Последни новини
Home / Законът / Финал на ключов избор – Даниела Дончева е новият председател на Софийския апелативен съд

Финал на ключов избор – Даниела Дончева е новият председател на Софийския апелативен съд

Defakto.bg

От пети опит ВСС избра титуляр с 9 срещу 5 гласа

Един ключов избор приключи успешно – с 9 срещу 5 гласа Даниела Дончева бе избрана за председател на Софийския апелативен съд. Съдийската колегия се събра в пълен състав от 14 човека, но не се получи класическото вече разделение 8 на 6 между мнозинство и опозиция. Този път „опозиционерът” Камен Иванов, съдия от САС, гласува заедно с мнозинството. „Против“ останаха Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Соня Найденова.

Това е петият поред опит на ВСС да излъчи титуляр на отговорния пост, овакантен от пролетта на 2014 г.

Дотук бяха отхвърлени кандидатурите на бившия председател Веселин Пенгезов, на най-дългогодишния зам.-председател Стефан Гроздев, два пъти – на известната съдийка Нели Куцкова.

В новата процедура Дончева бе единствен кандидат. Тя е съдия от кариерата с над 22 години стаж,  работила е във всички софийски съдилища – районния, градския, от 2002 г. е в апелативния. А в мандата на Пенгезов стана и зам.-шеф и отговаряше за гражданското отделение.

Изслушването и дебатът в съдийската продължиха повече от 3 часа. По ирония на съдбата точно в „най-горещите” моменти на съседната улица валяк трамбоваше паветата, прозорците на ВСС кънтяха, масите се тресяха. Емоция!

Не е редно да коментирам изказване на премиера

Даниела Дончева мотивира включването си в надпреварата с дългия стаж и опит в най-натоварените звена на съдената власт. „Това ми дава увереност, че мога да се справя с всяка трудност”, обяви тя и допълни, че е получила отлични атестации за работата си. По време на изслушването й се откроиха няколко черти на съдийката – за разлика от колегата си Нели Куцкова тя очевидно е със спокоен темперамент, избягва конфликти, сдържана е в коментарите и оценките, а често ги и избягва.

Основанието за това дадоха отговорите на кандидатката на зададените й от опозицията „неудобни” въпроси. На питане защо части от концепцията й са буквално преписани от тази на Веселин Пенгезов, Дончева отговори, че е изчела много документи, но не е преписвала. На настояването на Лозан Панов тогава да обясни защо е направена дори идентична с тази на Пенгезов стилистична грешка, отвърна: „Случва се”. И допълни: „Била съм в екипа на Пенгезов в САС, но не съм работила във военноапелативния съд”. Репликата е многозначителна – прокуратурата започна наказателно преследване срещу Пенгезов дни след старта на процедурата за нов председател на САС при декларирано от него намерение да се кандидатира за втори мандат. Твърдените „прегрешения” на магистрата обаче са от времето му начело на военноапелативния съд.

Дончева не отговори на въпрос какъв свой екип от зам.-председатели и шефове на отделения на съда ще предложи, като се позова на все още неприетите поправки в ЗСВ. Без същински отговор остана и настояването на Калин Калпакчиев да изрази позиция по войната между съдиите и съдилищата в Благоевград, които попадат в софийския апелативен регион. Единственото, което кандидатката каза е, че м.г. е проверявано наказателното отделение на окръжния съд в Благоевград, тази година предстоят проверки на гражданското и търговското. Запитана дали е нормално един съдия, който дори не е зам.-председател (Петър Узунов – б.р.) от години да разпределя търговските дела в окръжния съд в града, каза, че не вижда нищо нередно, ако е записано във вътрешните правила на съда и съгласувано с магистратите.

Въпрос какво мисли за съдийското самоуправление остана без ясен отговор.

Най-любопитна бе реакцията в отговор на питане на Лозан Панов, свързано с изказване на Бойко Борисов. Председателят на ВКС цитира думите на премиера, че „който има медийни империи и контрол върху съдебната власт, той управлява” и попита Дончева как ще ги коментира. „В момента научавам за това изказване. Не е редно да коментирам изказване на представител на изпълнителната власт”, бе отговорът. А Светла Петкова реагира, че това не бил „правен въпрос”.

В този момент Димитър Узунов от мнозинството се поинтересува дали Даниела Дончева е била на стълбите на Съдебната палата по време на протеста на съдиите, които излязоха там. „Помня, че имаше такива действия, не съм била на стълбите”, отговори кандидатката.

Професионалист е. Но става ли за лидер?

Дебатът в колегията протече основно около проблема дали Даниела Дончева е лидер, който ще отстоява независимостта на ключовия съд – в него са дела за милиони и процесите срещу министри, магистрати, депутати.

Димитър Узунов обяви, че харесва концепцията на кандидатката и ще я подкрепи.

Милка Итова изтъкна, че познава Дончева от СГС, където са работили заедно, има поглед и върху дейността й в САС. „Нейното отделение, гражданското, работеше спокойно, тя е уравновесен човек, а на съда е нужен ръководител, който ще внесе нужното спокойствие”, каза Итова. И допълни, че е крайно време да бъде избран председател.

„Председател трябва да има. Но да е човек, който е независим, който ще възпира опитите на изпълнителната власт да влияе върху правораздаването”, обяви Калин Калпакчиев. Отказът на Даниела Дончева да коментира знаково изказване на премиера Бойко Борисов не говори за това, а концепцията й е сбор от „общи фрази, кухи клишета”, които могат да бъдат отнесени към всичко, категоричен бе Калпакчиев. „Можех да си спестя изказването, аз ще се върна в този съд. Не го направих, не съм го правил и през 2009 г., при избора на предишния председател. Тук не става дума за лични отношения, не е въпросът дали харесвам или не г-жа Дончева, харесвам я, но тя не става за председател”, заключи опозиционерът.

Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Соня Найденова го подкрепиха.

„От 2006 г. работя с колегата Дончева, нашето поведение в други конкурсни процедури са я принудили да е по-предпазлива и обтекаема, включително в концепцията си. Аз разбирам председателството като административна отговорност, а не като главатар на група”, възрази принципният му съмишленик Камен Иванов и обяви подкрепата си за кандидатката.

„Не всеки лидер крещи”, заяви  Каролина Неделчева.

Избор на приоритет – реформа или пълзящо подчинение на силните

Лозан Панов постави въпроса на друга плоскост. „Това е първият ключов избор на съдийската колегия на ВСС и ще е ясен знак дали съдиите във ВСС виждат за свой приоритет съдебната реформа, в състояние ли е ВСС да е двигател на реформата или избира пълзящо подчиняване на съдебната власт на политически и икономически интереси”, каза председателят на ВКС. Заяви, че в плагиатството не открива промяната, от която се нуждае столичният аелативен съд. Изтъкна също, че досегашното ръководство, част от което е била и Даниела Дончева, упорито е игнорирала дадените от върховните съдии препоръки при проверка на работата, което е стил на управление.„На общо събрание на САС питах съдиите какво е мнението им за единствения кандидат, последва пълно мълчание. Намирам го за обезпокоително”, заключи Панов. И призова кадровиците да запазят честта и достойнството си при този избор.

След избора пред журналисти Даниела Дончева заяви, че ще работи за спокойната работа на отговорния съд. На въпрос дали ще вземе в екипа си сегашния и.ф. председател Стефан Гроздев каза, че това зависи както от бъдещите промени в закона, така и от това кой ще се яви на конкурс за повишаване във ВКС. Намекът явно бе, че Гроздев се кани да се премести във върховния съд.

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.