Последни новини
Home / Законът / Спасяват районния съд в Царево с нови щатове и техника

Спасяват районния съд в Царево с нови щатове и техника

Defakto.bg

Съдийската колегия със спешни мерки срещу лавината от дела по границата

Съдийската колегия на ВСС единодушно гласува спешни мерки в помощ на районния съд в Царево, затрупан с лавина дела за незаконно преминаване на границата. Това стана след анализ на комисията по натовареността и изслушване на председателя на районния съд Мария Москова и на Боряна Димитрова, шеф на окръжния съд в Бургас.

Преди десетина дни темата с граничните съдилища и прокуратури роди скандал във ВСС. След като по искане на Сотир Цацаров точката екстрено влезе в дневния ред на пленума на съвета, главният прокурор избухна, оттегли я и демонстративно затръшна вратата заради изказване на Соня Найденова, че проблемът трябва да се реши в двете колегии. Тогава стана ясно, че ресорната комисия на съдиите работи по въпроса.

Мерките

Днес колегията гласува да се открият няколко нови щата в съда в Царево – за 1 съдия 1 съдебен секретар, 1 деловодител. Като длъжностите няма да се заемат от титуляри, а чрез трансфери и командироване. А председателите на апелативните съдилища в София и в Бургас да следят всяка седмица обстановката и веднага да реагират при възникването на сходен проблем другаде. Извън това да се осигури техническо оборудване на съда в Царево от наличната техника на ВСС, както и да се отправи искане до министъра на правосъдието службата по вписванията в да напусне съдебната сграда в града. Ще се иска също разрешение от финансовия министър за закупуването на 1 служебен автомобил за нуждите на съда. С това поставените искания от председателя Мария Москова бяха удовлетворени. Те обаче трябва да бъдат окончателно одобрени от пленума на ВСС.

Бедствието се стоварило върху Царево т.г.

Основният приток от мигранти и бежанци е по южната и западната граници с Турция и Гърция, в този регион са районните съдилища в Малко Търново, Царево, Средец, Елхово, Свиленград, Тополовград, Петрич, Гоце Делчев, Трън, Берковица и Кула, е установил анализът на комисията по натовареността. Основният приток преминаващи през браздата чужденци е както заради конфликт в Сирия, така и заради икономическата и политическата ситуация в Афганистан, Ирак, държавите от Субсахарска Африка.

Макар че през 2016 г. общият поток през границата да не се е увеличил, обратното – намалял е, по данни на гранична полиция, натоварването в Царево (който през 2015 г. е пети по натовареност сред РС в страната) пораства лавинообразно тази година, сочи комисията. Причината е нарастване на новообразуваните дела за незаконно минаване на границата и за каналджийство, внесени от прокуратурата.  Анализът обаче изрично припомня, че наказателни дела не се завеждат срещу чужденци, потърсили закрила като бежанци. В тези случаи по международните конвенции преследването е изключено. От началото на 2016 г. до 30 април закрила са потърсили 5 305 души.

Изводите на комисията са, че районните съдии в пограничните райони са натоварени основно с дела срещу преминаващите границата, далеч по-малко са по-сериозните обвинения срещу каналджиите, а държавна наказателна политика по въпроса няма. Наблюдава се концентрация на тези дела в Царево, тенденция за повишаване е налице и в РС-Средец. За това комисията предлагаше мерките, гласувани впоследствие от колегията. Добавени бяха и предложения от Царево.

Помогнете, не се издържа!

Изключително емоционална пред ВСС бе председателката на РС-Царево Мария Москова. Тя очерта апокалиптична картина на валящи преписки, липса на зали и персонал, превръщането на деловодството и стаите на секретарките в зали за разпит на чужденци, където участниците в процеса са на една педя разстояние. Съдийката обаче заяви, че делата не са срещу бежанци, а срещу мигранти, опитвали по няколко пъти да минат границата. Съдебната зала е една.

Извънредната ситуация налага извънредни мерки, призова Москова и помоли за подкрепа. Освен увеличаване на щатовете, тя поиска съдействие съдебната сграда в града да бъде освободена от службата по вписванията. Намерила е и вариант с подходящи за службата помещения, чийто наем ще е 1000 лв. на месец. Но получила отрицателни отговори от Министерството на правосъдието и от Агенцията по вписванията. Настоя също „по изключение” да се поемат пътните разходи на магистратите и служителите, които не живеят в Царево. Заяви и че съдът няма нито един служебен автомобил, а от началото на годината с негови решения в полза на държавата са отнети 36 моторни превозни средства – автомобили, пикапи, автобуси. Тя се е спряла на не нов, но запазен автомобил с газова уредба, чиято поддръжка нямало да е скъпа.

Очевидно е създадена обстановка, която налага бързи действия, защото ред нерешени проблеми рикошират в съда, заключиха кадровиците.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.