Последни новини
Home / Законът / Окончателно: В спор с държавата, Гриша Ганчев загуби 180 дка плаж и дюни край Шабла

Окончателно: В спор с държавата, Гриша Ганчев загуби 180 дка плаж и дюни край Шабла

Defakto.bg

Гриша Ганчев загуби спор с държавата за собствеността върху 180 дка край Шабла. Те  част от крайбрежната ивица, т.е. изключителна държавна собственост и сделките с тях са нищожни, постановиха Красимир Влахов, Камелия Маринова и Веселка Марева от Върховния касационен съд. Дружеството на Гриша Ганчев „Литекс пропърти“ ЕАД е осъдено да предаде държавата владението върху имотите, както и да заплати разноските й от общо 74 423 лв. за три инстанции. Решението е окончателно;

Става дума за общо 16 имота край морето с обща площ около 180 дка, станали частна собственост през 2005 г. по договор за замяна с министъра на земеделието и горите – срещу плажа са предоставени гори в Стара планина. Впоследствие имотите край Шабла са апортирани в „Литекс пропърти“. Министерството на регионалното развитие обаче предявява иск за собственост върху тях  и иска връщането им на държавата като изключителна държавна собственост.

Съдът в Добрич осъжда дружеството на Ганчев да върне 11 от имотите, апелативният съд във Варна обаче преценява, че едва около 20 дка от терена са плаж и дюни и трябва да бъдат върнати само те. Разликата в решенията е заради разлика в експертизите, като втората инстанция се е доверила на заключенията само на един специалист и е отхвърлила експертизата на други двама.

Казусът стига до ВКС по жалби и на Ганчев, и на държавата. Допуснат е до касационно обжалване по въпроса „за критериите, въз основа на които съдът извършва преценка на противоречиви становища на вещи лица и за дължимите мотиви при некредитиране на дадена експертиза“.

Апелативният съд във Варна неправилно е кредитирал заключенията на едно-единствено вещо лице и е оставил без внимание единодушното заключение на други двама специалисти, категорични са върховните съдии. Макар и заключенията на двамата да не се съдържат „задълбочени научни обяснения“, те изхождат от същите понятия за дюни, както и третият експерт, но се разминават в заключенията.
Изхождайки от конкретното местоположение на имот No 000 560 като цяло и установеното, че части от него са заети от морски плаж и пясъчни дюни, се налага извод, че целият имот, предмет на договора за замяна и последващите разпоредителни сделки, попада в обхвата на крайбрежната плажна ивица и не може да бъде притежание на частноправни субекти. Касае се за територия, която напълно отговаря на критериите за вещи, изключителна държавна собственост, изведени в Решение No19 от 21 декември 1993 г. по к.д. No 11/93г. на Конституционния съд, а именно: обществена значимост и всеобща полезност“, заявяват Влахов, Маринова и Марева.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.