Последни новини
Home / Законът / Борислав Цеков стана “Доктор по конституционно право”

Борислав Цеков стана “Доктор по конституционно право”

Defakto.bg
Институтът за държавата и правото при БАН присъди на юриста Борислав Цеков научната степен „доктор по конституционно право“. Дисертационният труд е посветен на малко изследваните в българската правна наука проблеми, свързани с извънредното положение и дерогацията на права. Авторитетното научно жури, в което участваха водещи имена в областта на конституционализма и публичноправните науки като проф . Емилия Друмева, проф. Пламен Киров, проф. Димитър Токушев, проф. Александър Воденичаров и проф. Ганета Мингова, единодушно даде много висока оценка на научния труд, подчертавайки, че неговата оригиналност и приносен характер далеч надхвърлят изискванията за присъжданата на Борислав Цеков научна степен.
Конституционният институт на извънредното положение и извънредните правомощия има своята историческа натовареност и съвременна актуалност в контекста на геополитически сътресения, глобализация на тероризма и мигрантско-бежански вълни. В същото време българската нормативна уредба в тази област е лаконична и страда от много дефицити. Затова появата на първото самостоятелно и задълбочено научно изследване по темата от гледище на конституционното право предизвиква интерес сред правната общественост. Дисертационният труд на Борислав Цеков разглежда темата в правноисторически аспект през призмата антиеврейското законодателство и злоупотребата с извънредно положение и от гледище на съвременните заплахи за конституционната демокрация и необходимите гаранции за съхраняване на демократичния ред и гражданските права в условията на извънредно положение. Предложени са редица интересни и добре обосновани идеи de lege ferenda за промени в конституцията и законодателството.
Сред гостите на публичната защита бяха представители на висши държавни институции – омбудсманът Мая Манолова, зам.омбудсманът Диана Ковачева, председателят на Комисията за предотвратяване на кофликт на интереси Николай Николов, директорът на Института за държавата и правото при БАН проф. Цветана Каменова, главният редактор на сп. „Правна мисъл“ проф. Красен Стойчев и други изтъкнати учени и практици в областта на правото.

About De Fakto

Проверете също

Проект за зачертаване на “инвестиционното гражданство” отиде в парламента, чака депутати да го припознаят

Зачертаване на “златните” пасторти за гражданство срещу инвестиции – този проект е сред внесените от …

Комисията по конституционни и правни въпроси в новото НС ще обсъжда прилагането на закона с главния прокурор на всеки 3 месеца

Общо 22 постоянни комисии ще има 46-о Народно събрание, гласуваха депутатите днес. Това е заложено …

Един коментар

  1. Дилян И.

    Респект, г-н Цеков! Един от малкото почтени и наистина ерудирани юристи-конституционалисти в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.