Последни новини
Home / Законът / Край! Няма шпицкоманда в прокуратурата, заключи етичната комисия

Край! Няма шпицкоманда в прокуратурата, заключи етичната комисия

Defakto.bg

Ръководителите на държавното обвинение и на столичното следствие били невинни

Шпицкоманда в прокуратурата няма, ръководителите на държавното обвинение и на столичното следствие не са извършили никакви нарушения, а магистратът Бойко Атанасов не е говорил истината, сиреч е излъгал.

Това са заключенията на етичната комисия на прокурорската колегия на ВСС, гласувани единодушно вчера. „Приключихме проверката, няма данни за нарушения”, каза председателят й Ясен Тодоров пред De Facto Legal. Решението е взето от него, Румен Боев, Васил Петров и Юлиана Колева. На вчерашното заседание не е била само Незабравка Стоева от прокурорската етична комисия. Тодоров бе категоричен – изслушани са всички възможни свидетели, изискани са всички възможни материали, за доуточняване на детайлите за последно пред комисията още веднъж е бил извикан шефът на столичното следствие Иван Иванов. Изслушване на Сотир Цацаров не е правено – нямало за какво. Заключението ще бъде представено на идното заседание на прокурорската колегия, председателствана от Цацаров. И толкова.

Е, изненада няма. Шокиращо би било обратното – тази комисия да реши, че следователят Бойко Атанасов е прав. И че в родната прокуратура картинката хич не е розова – откъм дела и похвати.

Какво твърдеше Бойко Атанасов?

Че делата срещу хората от властта масово се маскират като дела срещу „неизвестен извършител”, те се разследват от незаконен спецсектор на столичното следствие, с директни указания към следователите какво да правят и какво да не правят по тях. Като всичко става съгласувано с обвинител №1. Че магистратите от столичното следствие биват „вербовани” да работят по тези преписки чрез образуването на разработки срещу тях самите. Че случайният принцип на разпределение е тотално зачеркнат, а следователите, излезли от спецсектора, стават обект на дисциплинарно преследване. И в тази ситуация нямат полезен ход и стават жертви на стокхолмския синдром.

Скандалът гръмна след интервю на Атанасов в „Биволъ”, където той за първи път обяви наличието на „шпицкоманда” в прокуратурата и описа механизма на действие. Последваха и нови разкрития, онагледени с тв кадри за унищожаване на документи по разследването „КТБ” – нарязаните книжа бяха открити изхвърлени в контейнера за боклук до столичното следствие. Стигна се дотам главният прокурор, заместникът му Борислав Сарафов и тогавашният обвинител на София Христо Динев на крака да отидат до следствието на среща с кадрите, на която бунтовният Атанасов е подложен почти на линч..

А етичната комисия на ВСС в крайна сметка се самосезира и на 7 март направи публично изслушване на следователя и негоите опоненти – двайсетина столични следователи и прокурори, които в писмо до ВСС поискаха да го опровергаят.

Станалото във ВСС е известно – Атанасов бе подложен на кръстосан огън. Но не се даде. Илюстрира твърденията си с примери, включително за синхрона между политици и прокурори. Той напомни как след като от парламентарната трибуна Делян Пеевски бе заплашил Цветан Цветанов, че прокуратурата ще започне да го разследва, делото на другия ден е постъпило в столичното следствие.

Обясни и за собственото си „вербуване” – когато някогашният градски прокурор Николай Кокинов му е предложил да оглави първи сектор в столичното следствие (там са въпросните дела за висшата корупция) срещу него са водени разработки и е имало план за обиск в дома му.

Заяви и друго – след като е подал жалба до градския прокурор Христо Динев и до Сотир Цацаров указанията за спецекипи и сектори да се отменят и делата да започнат да се разпределят по закон, останала без отговор, е обжалвал указанията пред административния съд София-град. Жалбата му е била отхвърлена с аргумента, че като следовател нямал правен интерес от законосъобразно разпределение на делата. В тази връзка Атанасов прикани етичната комисия да провери оказван ли е натиск върху председателя на столичния административен съд Радостин Радков и водени ли са преписки срещу членове на неговото семейство по това време?

Попита и как по делото срещу Владимира Янева за „червеите” са се появили двама военни следователи, командирован със заповед на Сотир Цацаров и двама прокурори, командировани от пак него?

Бойко Атанасов лъже, обижда ни, трябва да му се търси отговорност, обявиха пък изобличителите и категорично отрекоха да са шпицкоманда. Обясненията варираха от: натиск няма, има оперативки и „колегиални разговори” как да се реши даден казус, до: унищожаването на материали по КТ е „организационна слабост”, но ставало дума за работни, а не официални книжа.Със заключение за немарливост, но нищо повече, приключи и назначена прокурорска проверка по случая. Особено емоционално реагира тогавашният прокурор по КТБ Иван Гешев, сега кандидат за шеф на спецпрокуратурата, където отиде знаковото дело.

В мандата на Цацаров нямало преписки срещу Атанасов и Радков

Нито следователят Бойко Атанасов, нито председателят на адмиистративния съд София-град Радостин Радков са разследвани, проверявани или нещо друго от прокуратурата в мандата на Сотир Цацаров, заключава етичната комисия на прокурорската колегия сега. Атанасов наистина е бил незаконно подслушван (за което получи и писмо от Бюрото за контрол над СРС), но в по-ранно време. Никакви преписки срещу него по времето, когато е оглавил сектор в столичното следствие обаче нямало. За съдията Радков – също. Нещо повече, решението на административния съд, че следователят няма правен интерес да оспорва организационната структура на следствието, е било потвърдено от ВАС. Не било вярно също, че при посещението си в столичното следствие главният прокурор обявил, че идва от административния съд (цитирано от Атанасов като илюстрация за топлата връзка там).

Преписки, проверки, дела срещу други следователи от спецсектора също не били открити, сиреч твърденията за натиск върху тях не отговаряли на истината. Пък и магистратите лично опровергали Атанасов през март, напомни Ясен Тодоров пред De Facto Legal.

За унищожените материали от КТБ също всичко е ясно – били работни, нищо фатално. Но след този скандал от столичното следствие сключили специален договор с фирма за надлежно, по правилата, унищожаване на документи.

Нямало и пробойни в системата за случайно разпределение на делата в столичното следствие – можело да се случи няколко дела да се паднат на един и същи следовател, ако той междувременно бил преместен от един в друг отдел.

А етичната комисия на прокурорската колегия излиза с инициатива за законови промени в интерес на децентрализацията на обвинението и стабилността на следствието. А именно: в Закона за съдебната власт да се запише, че ръководителите на следствени отдели са със статут на административни ръководители и се избират от ВСС с 5-годишен мандат. „Така ще е ясно кой носи отговорност, ще се даде повече стабилност на следствието и ще се разграничи процесуалното от административното ръководство”, мотивира Ясен Тодоров.

Толкова за „шпицкомандата”, поне засега. Следователят Атанасов се оказа пророк, когато през март обяви, че не е оптимист за финала на проверката.

Да, на родна почва, очаквано, скандалът приключва безславно. Твърденията на бунтовния следовател обаче вече бяха чути и от европрокурорите, които проверяват и анализират работата на държавното обвинение у нас. Да видим какво ще е тяхното заключение.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

4 коментара

  1. Дали има общо с факта, че дъщерята на Етичния спечели конкурс за мл. Прокурор?

  2. Никога до сега не е имало по жалък ВСС!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.