Последни новини
Home / BREXIT / Заради Брекзит английските адвокати няма да могат да практикуват в България

Заради Брекзит английските адвокати няма да могат да практикуват в България

Defakto.bg

 

Адвокатско дружество„Табаков, Табакова и съдружници” (TT&P)

 

 

DeFactoLegal: Какво ще се случи, според вас, след изненадващото гласуване на англичаните за излизане от Европейския съюз?

ТОДОР ТАБАКОВ съдружник в TT&P: Това е важен въпрос, свързан и с предстоящи трудности по приложението на някои разпоредби на Закона за адвокатурата. Защото съществена част от чуждестранните адвокати, които практикуват в България са англичани. Милена, коригирай ме ако греша.  Едно изменение в нашия закон за адвокатурата им позволяваше независимо дали пребивават у нас постоянно или са временно установени в страната, да участват във всички форми на сдружаване, които са достъпни за българските адвокати. На чуждестранни адвокати, които не са граждани на страна-членка на ЕС това не е разрешено, и се поставя въпроса дали след Брекзит във всички заварени случаи ще трябва да прекратят участието си в български адвокатски дружества, сдружения или дейността си като самостоятелно практикуващи адвокати. По този въпрос вероятно ще трябва да се преговаря конкретно.

МИЛЕНА ТАБАКОВА управляващ съдружник на TT&P: И в областта на интелектуалната собственост има едно съществено развитие, свързано с Брекзит, и по-специално със Споразумението за единния Европейски патент. Предвиждаше се то да влезе в сила след ратификация от 13 държави, между които задължително трите с най-голям брой патенти – Франция, Германия и Англия. След Брекзит, системата няма да може да  „тръгне”, което ще наложи последващо изменение на пакета от правни актове и по-специално прилагане на нови правила за влизане в сила. Отново всички страни ще трябва да започнат процес на подписване и ратификация. Въвеждането в действие на единния европейски патент беше нещо изключително важно и за българските заявители на патенти защото създаваше по-лесна, по-бърза и по-евтина процедура по защита. В момента процедурата, свързана с получаването на патент, който да покрива всички Европейски държави, е първо – тежка и второ – доста скъпа. При единния европейски патент закрилата щеше да се отнася за всички държави-членки на Евросъюза и нямаше да се налага валидиране в отделните държави и преводи на патента на езиците на отделните държави. Това беше в интерес на не толкова големите държави като България и българските изобретатели и патентопритежатели. Докато не се намери изход от получената ситуация интересни български изобретения, вероятно ще продължат да се заявяват само в България. Така хората с идеи реално отново няма да имат достъп до единна патентна защита в ЕС, а патентопритежателите до предвижданото по-евтино и достъпно съдебно производство на европейския патентен съд.

 

Цялото представяне на кантората, ще може да прочетете в новия брой 6 на DeFactoLegal. Абонатите ще бъдат първи. За постоянен абонамент вижте ТУК

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.