Последни новини
Home / Законът / При опасност от тероризъм президентът или парламентът ще обявяват извънредно положение

При опасност от тероризъм президентът или парламентът ще обявяват извънредно положение

Defakto.bg
Законът е пропуснал  обезщетенията за морални вреди при необосновано посегателство над правата на гражданите  
 Извънредно положение заради терористичен акт ще може да се обявява с указ на президента или с решение на Народното събрание. Това е записано в Закона за противодействие на тероризма,  който днес бе одобрен от правителството.
 С него се определят три възможни нива на заплаха и четири на готовност на отговорните институции за противодействие на тероризма.Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия и национален план за противодействие на тероризма. Националният контратерористичен център се разполага в ДАНС и предоставя информация на компетентните органи и структури, необходима за предотвратяване и пресичане на заплахи от тероризъм, в непрекъснат денонощен режим

 С текстовете се дава възможност за временно  ограничаване на определени граждански права при терористичен акт или потенциална опасност от такъв. Също така се въвежда задължението в училища и детски градини, както и в редица сгради и съоръжения, където има струпване на много хора, да има разработен план за противодействие на тероризма.

Текстовете уреждат и правата на различните структури спрямо хората, за които има обосновано предположение, че могат да участват в подготовката на атентат. Регламентира се и участието на въоръжените сили, които се сдобиват с полицейски правомощия, както и функциите на местните власти.

Целта на законопроекта е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерките за превенция и отговор на потенциалните терористични заплахи. Той въвежда основни правила за провеждане на антитерористична операция при наличието на данни за конкретна заплаха от или при извършен терористичен акт, като в тези случаи е допустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите. Законопроектът определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие.

Това пише в мотивите на законопроекта.

На практика според, според заложените правила полицията и армията ще могат да влизат в  в жилищата, както и да  използват личните автомобили на гражданите, ако това се налага  по време на антитерористична операция.   Това са например случаите,  когато е наложително транспортирането на човек до болница или преследването на потенциални терористи.  Достъпни трябва да бъдат и колите на организации, с изключение на дипломатическите мисии и на международните организации.

Органите ще могат също да задържат лица с неустановена самоличност, да контролират техническите средства на интернет – доставчиците, както и да поискат унищожаване на информация в зоната на операцията, ако тя застрашава живота и здравето на населението.

Законопроектът предвижда също обезщетяване на физическите и юридическите лица при реално причинени имуществени вреди при или по повод извършване на нормативно установените действия за предотвратяване и пресичане на заплаха от тероризъм или за преодоляване на последствията от тероризъм. В закона е записано, че  лицата, засегнати от антитерористичните мерки, имат право на обезщетение, но само за имуществените щети. Ще има някаква формула за определяне на имуществените вреди, например за разбита врата, за отнета кола и други.

Редът за изчисляване на  обезщетениета ще бъде определян  от Министерския съвет. В законопроекта обаче не се споменават  моралните вреди от тези т.нар. превантивни мерки, не е предвидена и  регресна отговорност от виновните длъжностни лица, които неоправдано са нарушили правата на гражданите, предупреждават  правозащитници.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.