Последни новини
Home / Законът / При опасност от тероризъм президентът или парламентът ще обявяват извънредно положение

При опасност от тероризъм президентът или парламентът ще обявяват извънредно положение

Defakto.bg
Законът е пропуснал  обезщетенията за морални вреди при необосновано посегателство над правата на гражданите  
 Извънредно положение заради терористичен акт ще може да се обявява с указ на президента или с решение на Народното събрание. Това е записано в Закона за противодействие на тероризма,  който днес бе одобрен от правителството.
 С него се определят три възможни нива на заплаха и четири на готовност на отговорните институции за противодействие на тероризма.Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия и национален план за противодействие на тероризма. Националният контратерористичен център се разполага в ДАНС и предоставя информация на компетентните органи и структури, необходима за предотвратяване и пресичане на заплахи от тероризъм, в непрекъснат денонощен режим

 С текстовете се дава възможност за временно  ограничаване на определени граждански права при терористичен акт или потенциална опасност от такъв. Също така се въвежда задължението в училища и детски градини, както и в редица сгради и съоръжения, където има струпване на много хора, да има разработен план за противодействие на тероризма.

Текстовете уреждат и правата на различните структури спрямо хората, за които има обосновано предположение, че могат да участват в подготовката на атентат. Регламентира се и участието на въоръжените сили, които се сдобиват с полицейски правомощия, както и функциите на местните власти.

Целта на законопроекта е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерките за превенция и отговор на потенциалните терористични заплахи. Той въвежда основни правила за провеждане на антитерористична операция при наличието на данни за конкретна заплаха от или при извършен терористичен акт, като в тези случаи е допустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите. Законопроектът определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие.

Това пише в мотивите на законопроекта.

На практика според, според заложените правила полицията и армията ще могат да влизат в  в жилищата, както и да  използват личните автомобили на гражданите, ако това се налага  по време на антитерористична операция.   Това са например случаите,  когато е наложително транспортирането на човек до болница или преследването на потенциални терористи.  Достъпни трябва да бъдат и колите на организации, с изключение на дипломатическите мисии и на международните организации.

Органите ще могат също да задържат лица с неустановена самоличност, да контролират техническите средства на интернет – доставчиците, както и да поискат унищожаване на информация в зоната на операцията, ако тя застрашава живота и здравето на населението.

Законопроектът предвижда също обезщетяване на физическите и юридическите лица при реално причинени имуществени вреди при или по повод извършване на нормативно установените действия за предотвратяване и пресичане на заплаха от тероризъм или за преодоляване на последствията от тероризъм. В закона е записано, че  лицата, засегнати от антитерористичните мерки, имат право на обезщетение, но само за имуществените щети. Ще има някаква формула за определяне на имуществените вреди, например за разбита врата, за отнета кола и други.

Редът за изчисляване на  обезщетениета ще бъде определян  от Министерския съвет. В законопроекта обаче не се споменават  моралните вреди от тези т.нар. превантивни мерки, не е предвидена и  регресна отговорност от виновните длъжностни лица, които неоправдано са нарушили правата на гражданите, предупреждават  правозащитници.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.