Последни новини
Home / Законът / Сидеров осъден на две години пробация и 25% удръжка от заплатата

Сидеров осъден на две години пробация и 25% удръжка от заплатата

Defakto.bg

Две години пробация и 25% удръжка от заплатата в този период. Това е общото наказание, което Софийският градски съд (СГС) определи във вторник на лидера на „Атака“ Волен Сидеров за петте му присъди за хулиганство, за които той се споразумя с прокуратурата досега.

Това означава, че в следващите две години депутатът ще трябва да се среща с пробационен служител два пъти седмично и да се разписва по постоянен адрес. Присъдата му все още не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.
Волен Сидеров  използва случая да призове иронично медиите да уведомят Европейската комисия, че вече има осъден български депутат и наблюдението на механизма за сътрудничество и оценка в сферата на правосъдието и вътрешния ред може да бъде свалено.

Във вторник прокуратурата поиска на Сидеров да бъде наложено наказание от 3 години пробация, но съдът отхвърли това, припомняйки, че до петте му присъди се стигна след споразумение между защитата и държавното обвинение. Мотивът бе, че ако прокуратурата е искала по-тежко наказание за лидера на „Атака“, е трябвало да го договори още като  е сключвала споразумението.
До момента Сидеров пет пъти се споразумя с прокуратурата като призна вината си. За петте случая той получи наказание – пробация. Последното е от края на април, когато лидерът на „Атака“ бе осъден на пробация за срок от година и два месеца, в които той ще трябва задължително да се регистрира в пробационната служба по настоящ адрес, както и да се среща с пробационен служител. Освен това от заплатата му ще бъдат удържани 15 %.

Делото за инцидента на летище Варна е единственото, което стигна до съдебна фаза и по него се проведоха десетки заседания.

Още преди да започне съдебното производство, Сидеров сключи четири споразумения с прокуратурата по други производства, като наложеното му наказание и за тях бе пробация.

Лидерът на „Атака“ и съпартиецът му Десислав Чуколов бяха осъдени, след като се признаха за виновни за нападениетопред магазина на столичната улица „Г. С. Раковски“ през октомври миналата година. Наказанието бе пробация за 2 г.Те ще трябва да се регистрират задължително в пробационната служба по настоящия им адрес, както и да се срещат с пробационни служители. Освен това от заплатите им ще бъдат удържани по 25% за двегодишния срок.

Другото споразумение на Сидеров и Чуколов с прокуратурата, което съдът одобри, бе за нахлуването им в НАТФИЗ също през октомври 2015 г., за което те се признаха за виновни. Съдебният състав им наложи отново пробация съответно по 9 и 6 месеца.

Освен това Сидеров се призна за виновен и за случая в Батак от 2011 г., когато по време на честването на тържествата за 135-годишнината от Априлската епопея той се качил на трибуната и отскубнал кабелите за озвучаването.

Сидеров ще чисти и паметници в София в рамките на една година – 100 часа. Той предпочете да прави това пред полагане на безвъзмезден труд, след като съдът одобри споразумението с прокуратурата, с което Сидеров се призна за виновен за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда за инцидент пред Народното събрание от 2013 г. Тогава лидерът на „Атака“ влезе в пререкание с журналист, а униформен, който опитал да застане между двете страни, бил блъснат в гърдите от депутата.

Днешното определение на съда подлежи на обжалване и протест в седем дневен срок.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.