нахлуването им в НАТФИЗ също през октомври 2015 г., за което те се признаха за виновни. Съдебният състав им наложи отново пробация съответно по 9 и 6 месеца.

Освен това Сидеров се призна за виновен и за случая в Батак от 2011 г., когато по време на честването на тържествата за 135-годишнината от Априлската епопея той се качил на трибуната и отскубнал кабелите за озвучаването.

Сидеров ще чисти и паметници в София в рамките на една година – 100 часа. Той предпочете да прави това пред полагане на безвъзмезден труд, след като съдът одобри споразумението с прокуратурата, с което Сидеров се призна за виновен за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда за инцидент пред Народното събрание от 2013 г. Тогава лидерът на „Атака“ влезе в пререкание с журналист, а униформен, който опитал да застане между двете страни, бил блъснат в гърдите от депутата.

Днешното определение на съда подлежи на обжалване и протест в седем дневен срок.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.