Последни новини
Home / Законът / Спасяват районния съд в Царево с нови щатове и техника

Спасяват районния съд в Царево с нови щатове и техника

Defakto.bg

Съдийската колегия със спешни мерки срещу лавината от дела по границата

Съдийската колегия на ВСС единодушно гласува спешни мерки в помощ на районния съд в Царево, затрупан с лавина дела за незаконно преминаване на границата. Това стана след анализ на комисията по натовареността и изслушване на председателя на районния съд Мария Москова и на Боряна Димитрова, шеф на окръжния съд в Бургас.

Преди десетина дни темата с граничните съдилища и прокуратури роди скандал във ВСС. След като по искане на Сотир Цацаров точката екстрено влезе в дневния ред на пленума на съвета, главният прокурор избухна, оттегли я и демонстративно затръшна вратата заради изказване на Соня Найденова, че проблемът трябва да се реши в двете колегии. Тогава стана ясно, че ресорната комисия на съдиите работи по въпроса.

Мерките

Днес колегията гласува да се открият няколко нови щата в съда в Царево – за 1 съдия 1 съдебен секретар, 1 деловодител. Като длъжностите няма да се заемат от титуляри, а чрез трансфери и командироване. А председателите на апелативните съдилища в София и в Бургас да следят всяка седмица обстановката и веднага да реагират при възникването на сходен проблем другаде. Извън това да се осигури техническо оборудване на съда в Царево от наличната техника на ВСС, както и да се отправи искане до министъра на правосъдието службата по вписванията в да напусне съдебната сграда в града. Ще се иска също разрешение от финансовия министър за закупуването на 1 служебен автомобил за нуждите на съда. С това поставените искания от председателя Мария Москова бяха удовлетворени. Те обаче трябва да бъдат окончателно одобрени от пленума на ВСС.

Бедствието се стоварило върху Царево т.г.

Основният приток от мигранти и бежанци е по южната и западната граници с Турция и Гърция, в този регион са районните съдилища в Малко Търново, Царево, Средец, Елхово, Свиленград, Тополовград, Петрич, Гоце Делчев, Трън, Берковица и Кула, е установил анализът на комисията по натовареността. Основният приток преминаващи през браздата чужденци е както заради конфликт в Сирия, така и заради икономическата и политическата ситуация в Афганистан, Ирак, държавите от Субсахарска Африка.

Макар че през 2016 г. общият поток през границата да не се е увеличил, обратното – намалял е, по данни на гранична полиция, натоварването в Царево (който през 2015 г. е пети по натовареност сред РС в страната) пораства лавинообразно тази година, сочи комисията. Причината е нарастване на новообразуваните дела за незаконно минаване на границата и за каналджийство, внесени от прокуратурата.  Анализът обаче изрично припомня, че наказателни дела не се завеждат срещу чужденци, потърсили закрила като бежанци. В тези случаи по международните конвенции преследването е изключено. От началото на 2016 г. до 30 април закрила са потърсили 5 305 души.

Изводите на комисията са, че районните съдии в пограничните райони са натоварени основно с дела срещу преминаващите границата, далеч по-малко са по-сериозните обвинения срещу каналджиите, а държавна наказателна политика по въпроса няма. Наблюдава се концентрация на тези дела в Царево, тенденция за повишаване е налице и в РС-Средец. За това комисията предлагаше мерките, гласувани впоследствие от колегията. Добавени бяха и предложения от Царево.

Помогнете, не се издържа!

Изключително емоционална пред ВСС бе председателката на РС-Царево Мария Москова. Тя очерта апокалиптична картина на валящи преписки, липса на зали и персонал, превръщането на деловодството и стаите на секретарките в зали за разпит на чужденци, където участниците в процеса са на една педя разстояние. Съдийката обаче заяви, че делата не са срещу бежанци, а срещу мигранти, опитвали по няколко пъти да минат границата. Съдебната зала е една.

Извънредната ситуация налага извънредни мерки, призова Москова и помоли за подкрепа. Освен увеличаване на щатовете, тя поиска съдействие съдебната сграда в града да бъде освободена от службата по вписванията. Намерила е и вариант с подходящи за службата помещения, чийто наем ще е 1000 лв. на месец. Но получила отрицателни отговори от Министерството на правосъдието и от Агенцията по вписванията. Настоя също „по изключение” да се поемат пътните разходи на магистратите и служителите, които не живеят в Царево. Заяви и че съдът няма нито един служебен автомобил, а от началото на годината с негови решения в полза на държавата са отнети 36 моторни превозни средства – автомобили, пикапи, автобуси. Тя се е спряла на не нов, но запазен автомобил с газова уредба, чиято поддръжка нямало да е скъпа.

Очевидно е създадена обстановка, която налага бързи действия, защото ред нерешени проблеми рикошират в съда, заключиха кадровиците.

 

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева по дела срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли жалба на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.